Brunnsvikenin rauhaa


Metro Akallan suuntaan, kymmenkunta minuuttia Tukholman keskustasta: Solna. Solnan keskusta on vilkkaasti liikennöityjen teiden puristuksessa, mutta upeasti vehreät puistot ovat tähän aikaan tuoksujen täyttämiä. Tuomen kukintaa ei voi olla huomaamatta.

Solnan keskustasta itään on maailman ensimmäinen city-kansallispuisto Hagaparken, joka yltää aina Tukholman Norrtulliin asti. Hagaparkenia reunustaa rauhaisa merenlahti Brunnsviken, jolta on yhteys muita vesiväyliä pitkin aina Itämerelle.

Käyskentelin eilen illalla Brunnsvikenin koillisrannalla. Pipersvägenin varressa kävelijää ihastuttavat vanhat talot, joista on pidetty hyvää huolta. Niissä näkyy kuulemma myöa 1900-luvun alussa maineeseen nousseen muotoilija Carl Malmstenin kädenjälkeä.

Brunnsvikenin rantaan löytää rantakahvilan kylttiä seuraamalla pitkin lehdon poikki kulkevaa kävelytietä, jonka laidalla kukkivat lukuisat valkovuokot. Rannassa nuori pari kalasti kahvilan edustan laiturilla: nainen pyydysti pieniä sinttejä miehelleen isompien kalojen täkyiksi. Melojaryhmät lipuivat pitkin tyyntä lahdenpoukamaa ja kun katsoi viereisen Tivolin niemen kalliorantaa, ei voinut kuvitellakaan olevansa vain ehkä kuuden kilometrin päässä Tukholman keskustasta.

Mieleen jäi tämän keväisen, tyynen illan rauha ja värien kirkkaus. Kävelytien varressa nainen teki kevättöitä puutarhatilkullaan ja tulppaanit kukkivat hehkuvissa väreissä. Alan todella uskoa kesän tuloon.

Kommentit

Suositut tekstit