Iltaulkokulttuuria Turussa

Turun Eerikinkadulla on kerrostalon seinäpinnan vallannut nöyrästi hatun päästään ottanut miekkonen. Kuin hän seisoisi elämän värikkäässä pellossa. Jos muistan lukeneeni oikein, lähitalon asukkaista jotkut eivät innostuneetkaan tästä neliväritoteutuksesta, sillä taiteilijan luonnos oli mustavalkoinen... 
 Kun aamu on alkanut toisessa kaupungissa kävelyllä aamiaiselle Ikeaan, tuntuu saapuminen illaksi Turkuun kuin olisi ulkomailla kotimaassa. Tai no, miksi vähätellä kotimaata! Tunnen itseni aidoksi turistiksi, kun lampsin yli Aurajoen tuomiokirkon edustalle. 
Mukulakiville on teipattu mystisiä mustapohjaisia kirjaimia. Selittävä teksti löytyy mainosjulisteesta, jossa hehkutetaan ÜberTurkua eli tieto- ja seikkailupeliä, joka sisältää 15 rastin verran kisailua kaupungilla. Vielä su 29.5. ja to 2.6. voisi osallistua, sillä tältä päivältä kisa on jo ohi. No, katsotaan...
Kun käännän kirkolle selkäni ja katson aukiolta Aurajoelle, huomaan tolppaan kiinnitetyn sarjakuvataideteoksen. Pitääpä katsella kulkiessaan, missä törmäisi ehkä muihinkin! Vanhan Raatihuoneen, nykyisen kulttuurikeskuksen vieressä havaitsen hienosti pukeutuneita naisia. Juhlavat, gootti-linnanneitohenkiset asut eivät ole kuulemma herättäneet japanilaisissa turisteissa mitään ihmetystä, mutta he eivät olekaan arvanneet, että kyseessä olisi ollut erikoisen tyylitietoinen hääseurue! Morsian juhlii mustassa, punakoristeisessa puvussa ja sofioksanen-henkisin, punamustin hiuksin ;-)

Käännyn katedraalikoulun kulmasta takaisin Aurajoen rantaan. Entä mitä on Aboa Vetus-museon ulkomuurissa? Ei suinkaan mitään töherryksiä, vaan Turun Piirustuskoulun opiskelijoiden taiteilemia maalauksia, jotka sopivat paikan henkeen.
Aurajoen yli kulkee hassu kapulasilta, mutta sitä ei saa omin päin käyttää. Toisella puolen jokea päättyy juuri kansallispukuisten naisten ja miesten esitys, jonka missaan näemmä täpärästi. Sille puolelle Aurajokea palattuani selviää, että tämä kapulahäkkyrä on Ystävyyden silta ja liittyy jotenkin myös ÜberTurkuun. Hmm.
Läntinen Rantakatu on rauhallinen. Iloiset, erilaisia laivoja kuvaavat ilmapallot heilahtelevat hissukseen joenvarren puissa. Missäköhän täällä olivat aiemmin päivällä keinutuolien kokoontumisajot? Turku on kulttuuripääkaupunki, jossa riittää löytöretkeiltävää ihan muutamankin askeleen päässä.

Kommentit

Suositut tekstit