Siirry pääsisältöön

Schaumanin linna

Kuljin Heikinkatua kohti Schaumanin linnaa ja ajattelin ties kuinka monennen kerran, kuinka hauskaa olisi päästä jonain päivänä pelaamaan tennistä ullakon tenniskentälle. Lakatulla puulattialla, jolla ilmeisesti Kalle-Kustaakin on pelannut joskus Jyväskylässä käydessään, kun tönöön majoittui. Rakennus tuli mieleen, kun äskettäin katsoin vanhan Kirjamaa-ohjelman, jossa Pirjo Hassinen käyskenteli haastattelijan kanssa tuossa linnan nurmikolla ja kertoi kuinka hänen Kuninkaanpuisto-romaaninsa miljöö oli saanut inspiraatiota juuri tästä rakennuksesta. Hassinen oli kuitenkin muunnellut tiloja romaanissa omiin tarpeisiinsa.

Linnan toiselta puolelta oli kaadettu puita, sisäänkäynti näkyi radan puolelta paremmin, ja piha-alueella oli useampi auto parkissa. Mitä ilmeisimmin remontti on jo käynnissä. Toivon, että pääsen joskus näkemään rakennuksen ihan sisältä. Olisi mukavaa kulkea myös ihan luvan kanssa tuossa Jyväsjärven puoleisella nurmikolla. Kurkistin kuusiaidan läpi kävelytieltä ja huomasin ensi kertaa soman kivireunuksisen pyöreän lammikon pihan laidalla.

Entisöintiremonttia teettää Keskisuomalaisen mukaan nykyinen omistaja arkkitehtitoimisto Jukka Tikkanen Oy. Olisi mukavaa, jos tuo 1924 valmistunut kaunotar avautuisi ihan yleisöllekin, eikä jäisi vain yksityiskäyttöön.

Jatkoin Lutakon rantaa pitkin kohti Mattilanniemeä. Ranta on kokenut muodonmuutoksen sitten viime kävelyni alueella. Kesällä myllerryksessä ollut, rakennusaitojen takana ollut entinen venesataman alue on nyt siististi tasoitettu ja Jyväsjärven ranta on jälleen siirtynyt keskemmälle täyttömaan avulla. Enää ei voi astua rantakiville kokeilemaan veden lämpöä; uudet penkereet ovat jyrkähköä city-tyyliä. Näinköhän aukiolle tulee joskus tolppia, joista näkyy, missä luonnonmukainen ranta on aikoinaan ollut? Pieneneekö kalojen elintila, kun järven pinta-ala vähenee jälleen kerran?

Kommentit

 1. Jos se tenniksenpeluu on linnassa joskus mahdollista, tulisin mielelläni pelikaveriksi (tai siis ennemminkin pompottelemaan palloa).
  t. Maarit N.

  VastaaPoista
 2. Kuuleman mukaan "linnanherra" ei osaa oikein päättää pistääkö linnan jonkinlaiseen hotelli&ravintola-alan toimintaan vai pitääkö yksityisenä asuntonaan ja esutustiloina. Toivotaan että hotelli :) Itse pääsin linnan salakäytäviä tonkimaan remontin ollessa vasta aluillaan, mutta nyt voisi olla jo aivan toisenlaiset näkymät entisöinnin ollessa jo pitkällä.

  VastaaPoista
 3. Kylä linna menee yksityiseen käyttöön arkkitehdille. Linnan pääty on vielä hetken yrityksien käytössä, kunnes vuokrasopimukset raukeavat ja päädystä tehdään hotellimainen systeemi.

  VastaaPoista
 4. Hmm. Kunpa arkkitehti pitäisi joskus avoimien ovien päivän.

  VastaaPoista
 5. SCHAUMANNIN LINNAASSA ON PIDETTU MM. HÄITÄ TAI PIKKUJOULUJA!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta.
Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella).
Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella.
Komeat kukat piristävät kummasti sateist…

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin.
Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään, vaan Kotiteollisuuden kappaleelle. Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen.
Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta.
Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro.
Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös ja pian edessä o…

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta. Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää.

Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. VeijosenLuontopolku-runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ...Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?...
Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus...
Luontopolun vieressä Saparo-niminen lampi näyttää silt…

Yläkaupungin uusi helmi: The Local Culture Hostel & Café

Tämän punatiilisen kaunottaren seinien sisällä on ollut monenmoista, kuten Jyväskylän kaupungin viljamakasiini, Jyväskylän Tieteellinen kirjasto, kaupunginkirjasto, Suomen kotiteollisuusmuseo ja yliopiston rehtoraatti. Nyt ketjuun liittyy myös kahvila- ja majoitustoiminta, kun rakennuksen ovet avautuivat jälleen myös yleisölle: tänään vietetään The Local Culture Hostel & Cafén avajaisia.


Sisääntuloaulan oikealta puolelta, kaarevien portaiden ja upeiden, kunnostettujen pariovien takaa avautuu kahvilan (ja hostellin vastaanoton) puoli. Näin paikallisen asukkaan vinkkelistä onkin mahtavaa, että rakennus ei ole vain hostellin majoitusasiakkaille avoin, vaan tänne pääsee nyt astumaan vaikkapa kahvikupposen merkeissä sisälle kuka vain.


Kahvilassa oli heti vastassa iloinen puheensorina; mukava määrä asiakkaita oli heti näin ensimmäisenä virallisena avajaispäivänä löytänyt paikkaan tiensä.


Hostelli-kahvila mainostaa olevansa kasvis- ja vegaanikahvila, jossa tarjotaan paikallisia herkku…

Kirkonkylän raitilla, Vesilahti

Vesilahden kirkonkylä on viehättävästi käveltävän kokoinen. Olin käynyt Vesilahden kirkolla aiemminkin, mutta vasta nyt otin aikaa kesäiselle kävelyretkelle kauniin kirkonkylän raitilla. Tutkin hetken karttaa kunnanviraston luona (ihan toista kuin isompien kuntien virastokolossit!) ja kävin aluksi tervehtimässä puurakennuksen pielessä seisovaa veistosta, sorjaa kurkea - Vesilahden nimikkolintua. Liekö nimikkolinnun valintaan innoittanut satoja vuosia Laukon kartanoa isännöinyt Kurki-suku vai itse lintu?


Kunnanvirastolta kävelin tien laitaa muutaman muun viehättävän puutalon ohitse ja ylitin tien poiketakseni Makasiinille, jonne mennään Oltavantietä. Oltavantieltä voi muuten astua myös Mentäväntielle (hmm, Tultavantie jää puuttumaan). Olen joskus popsinut Makasiinilla hyvää pizzaa, nyt tyydyin tutustumaan aivan upeaan Lasse NiskalanÖtökät-valokuvanäyttelyyn, joka oli viimeistä päivää esillä. Oli pakko ostaa mukaan kortteja hänen mahtavista luontovalokuvistaan.


Sitten taas takaisin tie…