Siirry pääsisältöön

Salainen Jyväskylä: alakaupunki

Jyväskylän alakaupungille suuntautuva kävelykierros starttaa kaupunginteatterin edestä. Opas Sarianna Görsoy johdattaa meidät aluksi Kirkkopuistoon, minne kuvanveistäjä Pauli Koskinen on veistänyt Minna Canthin nojaamaan seminaarin aikaisen Moirislammen kaiteeseen.
Poikkeamme kaupunginkirkossa, jonka sisäkattoa koristavat lukuisat kultatähdet. Yksi niistä on kuusisakarainen; ehkä Daavidin tähti, vai sittenkin (toisen tarinan mukaan) maalattu kuvaamaan sitä, joka on erilainen kuin muut? Kilpisenkadulla muistelemme niin Wolmar Schildtiä kuin Robert Ruthia ja koemme yllätyksen...
Telefoonikujan päässä ovat mm. kauppiaana ja kuulun rinkelileipomon perustajana tunnetun Robert Ruthin perheen lapset leikkimässä, kunnes heidät komennetaan siirtämään tiilikasa toiseen paikkaan. Jouten ei sovi olla! Kävely jatkuu Fredriksonin talon ja Lyseon kautta torille, missä kuulemme Torikunkku-patsaan juurella Otto Toivaisen tarinan Lyseon pojasta kuninkaaksi Etelämeren saarella. "Kova työ, joskus myös hyvä tuuri, vie tavoitteisiin".
Väinönkadun ja kävelykadun kulmauksessa kuulemme mm. Vanhasta Tiilitalosta ja Kalle Heinosen Aresta - kuulemma Auto, Radio, Elektroniikka. Väinönkadun alapäässä käymme Halosen talolla, jonka suunnitteli taiteilija Pekka Halosen veli Antti harmonitehtaaksi toiselle veljelle eli Aapeli Haloselle sekä Jaakko Rusaselle.
Viimeinen ja itselleni kiinnostavin etappi on viehättävän Nikolainkulman yläkerta, missä pääsemme tutkimaan laulukuoro Sirkkojen käytössä ollutta, Yrjö Blomstedtin suunnittelemaa vinttitilaa mahtavine maalauksineen. Ernst Blumenthal on oikein ilakoinut siveltimellään! Rempseitä kuvia tutkisi mieluusti pidempäänkin :)

Yläkaupunki - alakaupunki? Jyväskylän alakaupungin asukasyhdistyksen mukaan alakaupungin alue alkaa vasta Kalevankadun paikkeilta ja sitä rajaavat mm. Rajakatu, Rantaväylä sekä Kankaan tehtaan alue, joten tämän jaon mukaan kävelimme yläkaupungin alueella. Keskustassa kävelijä voi kuitenkin epätarkasti mieltää yläkaupungin alkavan esim. Kirkkopuiston paikkeilta ylöspäin. Sovitaan siis että kuljimme alakaupungilla päin...

Kommentit

  1. Kiitos taas hienosta ja informatiivisesta kierroksesta :)

    VastaaPoista
  2. kiitos Hietzu - oppaat kävelyttävät Jyväskylässä eri reiteillä koko kesän...http://bit.ly/jqbFEr

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta.
Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella).
Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella.
Komeat kukat piristävät kummasti sateist…

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin.
Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään, vaan Kotiteollisuuden kappaleelle. Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen.
Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta.
Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro.
Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös ja pian edessä o…

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta. Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää.

Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. VeijosenLuontopolku-runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ...Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?...
Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus...
Luontopolun vieressä Saparo-niminen lampi näyttää silt…

Yläkaupungin uusi helmi: The Local Culture Hostel & Café

Tämän punatiilisen kaunottaren seinien sisällä on ollut monenmoista, kuten Jyväskylän kaupungin viljamakasiini, Jyväskylän Tieteellinen kirjasto, kaupunginkirjasto, Suomen kotiteollisuusmuseo ja yliopiston rehtoraatti. Nyt ketjuun liittyy myös kahvila- ja majoitustoiminta, kun rakennuksen ovet avautuivat jälleen myös yleisölle: tänään vietetään The Local Culture Hostel & Cafén avajaisia.


Sisääntuloaulan oikealta puolelta, kaarevien portaiden ja upeiden, kunnostettujen pariovien takaa avautuu kahvilan (ja hostellin vastaanoton) puoli. Näin paikallisen asukkaan vinkkelistä onkin mahtavaa, että rakennus ei ole vain hostellin majoitusasiakkaille avoin, vaan tänne pääsee nyt astumaan vaikkapa kahvikupposen merkeissä sisälle kuka vain.


Kahvilassa oli heti vastassa iloinen puheensorina; mukava määrä asiakkaita oli heti näin ensimmäisenä virallisena avajaispäivänä löytänyt paikkaan tiensä.


Hostelli-kahvila mainostaa olevansa kasvis- ja vegaanikahvila, jossa tarjotaan paikallisia herkku…

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti...


Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan, missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa.


Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karjan lihaa, Pelto…