Kulttuuria ja kävelyä

Sunnuntaiaamussa oli jo pientä kohmeutta; sormet huokailivat jo käsineiden perään. Harvakseltaan tipahtelevat sadepisarat eivät kuitenkaan häirinneet iholla tai teknokäsitellyissä suojavaatteissa; mukava nauttia jo pehmeästi syksyyn laskeutuvista väreistä. Vihreä alkaa jo taittua keltaiseen, ruskeaan ja punaiseen päin. Oksat notkuvat komeista pihlajanmarjoista. Kastemadot vaeltavat verkkaan kävelytien poikki.

Viitaniemestä jatkoin vanhan hautausmaan ja Kankaan paperitehtaan taitse Aholaitaan. Tourujoen (kuva uomasta yllä) laakson luontopolkua ei ole vielä avattu uudelleen. Tehtaan katolla hohtava sinivalkoinen Sappi-kyltti näytti vähäverisen vaisulta, kun muistelin hienoa UPM-Kymmenen aarnikotkaa. Rantaraitilla oli hiljaista, mutta jokunen pinkeäkinttuinen shortsijuoksija siellä sitkeästi painoi meidän harvalukuisten kävelijöiden lisäksi. Äijälänsalmessa kymmenkunta kalastajaa uitti syöttejä vedessä.

Jos olisin tiennyt Kulttuurisuunnistuksesta jo etukäteen, olisin poikennut Kuokkalan kartanolla, mutta eihän sieltä ennen puoltapäivää olisi kuitenkaan leimaa herunut. Havahduin tapahtumaan vasta tultuani teetauolle Aalto-museolle, jonka ulko-ovessa roikkui oranssi-valkoinen lappunen suunnistusrastin tunnisteena. Museon valvoja ystävällisesti kertoi, mistä on kyse ja kopioi lehdestä kulttuurisuunnistuslappusen tehtävineen. Kävelyni jatkui siitä kulttuurin merkeissä.

Aalto-museon näyttelystä löytyi Aallon kotitalon pienoismallin suhdeluku (1:50), Keski-Suomen museosta hankalammin nauravien naamojen laatikko. Beckerillä ihastuin erityisesti Pirkko Nukarin lintuveistoksiin. Liikunnan luona juoksee Wäinö Aaltosen ikuistamana Paavo Nurmi - ei nimeä jalustassa, mutta päivystävä kulttuuriluotsi olisi tarvittaessa vinkannut.

Lounaispuistossa tuli bongata patsaasta P.J. Hannikainen. Kaupunginteatterilla oli oikein hei hulinaa-meininki, sillä voimistelijat järjestäneet lapsille temppuradan ala-aulaan. Kilpisenkatu 1:ssä opas päästi hissin kolmanteen kerrokseen, missä käytävillä esillä olleesta Hellevi ja Voitto Toivaisen taidekokoelmasta albiinoksi paljastui kissa Frans Toikkasen teoksessa. Suomen käsityön museolla naisen ongelmaksi selvisi miehen paita - ja päätin, että tulen tutkimaan alakerran viehättävän perusnäyttelyn uudestaan ajan kanssa. Mieleen jäivät mm. tuunatut Reinot huovutuskoristeineen.

Holvissa tykästyin paitsi alakerran kolmeen sisältä valaistuun telttakupuun (Näkyvät hetket, Johanna Lonka & Johanna Pihlajamaa), myös 3 graafikkoa kotona -projektiin, joka oli ehkä koko kulttuurikierroksen viehättävin. Ihanat grafikoidut pikkukaapit, huikea lampunvarjostin ripustetuista pienistä kuvista, linnut pöydällä ja naamakassit pöydän alla. Tunnelmaa. Suloiset grafiikalla somistetut kirjankannet (ruotsiksi Arto Paasilinnaa) ja puiset telinehäkkyrät, jotka nekin taidepintaa täynnä. Tutkittavaa olisi niissä ollut pidemmäksikin aikaa. *kuvia

Ja onhan Holvissa kaupungin parhaat, taiteelliset vessat. Tosin monikulttuurikeskus Gloriassa on jo kilpaileva taidevessa, minigalleria. Nimen ehdin jo unohtaa, vaikka se oli suunnistuksen kysymyksissä.

Galleria Harmonian päätin jättää urakasta väliin, mutta pistäydyin vielä Nikolainkulman yläkerrassa välipalalla ennen kuin astelin graniittiportaat Lyseon kellarissa sijaitsevaan museoon. Jo pelkkä näyttelytila on hieno, mutta esillä on paljon kiintoisaa tarinaa, vaikka en olekaan lyseolaisia. Lopuksi kapusin Harjulle Keski-Suomen luontomuseoon, missä oli hiljainen hämärä. Vaihtuvan tilan valokuvanäyttely on tosi hieno! Keiteleen kalastusvitriinin löysin itse, mutta soutajan puuveneen bongaamisessa ehti kulttuuriluotsi auttaa jo ennen kuin apua kaipasin. No, siinä vaiheessa kulttuuriannos alkoi jo olla täynnä (suunnistuksen kohteista tuli käväistyä 13/15) ja ennen kaikkea nälkä kaihersi... Kulttuurisuunnistuksineen olin kävelyllä yli viisi tuntia. Mutta oikein mukava ulkoilupäivä, johon mahtui iloisia yllätyksiä kulttuurikohteissa ja muutama uusi paikkatuttavuus.

Kommentit

  1. Hei!

    Olipa mukava lukea kokemuksiasi Kulttuurisuunnistus -tapahtumasta. Ensi syksyn tapahtumaa aletaan suunnitella piakkoin. Jos haluat tehdä ehdotuksia tulevasta tapahtumasta tai muuten kommentoida järjestelyitä, ota yhteyttä kulttuuriluotsikoordinaattori Hanne Laitiseen (hanne.laitinen@jkl.fi, 050 338 1114)!

    Hannen puolesta, kulttuuriluotsi Milka Manerus

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit