Mutkakävelyä

Lumi roikkuu, kärkkyy, on tipahtamaisillaan niin monella katolla juuri nyt. Välillä kuulen pehmenneen lumikeon mätkähtävän alas jostain ylempää, mutta jalkojeni alla tapaan vain jäätä ja sohjoa, joka hiljalleen sulaa vedeksi ja haihtuu. Tai onnistuu sitä ennen kastelemaan kengät tai ainakin lahkeet kuraroiskein.

 Käyn Rautpohjanlahden lintutornilla katsomassa harmaata kevätaamua ja purosta lahteen johtavaa sulaa uomaa. Lumen voi miltei kuulla sulavan. En tohtisi enää kävellä lahdelle polkua, joka johtaa tornilta heikkenevälle jäälle.
Kortepohjassa, Emännäntien päässä (ehkä virallisesti Tuomiojärvenranta-nimisen tien mutkassa) kerrostalot ovat nousseet jo yli kolmen asuinkerroksen korkeuksiin, mutta ovat vielä keskeneräisiä. Rakennustyömaa on hiljainen, kuten Haukkalantiekin, kun kävelen kohti Palokkaa. Vasta päästyäni Ruokkeentielle tuntuu, että maailma on herännyt: autoja päristelee molempiin suuntiin. Ostosaika on alkanut.

Palokan uusi rautakauppa, Tuomiojärven puolella vanhaa Saarijärventietä, saanee vielä uuden kaupallisen naapurin, sillä Skanska näkyy tekevän jotain "pohjatöitä" naapuritontilla. Sen ansiosta kävelytie on työkoneiden jättämän ruskean aidon kuran peitossa. Olen kiitollinen, kun kaupunkiin palatessa kävelytie on osin jopa kuiva.

Mankolassa, Emäntäkoulun parkkipaikan kupeessa on moottorisaha laulanut ja yksi kookas koivu laitettu nurin. Suojahaalarimiestä haastatellaan mitä ilmeisimmin aiheeseen liittyen videolle, toiset haalariherrat odottavat jotain muita koneoperaatioita siinä tuntumassa. Toivottavasti siellä ei nyt tehdä mitään massiivista puunkaato-operaatiota.

Käännyn Löylyjoen jälkeen tutulle rantapolulle, kohti ex-leirintäaluetta (mikä siinä on, että en meinaa oppia käyttämään "Kivelänranta"-nimitystä?). Pilkkijöitä on heti Löylyjoen tuntumassa, mutta rantasaunan avannon takana jää on lukuisien pilkkijöiden täplittämä. Rannan pienellä parkkipaikalla joku on ystävällisesti motittanut muutamia autoja takariviin, toivottavasti ovat tuttua porukkaa keskenään...
Odotan jo aikaa, jolloin kävelyväylät ovat edes vailla (sohjo)lammikoita. Nyt on se viheliäinen jakso, jolloin täytyisi kulkea viisaasti pitkävartisissa kumisaappaissa. Sitten voisi kulkea suoraan, eikä tarvitsisi harrastaa mutkitteluleikkiä vesialtaiden väistämiseksi. Vaan taitaa mennä mutkakävelynä vielä tovi.

Kommentit

Suositut tekstit