Traipsingia Kuopiossa

Päähän kuulokkeet, käteen tehokkaalla mikillä varustettu nauhoituslaite ja kartta, jonka mukaan noin 14 minuuttia kävelyä Kuopion keskustassa, aloitus- ja päätepisteenä Intro. Ensin torille, sitten sieltä kohti kirjastoa, Snellmaninpuistoon ja vinosti Kauppakadulle takaisin.

Alexis O'Hara on kanadalainen taiteilija, joka työsti kävelijöiden tallentamista äänistä Traipsing(ing) -teosta Kuopion ANTI -festivaalille, esitettäväksi sunnuntai-iltana. Editoitusta lopputuloksesta pitäisi tulla sävellys. ANTI-festivaalin teema on tänä vuonna ollut käveleminen; mukana on ollut monenmoista teosta teeman ympäriltä. Itselläni osallistuminen jäi tähän yhteen ainoaan. Olin lauantaina noin kävelijä 41; O'Hara oli sitä mieltä, että materiaalia oli jo aika riittävästi kasassa, mutta pääsin vielä luurijaloittelulle.

Oli oikeasti hauskaa kulkea ja kuunnella omaa kävelyään ja ääniä, joita tehokas mikrofoni nappasi ympäristöstä. Autojen suhinaa, omia askelia, ohikiitävä fillari, tuulen äkäiset puuskahdukset. Vastaantulijat katsoivat touhua ja apuvälineitä ihmeissään, mutta nauhoitusrooli oli jotenkin vapauttava - mitäs siitä, jos katsovat pitkään. En tosin ollut itse juurikaan laulutuulella, joten epäilen, että omaa äänimaailmaani ei lopputeokseen juuri ole päässyt. Oli hupaisampaa keskittyä kuuntelemaan kopinaa asvaltilla, rahinaa puiston hiekkakäytävällä ja suihkimista puiston nurmikolla, tömähdystä asvaltille kirkon viereiseltä kiviaidalta.

Kävelin kartan mukaan toisten jalanjäljissä, mutta silti jätin omat jälkeni.

Kommentit

Suositut tekstit