Ulkoseiniä

Aamulla kävelen Kortesuonkadun kulmaan oikeassa pakkasessa; mittari näyttää maaliskuun lopulle epätyypillisesti lukemaa -20 asteen tuntumassa. Ainakin valoa riittää, kun tuore lumikin on niin puhtaan valkoista.

Lämpötila kohoaa leppoisaksi jo muutaman tunnin kuluessa aamuisesta. Harmi, että parasta osaa päivästä ei voi käyttää ulkoiluun...
Illansuussa ei ole juuri aamua hämärämpää, joskin varjo lankeaa jo Vaasankadun ja Vapaudenkadun kulmassa sijaitsevaan As Oy Jyväskylän PoLen seinään. Kerrostalo on niitä harvoja, joiden seinässä on näkyvästi talon nimi, talon muotoisessa seinälaatassa. Onkohan talon taustalla ollut Posti- ja Lennätinlaitos, vai mistä se onkaan saanut nimensä?
Kävelijöiden hallussa olevan Telefoonikujan ja sen päätepisteessä olevan Asemakadun risteyksessä Erkki Kantosen suunnitteleman Siklan talon päätyseinä saa lisäelementtejä auringonvalon heijastuksista.
Muistan hämärästi, että talossa olisi ulkoseinän taideteoksen lisäksi toisaalla myös isohko Sik-La -teksti tyyliteltynä, mutta taidan tutkailla rakennusta huolimattomasti, kun teksti ei nyt osu silmään.

Mietin hetken, olisiko jonkin muun keskustan kerrostalon seinässä pienehköä koristetta (ei seinämaalausta) ja muistan, että Touru- ja Yrjönkadun välisen Rauhankatu 2:n keltaisen kerrostaloa somistaa kivilaatta. Jyväskylän kaupungin vaakuna veneineen ja Merkuriuksen sauvoineen ilmaisee, että talo on kaupungin rakennuttama.

Olisipa talojen ulkopinnoilla enemmän taidetta ja pieniä yksityiskohtia! Jos rakennus ei itsessään arkkitehtuurillaan sykähdytä, voi pienikin erilainen juttu tehdä talosta muistettavamman.

Kommentit

  1. PoLe on juurikin sitä, mitä arvelit sen olevan. Tai näin ainakin isäni kertoi minulle, kun joskus pienenä arvelin kyltin alkuperää. Itsehän tuolloin juuri lukemaan oppineena viisivuotiaana ajattelin kyltin tarkoittavan "poleesia". En tiedä mistä olin keksinyt tuon sanan, mutta oletin poleesin olevan jonkinlainen kiehtova, salainen poliisin erikoisyksikkö.

    Telefoonikuja oli minulle aivan uusi kadunnimituttavuus. Tutussa paikassa paikkojen nimiin tulee kiinnitettyä harmillisen vähän huomiota, kun perille löytää ilmankin. Ongelmia tulee vasta sitten, kun pitäisi osata opastaa muita.

    Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Polen talossa asui aikanaan postin ja lennättimen työntekijöitä.

      Poista
  2. Muuten tuohon Siklan talon maalaukseen osuvan heijastuksen alkulähteen rappauksen alla aiheeseen sopiva yksityiskohta, harmillisesti hankalahko vaan nykyään todeta...
    Vastapäisen talon tiiliseinään on nimittäin muurari päästänyt isohkon rakkauden tunnustuksen, siellä on tummemmilla tiilillä kirjoitettu teksti "Teemu <3 Sanna"... No nimiä en kyllä muista varmaksi. Voipi olla että löydänkin kuvankin oikein.

    VastaaPoista
  3. Anna, kiitos. Muuta loogista selitystä en yksinkertaisesti keksinyt PoLelle. Poleesi - loistava!
    Kadunnimet: esimerkiksi Kuopiossa olen aina hukassa niiden kanssa, sillä en ole opetellut nimiä vaan suunnistan eri asioiden perusteella. En siis osaa ilman karttaa sanoa mitään.

    Mikko: tuo mainio tiilijuttu jäi kiinnostamaan! Täytyy ehdottomasti käydä tsekkaamassa.

    VastaaPoista
  4. Vähänhän se on vaikeasti tsekattavissa kun on raplingit vedetty viestin päälle... Vaatis nosturiauton ja kasan työkaluja. Muistaakseni tulin ottaneeksi kuvan siitä kyllä. Pitääpä ehtiä.

    VastaaPoista
  5. Voi pahus! Olin jo hetken toiveikas. Eli kuvaa odotellessa...

    VastaaPoista
  6. kaupungin vaakuna , rauhankadun talossa,. ns. virkamiestalo: asuivat taannoin mm. sähkölaitoksen pomo aho, kaupunginarkkitehti ,. reivi , jylhä, lehto,..
    talonmiehenä naapurinpoikia jahdannut kivimäki, kalliot, paavolat , muiden muassa,. terv naapurin matti

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi