Siirry pääsisältöön

Jäitä pitkin

Lutakon Innova-tornin ja Tanssisalin välistä paljastuu, mistä armoton junttaus on kaikunut Jyväsjärvelle saakka. Tässä paalutetaan paikkaa Innova 2-rakennukselle, jonka myötä Rantaväylän viereinen maisema Paviljongin tuntumassa alkaa kuroutua umpeen.

Tuntuu hulppealta kävellä Jyväsjärven jääbulevardia, ensi viikonlopun oikeaa lentokoneen kiitorataa (jos laskuvarjohyppääjien suunnitelmat toteutuvat), liki ainokaisena kulkijana. Tilaa olisi useammallekin, mutta lauantain harmaahko sää lie ohjannut muita ulkoilijoita toisaalle.
Saapuessani Rauhalahteen odottaa rannalla outo näky: jäälle viettävälle penkereelle on ajettu henkilöauto. Eikä vain hetken parkkiin. Kilvettömän Vectran kuskin puoleinen etuikkuna on isketty säpäleiksi, radion kolo on tyhjä; poliisiteippi kertoo että tapaus on tutkittu. Mutta toivottavasti joku käy hinaamassa kärryn pois ennen kuin auton nokka valahtaa kevätjäihin!

Kävelen Äijälästä Väinölän ohitse sulamisveden liukastamia kävelyteitä ja kaipaan taas jäälle. Sievisenmäentien päästä pääsee onneksi laskeutumaan Päijänteen rantaan. Haapalahdella ulkoilevia koiria on ajateltu - ihan ikioma pissipaikka!

Haapaniemen pohjoisen niemekkeen takaa löytyy Sammalahti, mistä on kavuttava taas rantaan. Lukuisia veneitä on täällä talviparkissa odottamassa vesillelaskua, jokunen varmasti korjaustakin. Palloilukeskus Hutungin takaa on enää lyhyt matka Vaajakosken taukopaikalle.

Hetkeä ennen Naissaarta osun sattumoisin koko perheen talvitapahtumaan Liekkilammelle, minne mm. vaajakoskelainen Koukku ja Paukku (kalastus- ja metsästyskerho) on järjestänyt ohjelmaa. Nuorimmat osallistujat laskevat mäkeä, moni on lammella pilkillä tai syö lämmikkeeksi makkaraa tai kalasoppaa. WC-kyltti ohjaa viereisessä Varassaaressa sijaitsevaan Liekkilään, joten käytän hyväkseni tilaisuutta tutustua taloon.
Ulkoa lämpimän keltaiseksi maalattu Liekkilä (1918) on kunnostustöiden jälkeen hienossa kunnossa ja edelleen käytössä kokous- ja juhlapaikkana, mihin käyttöön se aikanaan valmistuikin. Harmi, että nyt ei ole lupaa kurkistaa taloa eteisaulaa pidemmälle, viereinen takalla varustettu huone näyttää niin mukavalta! Eteisen ikkunaa koristaa tyylikäs käsin virkattu pitsikappa.
Sitten tauolle Naissaaren kahvihuoneelle lepuuttamaan jalkoja - ja nauttimaan herkullinen marenkipäällysteinen omenahyve ennen kuin on aika palata kohti kaupunkia. Paluumatka alkaa Vaajakoskentien vartta, mutta Halssilan kohdalla on pakko hylätä autojen tuottama melu ja astua taas kutsuvan avaralle Jyväsjärven jäälle. Paitsi että jääreitti lyhentää mukavasti matkaa, on se myös mahtavasti hiljaisempi... Päivän ensimmäiset lumihiutaleet leijailevat ylleni vasta saavuttuani Lutakon satamaan.

Kommentit

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta.
Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella).
Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella.
Komeat kukat piristävät kummasti sateist…

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin.
Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään, vaan Kotiteollisuuden kappaleelle. Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen.
Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta.
Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro.
Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös ja pian edessä o…

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta. Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää.

Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. VeijosenLuontopolku-runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ...Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?...
Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus...
Luontopolun vieressä Saparo-niminen lampi näyttää silt…

Yläkaupungin uusi helmi: The Local Culture Hostel & Café

Tämän punatiilisen kaunottaren seinien sisällä on ollut monenmoista, kuten Jyväskylän kaupungin viljamakasiini, Jyväskylän Tieteellinen kirjasto, kaupunginkirjasto, Suomen kotiteollisuusmuseo ja yliopiston rehtoraatti. Nyt ketjuun liittyy myös kahvila- ja majoitustoiminta, kun rakennuksen ovet avautuivat jälleen myös yleisölle: tänään vietetään The Local Culture Hostel & Cafén avajaisia.


Sisääntuloaulan oikealta puolelta, kaarevien portaiden ja upeiden, kunnostettujen pariovien takaa avautuu kahvilan (ja hostellin vastaanoton) puoli. Näin paikallisen asukkaan vinkkelistä onkin mahtavaa, että rakennus ei ole vain hostellin majoitusasiakkaille avoin, vaan tänne pääsee nyt astumaan vaikkapa kahvikupposen merkeissä sisälle kuka vain.


Kahvilassa oli heti vastassa iloinen puheensorina; mukava määrä asiakkaita oli heti näin ensimmäisenä virallisena avajaispäivänä löytänyt paikkaan tiensä.


Hostelli-kahvila mainostaa olevansa kasvis- ja vegaanikahvila, jossa tarjotaan paikallisia herkku…

Kirkonkylän raitilla, Vesilahti

Vesilahden kirkonkylä on viehättävästi käveltävän kokoinen. Olin käynyt Vesilahden kirkolla aiemminkin, mutta vasta nyt otin aikaa kesäiselle kävelyretkelle kauniin kirkonkylän raitilla. Tutkin hetken karttaa kunnanviraston luona (ihan toista kuin isompien kuntien virastokolossit!) ja kävin aluksi tervehtimässä puurakennuksen pielessä seisovaa veistosta, sorjaa kurkea - Vesilahden nimikkolintua. Liekö nimikkolinnun valintaan innoittanut satoja vuosia Laukon kartanoa isännöinyt Kurki-suku vai itse lintu?


Kunnanvirastolta kävelin tien laitaa muutaman muun viehättävän puutalon ohitse ja ylitin tien poiketakseni Makasiinille, jonne mennään Oltavantietä. Oltavantieltä voi muuten astua myös Mentäväntielle (hmm, Tultavantie jää puuttumaan). Olen joskus popsinut Makasiinilla hyvää pizzaa, nyt tyydyin tutustumaan aivan upeaan Lasse NiskalanÖtökät-valokuvanäyttelyyn, joka oli viimeistä päivää esillä. Oli pakko ostaa mukaan kortteja hänen mahtavista luontovalokuvistaan.


Sitten taas takaisin tie…