Siirry pääsisältöön

Pitkoksilla

Kortesuon ja Viitaniemen jousiammuntakentän välinen polku on rauhaisa, mutta ahkerassa käytössä. Vanhat kunnon pitkospuut alkavat kylläkin paikoin olla heikossa kunnossa ja kaipaisivat eheitä lankkuja tilalleen. Näin kuivalla kelillä ei ole hätää, vaikka askel tapaa pitkospuun sijasta maata kosteikossa, mutta märempi sää tekee reitistä mutaisen. Ehtisikö joku kaupungilta ottaa korjauksen työlistalleen?

Poikkesin polulta Eerolanlahden lintutornille ihailemaan maisemia, sitten jatkoin matkaa Tiedepolun ja Viitaniementien kautta koukaten kohti keskustaa. Onpa Viitaniemen koulun Sepänkadun pääty kokenut muodonmuutoksen! Säntillinen parkkipaikka on nyt siinä, missä ennen törötti taideteos Keinumieli-Tyhjämieli-Häkkimieli nurmikenttineen (minneköhän taideteos on muuten siirretty?) ja parkkipaikalle pääsee leveitä laatoitettuja portaita pitkin keskustan suunnasta.


Viileästä kelistä huolimatta suuntasin Lutakkoon, missä astelin pitkospuiden kivisiä vastineita pitkin Lutakonpuistossa. Pyöreät astinkivet mutkittelevat polkuna nurmiaaltoja pitkin ja vievät joustopäällysteen reunustaman pyöreän keinonurmiläntin sekä mosaiikkitaideteoksen kautta Jyväsjärven rantaan. Rannan katsomomaisella puupenkillä istui lenkkeilijä nauttimassa eväitään aaltojen loiskeessa.

Lehtikuuset, ruusupensaat ja puisto-osaston kaatamien vanhojen hopeapajujen tilalle istutetut uudet sorjat yksilöt reunustavat rantaraittia Schaumanin linnalle mennessä. Linnan pihalla on torjuva yksityisalue -kyltti. Näinköhän hotellihanke etenee? Olisi kuitenkin sääli, jos pihan puustorivistöä uhrattaisiin uudisrakennuksille. Etenkin kun aivan linnan vierestä jyrättiin hienoja punatiilisiä asuinrakennuksia ja tenniskenttä Lutakon ensimmäisten uusien kerrostalojen tieltä pois - niissä olisi ollut nostalgiaa tyyliin sopivasti. Entä Keskisuomalaisen entinen edustustila linnan vieressä? Siinä näkyy pitävän tätä nykyä majaansa asianajotoimisto. Vaikka sisällä olisi kunnon keittiö vaikka kahvilan pitoon ja vieläpä ulkoterassi valmiina...

Tuuli armahti kävelijää Tourujoen laaksossa, missä oli tyyntä ja hiljaista, autojen ääni hiipui pois. Luontopolun päässä ei nyt näkynyt kieltotaulua, ilmeisesti keväisiä sortumatuhoja on jo ehditty korjata; tai no, pitää käydä toisen kerran tutkimassa, joko siellä voi kävellä. Nousin hautausmaan päädyssä ylös katumaisemaan. Ilta-auringon suuntaan oli mukava palata, sillä tässä kalseassa lämpötilassa (liekö +10 C)auringon säteet lämmittivät kummasti.

Kommentit

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta.
Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella).
Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella.
Komeat kukat piristävät kummasti sateist…

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin.
Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään, vaan Kotiteollisuuden kappaleelle. Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen.
Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta.
Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro.
Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös ja pian edessä o…

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta. Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää.

Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. VeijosenLuontopolku-runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ...Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?...
Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus...
Luontopolun vieressä Saparo-niminen lampi näyttää silt…

Yläkaupungin uusi helmi: The Local Culture Hostel & Café

Tämän punatiilisen kaunottaren seinien sisällä on ollut monenmoista, kuten Jyväskylän kaupungin viljamakasiini, Jyväskylän Tieteellinen kirjasto, kaupunginkirjasto, Suomen kotiteollisuusmuseo ja yliopiston rehtoraatti. Nyt ketjuun liittyy myös kahvila- ja majoitustoiminta, kun rakennuksen ovet avautuivat jälleen myös yleisölle: tänään vietetään The Local Culture Hostel & Cafén avajaisia.


Sisääntuloaulan oikealta puolelta, kaarevien portaiden ja upeiden, kunnostettujen pariovien takaa avautuu kahvilan (ja hostellin vastaanoton) puoli. Näin paikallisen asukkaan vinkkelistä onkin mahtavaa, että rakennus ei ole vain hostellin majoitusasiakkaille avoin, vaan tänne pääsee nyt astumaan vaikkapa kahvikupposen merkeissä sisälle kuka vain.


Kahvilassa oli heti vastassa iloinen puheensorina; mukava määrä asiakkaita oli heti näin ensimmäisenä virallisena avajaispäivänä löytänyt paikkaan tiensä.


Hostelli-kahvila mainostaa olevansa kasvis- ja vegaanikahvila, jossa tarjotaan paikallisia herkku…

Kirkonkylän raitilla, Vesilahti

Vesilahden kirkonkylä on viehättävästi käveltävän kokoinen. Olin käynyt Vesilahden kirkolla aiemminkin, mutta vasta nyt otin aikaa kesäiselle kävelyretkelle kauniin kirkonkylän raitilla. Tutkin hetken karttaa kunnanviraston luona (ihan toista kuin isompien kuntien virastokolossit!) ja kävin aluksi tervehtimässä puurakennuksen pielessä seisovaa veistosta, sorjaa kurkea - Vesilahden nimikkolintua. Liekö nimikkolinnun valintaan innoittanut satoja vuosia Laukon kartanoa isännöinyt Kurki-suku vai itse lintu?


Kunnanvirastolta kävelin tien laitaa muutaman muun viehättävän puutalon ohitse ja ylitin tien poiketakseni Makasiinille, jonne mennään Oltavantietä. Oltavantieltä voi muuten astua myös Mentäväntielle (hmm, Tultavantie jää puuttumaan). Olen joskus popsinut Makasiinilla hyvää pizzaa, nyt tyydyin tutustumaan aivan upeaan Lasse NiskalanÖtökät-valokuvanäyttelyyn, joka oli viimeistä päivää esillä. Oli pakko ostaa mukaan kortteja hänen mahtavista luontovalokuvistaan.


Sitten taas takaisin tie…