Schaumanin linna

Kuljin Heikinkatua kohti Schaumanin linnaa ja ajattelin ties kuinka monennen kerran, kuinka hauskaa olisi päästä jonain päivänä pelaamaan tennistä ullakon tenniskentälle. Lakatulla puulattialla, jolla ilmeisesti Kalle-Kustaakin on pelannut joskus Jyväskylässä käydessään, kun tönöön majoittui. Rakennus tuli mieleen, kun äskettäin katsoin vanhan Kirjamaa-ohjelman, jossa Pirjo Hassinen käyskenteli haastattelijan kanssa tuossa linnan nurmikolla ja kertoi kuinka hänen Kuninkaanpuisto-romaaninsa miljöö oli saanut inspiraatiota juuri tästä rakennuksesta. Hassinen oli kuitenkin muunnellut tiloja romaanissa omiin tarpeisiinsa.

Linnan toiselta puolelta oli kaadettu puita, sisäänkäynti näkyi radan puolelta paremmin, ja piha-alueella oli useampi auto parkissa. Mitä ilmeisimmin remontti on jo käynnissä. Toivon, että pääsen joskus näkemään rakennuksen ihan sisältä. Olisi mukavaa kulkea myös ihan luvan kanssa tuossa Jyväsjärven puoleisella nurmikolla. Kurkistin kuusiaidan läpi kävelytieltä ja huomasin ensi kertaa soman kivireunuksisen pyöreän lammikon pihan laidalla.

Entisöintiremonttia teettää Keskisuomalaisen mukaan nykyinen omistaja arkkitehtitoimisto Jukka Tikkanen Oy. Olisi mukavaa, jos tuo 1924 valmistunut kaunotar avautuisi ihan yleisöllekin, eikä jäisi vain yksityiskäyttöön.

Jatkoin Lutakon rantaa pitkin kohti Mattilanniemeä. Ranta on kokenut muodonmuutoksen sitten viime kävelyni alueella. Kesällä myllerryksessä ollut, rakennusaitojen takana ollut entinen venesataman alue on nyt siististi tasoitettu ja Jyväsjärven ranta on jälleen siirtynyt keskemmälle täyttömaan avulla. Enää ei voi astua rantakiville kokeilemaan veden lämpöä; uudet penkereet ovat jyrkähköä city-tyyliä. Näinköhän aukiolle tulee joskus tolppia, joista näkyy, missä luonnonmukainen ranta on aikoinaan ollut? Pieneneekö kalojen elintila, kun järven pinta-ala vähenee jälleen kerran?

Kommentit

 1. Jos se tenniksenpeluu on linnassa joskus mahdollista, tulisin mielelläni pelikaveriksi (tai siis ennemminkin pompottelemaan palloa).
  t. Maarit N.

  VastaaPoista
 2. Kuuleman mukaan "linnanherra" ei osaa oikein päättää pistääkö linnan jonkinlaiseen hotelli&ravintola-alan toimintaan vai pitääkö yksityisenä asuntonaan ja esutustiloina. Toivotaan että hotelli :) Itse pääsin linnan salakäytäviä tonkimaan remontin ollessa vasta aluillaan, mutta nyt voisi olla jo aivan toisenlaiset näkymät entisöinnin ollessa jo pitkällä.

  VastaaPoista
 3. Kylä linna menee yksityiseen käyttöön arkkitehdille. Linnan pääty on vielä hetken yrityksien käytössä, kunnes vuokrasopimukset raukeavat ja päädystä tehdään hotellimainen systeemi.

  VastaaPoista
 4. Hmm. Kunpa arkkitehti pitäisi joskus avoimien ovien päivän.

  VastaaPoista
 5. SCHAUMANNIN LINNAASSA ON PIDETTU MM. HÄITÄ TAI PIKKUJOULUJA!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit