Ruoke

Kypärämäen ja Könkkölän välinen piennar tökkii. Autoa tulee vastaan koko ajan, ajoura kulkee välillä piennarviivan väärällä puolella, eikä piennarta ei ole reunaan asti aurattu. Väistän reunemmas ja teen tilaa nelipyöräisille. Joskus tuntuu, että melkein hipovat hihaa.

Harmi haihtuu, kun Vesangantie kurvaa Könkkölän kohdalta oikealle ja liikenne harvenee. Saan katsella lumimetsää molemmin puolin ja on helpompi kävellä jäistä tien laitaa. Ruokkeentien risteyksessä kyltti näyttää oikealle: Palokka 8. Sinne päin siis.

Ruokkeentien kulkijan ilona on haja-asutusalueen omakotitalojen ja muuten lähinnä rauhaisien metsämaisemien katselu. Majakosken juhlatalolla viettävät tänään Niina ja Samuli häitään, päättelen kyltistä. Yksinäinen hiihtäjärouva nousee tienposkesta ja nappaa sukset kainaloonsa. Vastapäisen talon pihassa aloittaa koira riemukkaan haukkumisen. Vähän etempänä on tietä kohti tulossa kolmen hiihtäjän ryhmä. Mitä heillä oikein on - ovatko ne aseita roikkumassa etupuolella? Harmittaa, kun en erota matkan päästä.
Pakkanen ja lumi kiusaavat yhtä asukasta. Postiluukun lukko on jäätynyt, joten posti pyydetään laittamaan muovikassiin.

Erityisesti Koskelan seutuvilla on useita uudehkoja omakotitaloja. Täältä taitaa löytyä isompia tontteja ja väljyyttä paremmin, eikä talon ulkoasun tarvitse olla yhtenäinen naapuruston kanssa. Rippalanmäen tullessa riemuitsen: kävelytie oikeassa laidassa! Siitä sekä oikealla siintävästä Laajavuoren hyppyrimäestä tietää, että Haukkalan risteys lähestyy jo. Samalla puolella tietä on myös toinen Jyväskylän kaupungin (vähintään) kahdesta Myllyjärvestä; tämä on se isompi.

Jos reitillä olisi ollut taukotupa, olisi ollut kiva jatkaa vielä Palokan kautta Tuomiojärven ympäri, mutta lepopisteen puuttuessa jalat ilmoittavat, että kotiin käypi tie. Onneksi Haukkalan kautta pääsee kulkemaan kävelyteitä, eikä tarvitse rämpiä Laajavuorentien piennarta, kuten äiti lastenvaunujen kanssa näkyy tekevän. Milloin Laajavuoren hotellilta Ruokkeentielle asti saadaan ei-autoilijoiden turvaksi kävely-pyörätie?

Kommentit

Suositut tekstit