Wivin pihassa

Käännyn Seminaarinkadulta alas kahden korttelin mittaiselle Hämeenkadulle ja siitä oikealle vielä lyhykäisemmälle Wivi Lönnin kadulle. Arkkitehti Wivi Lönnin itselleen Älylään suunnittelema talo numerossa 4 on nyt satavuotias, minkä kunniaksi kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyään omistaman kiinteistön piharakennuksessa on avoinna Wivi Lönn -näyttely 29.8. 2010 saakka. Näyttelyyn pääsee tutustumaan klo 12-17 keskiviikosta sunnuntaihin.
 Kuinka mukavaa onkaan astua tyylikkääseen puutarhaan ja poiketa "kanalaan", jonka vasemmassa päädyssä näyttää nyt olevan työ- tai vierashuone ja oikeassa on galleriatila (ja keittonurkkaus). Somassa rakennuksessa on alun perin ollut niin eläinsuoja, taloudenhoitajan työtila kuin kaksireikäinen käymälä.

Huoneen perällä pyörii tv-ruudussa Wivi Lönnistä ja tämän itselleen suunnittelemasta asuintalosta kertova Sisko Vähämäen käsikirjoittama mainio kuvaesitys selostuksineen. Kulttuuria edelleen monimuotoisesti tukeva Kauko Sorjonen asuu itse talossa. On mukava saada kuvin kurkistaa sekä rakennuksen menneisyyteen että nykyisyyteen.

Sorjonen teki huikean kulttuuriteon ostaessaan ja kunnostaessaan pahasti rapistumassa olleen kiinteistön. Esimerkiksi puretut talvipuutarha ja sivuaitarakennus huvimajoineen on rakennettu paikalleen uudelleen. Voi olla, että moni muu jyväskyläläinen ei saa nauttia kotona kasvatetuista banaaneista ja viinirypäleistä...

Avarassa, kukkivassa puutarhassa kasvavat edelleen mm. Lönnin aikaiset omenapuut. Ruohonleikkuri pärisee alapihalla, kun poikkean katsomaan pihan uutuutta. Puutarha sai vastikään uuden somistuksen Wivi Lönnin patsaasta (tekijä Sonja Vectomov), joka paljastettiin kesäkuun alkupuolella 2010. Näköispatsaan Wivi katselee istualtaan entistä kotiaan.
Tämä paikka on todellinen silmänilo Jyväskylässä. On harvinaista herkkua päästä näkemään kaunis kulttuuripiha aidan sisäpuolelta, joten suosittelen käymistä kanalassa!

Kommentit

Suositut tekstit