Pitkäperjantai

Pitkäperjantain pilvet väistyvät vähitellen ja aurinko alkaa tehdä työtään lämpimimpien rinteiden lehtipuissa. Kävelen Viitaniemestä harjun rinnettä seurailevaa kävelytietä kohti Taulumäkeä; täällä vihreä puskee esiin jo varhain. Silmuja näkyy jo muutamissa oksissa.
Ortodoksikirkon ovi on auki, mutta sisällä vain laitetaan paikkoja valmiiksi pääsiäisen ajan tapahtumiin. Pääsiäismunien myyntinäyttely (klo 10-14, huomiseen saakka) on tältä päivältä jo ohi. Ilmoitustaululla kerrotaan pääsiäisen tapahtumista, myös pääsiäisyön ateriasta, joka katetaan puoliyöpalveluksen jälkeen 24.4. aamukolmelta - lammaspyöryköitä, pelmenejä, salaatteja, pääsiäisherkkuja... Paaston aika on päättymässä.
Matka jatkuu Taulumäen kirkon luo, missä pysähdyn lukemaan portinpielen harmaasta graniittipylväästä tekstin: Autuas se mies joka ei vaella jumalattomien seurassa. Yllättävän armoton näkemys, itse asiassa.
Taulumäen kirkon pohjoispuolelta kääntyy oikealle Kankaankatu, jonka varressa on Keski-Suomen maanmittaustoimisto. Toimiston ovi ja sisäänkäynnin läheiset ikkunat on hauskasti teipattu karttojen hengessä; liekö jostain oikeasta paikasta vai vain taiteellisella kädellä vedettyjä karttakuvia. Jatkan matkaa Kankaan tehtaan ohi Tourulaan.
Tourulassa poikkean Kivääritehtaalta Veturitalleille johtavalta kävelytieltä radanvarren koivikkoon, jonka päivät ovat luetut. Tännehän on nousemassa uusia uljaita toimistorakennuksia lähivuosina, joten puut saavat väistyä. Aiemmin olen käynyt täällä vain lumiaikaan, mutta nyt näkyvästä entisestä ulkoportaasta paljastuu, että tässä Tourujoen kupeessa on ollut asuintalo tai useampikin. Ei mikään ihme, onhan tämä ollut aikanaan mukavan rauhallinen töyräs aivan joen tuntumassa.

Keskustassa kävelen toiveikkaana Kirkkopuistoon, mutta jään ilman jäätelötötteröä, koska kioski ei ole auki. Potentiaalisia jalan liikkuvia asiakkaita on kyllä paljon liikkeellä! Puistossa yksi ryhmä pelaa krokettia nurmikolla, monet istuskelevat nauttimasta auringosta puistonpenkeillä. Lähden jäätelöä kohti kävelykadun suuntaan, missä voi myös virittäytyä pääsiäistunnelmaan vaikka pysähtymällä Suomen käsityön museon ikkunan eteen: nukketaiteilijan näkemys viimeisestä ehtoollisesta, Leonardo da Vinciä mukaillen.

Kommentit

Suositut tekstit