Saaristokaupunkia

Kuopiossa on kesällä julkaistu esite "Kuopio kävellen" joka sisältää kolmen kävelyreitin pienet kartat ja listan kohteista/maamerkeistä kävelyreitin varrella. Reiteistä pisin on 15 km pitkä sininen reitti "Himoliikkujan Saaristokatu", joka johtaa torilta Haapaniemen kautta Saaristokatua pitkin Keilanrannan kanavalle ja pääosin samaa reittiä takaisin - siinä osa Saaristokaupungista.

Aloitimme kävelyn nelijalkaisen ystävän kanssa läheltä maamerkkiä 4 eli Musiikkikeskuksen tienovilta, mistä pääsi kivasti rantaa kiertävälle kävelytielle venesatamaan. Rantareitti kiertää Haapaniemen kärjen asuintalojen editse, minkä jälkeen edessä oli energialaitoksen meluisan rakennustyömaan kiertäminen osin käytössä olevan ajoradan reunaa pitkin. Sitten pääsimmekin Saaristokadun sileäpäällysteiselle kävelytielle.

Reitin hienointa antia on Kumpusaaren ja Kärängän välinen pätkä, missä uusia siltoja kävellessä saa nauttia vedestä molemmin puolin tietä ja vaikkapa pysähtyä pieniin saariin katselemaan saaristomaisemia tai evästauolle. Kartan mukaan silloilla on nimetkin, mutta pisimmän eli Ellen Thesleffin sillan jälkeen kävellessä sai olla tarkkana, jos halusi arvata, minkä kohdalla kävelee. Sillat ansaitsevat nimikyltit näkösälle, samoin pienet tarinat merkkihenkilöistä, joiden mukaan ne on nimetty. Kuka on esimerkiksi Fridorf Werlander?

Pikkusaarten jälkeen oli edessä vielä osin keskeneräinen Lehtoniemeen päätyvä alue, jossa rakennustyöt ovat kiivaina menossa ensi kesän asuntomessuja silmällä pitäen. Kävelyreitin kääntöpaikka oli Keilankannan kanavan sillalla, jota jo reunustavat 13-kerroksiset kerrostalot, siltavahdit. Kesällä alueeseen pääsee tutustumaan myös vesitse risteilyillä - suosittelen kävelyn pariksi. Asuntomessualue sijaitsee kuvan vasemmalla rannalla.

Messualueella oli rakentaminen jo hyvässä vauhdissa, mutta tietkin hyvin keskeneräisiä. Kartan avulla löysimme kuitenkin soratien, jota pitkin alkoi paluumatka. Aurinko paistoi edelleen, kun pidimme evästauon Pölhönsaaren tulipaikalla (keittokatos ja polttopuita tarjolla). Keskustaa lähetessä poikkesimme hieman ohjereitiltä - menimme Tasavallankadulta Pallokujan ja Presidentinkadun mutkan kautta katsomaan Myhkyrinkadun pään "kadotettua puutarhaa" (hmm, se pitänee löytää toisen kerran...ei tarkoittane niitä pikku istutuksia...) ja siitä Musiikkitalon ohi kohti toria. Ohitimme lopulta myös Kummisetä-ravintolan pihan, jossa komeili vanha omenapuu hedelmiä notkuen. Ja viimein edessä oli kauppahalli ja tori. Hanna Partasen lihapiirakka oli hyvinkin ansaittu herkku!

Saaristokadun ilmettä on selvästi mietitty. Voimakkaansininen väri toistuu reitin varrella niin valaisimissa kuin penkeissä ja paikoin asvaltin lomaan on tehty nupukivialueita, jotka antavat tielle ilmettä. Pikkusaarten kohdilla huomio ihastelin myös kivenlohkareista tehtyjä aitoja tien laitamilla - tosi hienoja! Toivottavasti reitille ehditään ennen ensi kesää laittaa kävelyreittikyltit etäisyystietoineen sekä lisätä maamerkkeinä mainittuihin paikkoihin pienet opastekyltit tarinoineen.

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit