Salaista Jyväskylää

Kävelykin voi olla loppuunmyyty. "Salainen Jyväskylä" -kävelykierrokselle on opas Asta Heikkisellä jäljellä enää yksi varaamaton piletti, kun kierros on alkamassa iltakuudelta kaupunginteatterin edestä ja liputtomia toiveikkaita saapuu vielä paikalle.

Noin 30 hengen ryhmämme siirtyy kaupunginteatterin ja nyt remontissa olevan kaupungintalon väliseen puistoon, teatterin henkilökunnan parkkihallin yllä olevalle terassille. Sieltä näkee hienosti Jyväsjärven suuntaan ja saa eri perspektiivin myös entiseen poliisitaloon, jossa nykyään on mm. kaupungin kulttuuriväkeä. Korkea  betonimuuri rakennuksen takapihalla sopi ehkä poliisitalon toimintaan, mutta on nyt sateen kastelemana tosi karsean näköinen!

Laskeudumme puistosta Rakentajan talon luo Hannikaisenkadun, entisen Rantakadun (niin, ranta oli tosiaan siinä asti muinoin!) tuntumaan. On uskomatonta, miten paljon täyttömaata on sullottu yhä pienenevään Jyväsjärveen...Entisen järvenpohjan päällä on nyt niin rataa, Rantaväylää kuin rantaraittia ja rakennuksia. Rakentajan talon sisäpihan yläpuolella rinteessä näkyy myös kaunis, keltainen puuhuvila: Rönnebergin talo, jonka vieritse kuljemme Gummeruksenkadulle. 
Gummeruksenkadun ja Hannikaisenkadun kulmauksessa on pieni Kirjanpainajan puisto, myös kustantajana samalla kadulla toimineen Gummeruksen kunniaksi. Puiston nurkkauksessa kököttää alkuperäisellä paikallaan kivinen pollari, johon laivat ammoin kiinnittyivät. Seuraavaksi pysähdymme tulevan kaupunkilaispihan vieressä Cygnaeuksenkadun ja Hannikaisenkadun kulmassa, missä Keski-Suomen museon vastapäätä siirretyt käsityöläiskodit ovat jo saaneet kunnon kivijalat alleen. Kivet ovat peräisin Joutsasta ostetusta navetasta. Remontti tontilla tulee jatkumaan vielä vuoteen 2012 saakka.

Kävelemme entisen lääninhallituksen vierestä kohti vanhaa Ortopediaa. Oikealle puolelle jää rakennus, missä vielä 1960-luvun puolivälissä valmistettiin Tawastin parfyymeita. Ortopedian pihalla on rauhaisa tunnelma, omenapuu näkyy kantavan hedelmää runsain mitoin. Kierrämme sieltä Cygnaeuksen puiston kautta Kauppakatu viiteen, minkä porttikongista astumme kävelykierroksen kiehtovimpaan kohteeseen: sisäpihan Pekka Ervast -temppelille (1927). Sekatyyliä edustava temppeli on kaunis jo ulkoapäin goottilaisine ikkunoineen; sen tervattu ulkoseinä vaatii huolenpitoa noin 10 vuoden välein.
On aivan upeaa, että pääsemme tutustumaan temppeliin myös sisältä; ystävällinen vahtimestari kertoo siellä temppelin historiasta lisää. Saamme kierroksen päätteeksi ylimääräisenä kurkata myös alakerran entiseen hiilikellariin, missä nyt toimii Ervastin jälkeen keskeisenä opettajana vaikuttaneen Hannulan kotimuseo.
Mainio kävelykierros, jonka opas piti sanansa: jokainen kuulee jotain uutta, uuden tarinan tai ainakin huomaa jotain uutta, vaikka olisikin kulkenut paikan ohi monta kertaa. Kiitokset opastuksesta!

Lehtijuttu kesällä 2009 pidetystä Salainen Jyväskylä -kävelykierroksesta

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi