Siirry pääsisältöön

Chelsea

Chelsean eteläpuolinen Albert Bridge on monen mielestä Lontoon kaunein silta. Pimeällä sitä valaisee 8000 lamppua, päivisin tästä naisellisen herkästä ylitysväylästä erottuvat pastellivärit. Silta on nyt suljettu autoliikenteeltä korjausten vuoksi, mutta kävelijä voi kulkea toista laitaa Battersea Parkin puolelle. Varoitustaulu huomauttaa joukko-osastoille, että siltaa pitkin ei saa marssia tasatahdissa!

Kävelen Battersean puiston laitaa kohti Chelsean siltaa. Tämäkin rantaa seuraava kävelytie on osa Thames Pathia, joka seuraa jokea aina Cotswoldsista saakka liki 300 km matkan. Puolivälissä matkaa kohoaa rauhan pagodi, jossa kököttävät kullatut buddhat. Ohitan lasten eläintarhan ja siirryn kaksikerrosbussilla Sloane Squarelle, ehtiäkseni opastetulle kävelykierrokselle Chelseassa.

Opas Stephanie on entinen elefanttien hoitaja ja kokoaa laumansa tehokkaasti; edessä on tarinaa ja kävelyä pariksi tunniksi, 7 puntaa/hlö. Alueelle nimensä antanut Hans Sloane muutti tänne aikanaan maaseudun rauhaan, keksi maitokaakaon ja jätti jälkeensä kokoelman, josta sai alkunsa British Museum. Muun muassa. Alue on Britannian kalleinta, mutta ohitamme myös keltatiilisen Peabodyn säätiön asuinrakennuksen, jonka pienituloisilta asukkailta peritään vain kohtuullista vuokraa.

Passmore Streetin sivukatu Bunhouse Place muistuttaa alueen leipomoista. Kerrotaan, että kuningas Yrjö II käveli itse Kensingtonin palatsista saakka hakemaan vain pääsiäisenä saatavia leivonnaisia, Chelsea Buns.

Ohitamme esimerkiksi kuninkaan sisarenpojan eli David Linleyn aikamoisen puusepänpuodin, mutta asuintalojen kohdalla saamme kuulla tarinoita mm. Draculan kirjoittajasta Bram Stokerista, Laurence Olivierista ja Vivien Leigh'sta, Oscar Wildesta ja Mick Jaggerista, jotka ovat kaikki asuneet alueella. Osa näistä taloista on merkitty sinipohjaisella laatalla.
 Vivien Leigh'n talo, jossa hän asui  Laurence Olivier'n kanssa
Royal Hospital Chelsea yllättää: siellä viettävät leppoisaa elämää armeijasta eläköityneet sotilaat, joilla ei ole huollettavia."Chelsea Pensioners"-eläkeläiset kantavat arkena sinistä ja juhlavampiin tarpeisiin purppuranpunaista kostyymiä. Paikka tarjoaa heille käytännössä täysihoidon perusvarustellussa huoneessa. Lakin RH-tunnuksesta joku eläkeläinen on lohkaissut sen tarkoittavan Ritz-hotellia...

Kierros päättyy Cheyne Walkin tuntumaan, kirkkoon Thomas Moren patsaan takana. Kirkonpenkkien välissä huolellisesti kirjoituissa polvistumistyynyissä on tunnettujen lähiasukkaiden nimiä, Henry Jamesista alkaen. Minä astun takaisin nykyaikaan ja palaan King's Roadille. Siellä riittää viimeisimpiä muotikotkotuksia, mutta historia pitää otteessaan: koulupukuun eivät semmoiset pikkujutut vaikuta. Oletan että nämä tytöt eivät käy valtion koulua.
kävely 17.3.2010

Kommentit

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta.
Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella).
Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella.
Komeat kukat piristävät kummasti sateist…

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin.
Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään, vaan Kotiteollisuuden kappaleelle. Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen.
Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta.
Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro.
Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös ja pian edessä o…

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta. Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää.

Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. VeijosenLuontopolku-runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ...Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?...
Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus...
Luontopolun vieressä Saparo-niminen lampi näyttää silt…

Yläkaupungin uusi helmi: The Local Culture Hostel & Café

Tämän punatiilisen kaunottaren seinien sisällä on ollut monenmoista, kuten Jyväskylän kaupungin viljamakasiini, Jyväskylän Tieteellinen kirjasto, kaupunginkirjasto, Suomen kotiteollisuusmuseo ja yliopiston rehtoraatti. Nyt ketjuun liittyy myös kahvila- ja majoitustoiminta, kun rakennuksen ovet avautuivat jälleen myös yleisölle: tänään vietetään The Local Culture Hostel & Cafén avajaisia.


Sisääntuloaulan oikealta puolelta, kaarevien portaiden ja upeiden, kunnostettujen pariovien takaa avautuu kahvilan (ja hostellin vastaanoton) puoli. Näin paikallisen asukkaan vinkkelistä onkin mahtavaa, että rakennus ei ole vain hostellin majoitusasiakkaille avoin, vaan tänne pääsee nyt astumaan vaikkapa kahvikupposen merkeissä sisälle kuka vain.


Kahvilassa oli heti vastassa iloinen puheensorina; mukava määrä asiakkaita oli heti näin ensimmäisenä virallisena avajaispäivänä löytänyt paikkaan tiensä.


Hostelli-kahvila mainostaa olevansa kasvis- ja vegaanikahvila, jossa tarjotaan paikallisia herkku…

Kirkonkylän raitilla, Vesilahti

Vesilahden kirkonkylä on viehättävästi käveltävän kokoinen. Olin käynyt Vesilahden kirkolla aiemminkin, mutta vasta nyt otin aikaa kesäiselle kävelyretkelle kauniin kirkonkylän raitilla. Tutkin hetken karttaa kunnanviraston luona (ihan toista kuin isompien kuntien virastokolossit!) ja kävin aluksi tervehtimässä puurakennuksen pielessä seisovaa veistosta, sorjaa kurkea - Vesilahden nimikkolintua. Liekö nimikkolinnun valintaan innoittanut satoja vuosia Laukon kartanoa isännöinyt Kurki-suku vai itse lintu?


Kunnanvirastolta kävelin tien laitaa muutaman muun viehättävän puutalon ohitse ja ylitin tien poiketakseni Makasiinille, jonne mennään Oltavantietä. Oltavantieltä voi muuten astua myös Mentäväntielle (hmm, Tultavantie jää puuttumaan). Olen joskus popsinut Makasiinilla hyvää pizzaa, nyt tyydyin tutustumaan aivan upeaan Lasse NiskalanÖtökät-valokuvanäyttelyyn, joka oli viimeistä päivää esillä. Oli pakko ostaa mukaan kortteja hänen mahtavista luontovalokuvistaan.


Sitten taas takaisin tie…