Siirry pääsisältöön

Kortesuon aamu

Kortesuon aamu on mustavalkoinen. Mietin, ehdinkö Tuomiojärven rantaan ennen kuin usva liukuu pois, mutta ehdin onneksi näkemään täydellisen tyynen järven ajoissa. Vain muutama kulkija kulkee rannan kävelytiellä. On vaikea kuvitella, että olen vain kahden kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta.
Huomaan kauempana järvessä vaalean kiven. Paitsi että eihän se ole kivi, vaan joutsen - joka nousee kohta jaloilleen ja lipuu sitten veteen. Minne sitten? Puolisoa kohti tietenkin. Katson pariskunnan äänetöntä uintia.
Usvan keskeltä erottuu Jyväskylän seurakunnan omistama Lehtisaari, jonne pääsee kesäisin soutuveneen kyydissä viettämään aikaa. Tältä vuodelta kausi on jo ohi ja saari hiljennyt.

Aamu on niin vähävärinen, että ainoita väriläiskiä tuntuvat olevan kellastuneet, järveä kohti kurottuvat ruohonkorret jalkojeni juuressa.

Sitten sumu alkaa hälvetä. Maisema muuttaa muotoaan ja värit alkavat varovasti puskea esiin. Ylitän Haukanniemeen johtavan puusillan; järven harmaus on vaihtumassa sinerrykseen.

Katson koiranulkoiluttajan reippaita kumisaappaita kaihoten. Omat retkeilykenkäni tulevat saamaan kurakylvyn mutaisilla poluilla...

Käännyn syrjään leveältä polulta, rantapuuston seassa mutkittelevalle pikkupolulle. Maata peittää ruskeiden pudonneiden lehtien matto, mutta sieltä täältä erottuu myös muita värisävyjä.

Sieniä! Mahtavaa, täältä saa siis mukaan evästä. Onneksi taskusta löytyy pieni muovipussi, johon poimin parhaita, madottomia yksilöitä. Tiedän, mitä syön tänään illalliseksi.
Nämä väri-iloittelijat eivät kuitenkaan ole syötäviä sieniä, mutta pirteä väri ilahduttaa silmää. Oranssi on kuin auringon pilkahdus marraskuisessa metsässä. Jatkan matkaa kohti Haukanniemen pohjoispäätä. Korjatun pellon laidassa vastaan tulee toinen koiranulkoiluttaja iloluontoisen nelijalkaisen ystävänsä kanssa - juuri niin, palaapa nyt emännän luo!
Metsäkurjenpolvet eivät ole kukkineet enää aikoihin, mutta koivikon keskellä nämä lehtikaunottaret ovat kauniita kuin syksyiset vaahteranlehdet konsanaan.
Monenlaista sienikasvustoa täältä ainakin löytyy, niin kirkasväristä kuin ankeampaa. Kaatuneen puunrungon yllä kiemurtelee röyhelöisen pitsin lailla todella koristeellinen vaalea lahottajasieni.
Haukanniemen keskellä, tunnelmallisessa lehtikuusimetsässä peittää maata lehtikuusen neulasten matto, joka pehmentää askelten äänen.
Luonnon väriloisto himmenee syksyn lähetessä loppuaan, mutta ei häviä aivan kokonaan. Ei edes harmaana marraskuisena aamuna, jolloin aurinkoakaan ei erota. Silloinkin jotain pientä ja kaunista voi löytyä jalkojen juuresta.

Kommentit

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta.
Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella).
Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella.
Komeat kukat piristävät kummasti sateist…

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin.
Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään, vaan Kotiteollisuuden kappaleelle. Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen.
Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta.
Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro.
Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös ja pian edessä o…

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta. Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää.

Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. VeijosenLuontopolku-runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ...Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?...
Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus...
Luontopolun vieressä Saparo-niminen lampi näyttää silt…

Yläkaupungin uusi helmi: The Local Culture Hostel & Café

Tämän punatiilisen kaunottaren seinien sisällä on ollut monenmoista, kuten Jyväskylän kaupungin viljamakasiini, Jyväskylän Tieteellinen kirjasto, kaupunginkirjasto, Suomen kotiteollisuusmuseo ja yliopiston rehtoraatti. Nyt ketjuun liittyy myös kahvila- ja majoitustoiminta, kun rakennuksen ovet avautuivat jälleen myös yleisölle: tänään vietetään The Local Culture Hostel & Cafén avajaisia.


Sisääntuloaulan oikealta puolelta, kaarevien portaiden ja upeiden, kunnostettujen pariovien takaa avautuu kahvilan (ja hostellin vastaanoton) puoli. Näin paikallisen asukkaan vinkkelistä onkin mahtavaa, että rakennus ei ole vain hostellin majoitusasiakkaille avoin, vaan tänne pääsee nyt astumaan vaikkapa kahvikupposen merkeissä sisälle kuka vain.


Kahvilassa oli heti vastassa iloinen puheensorina; mukava määrä asiakkaita oli heti näin ensimmäisenä virallisena avajaispäivänä löytänyt paikkaan tiensä.


Hostelli-kahvila mainostaa olevansa kasvis- ja vegaanikahvila, jossa tarjotaan paikallisia herkku…

Kirkonkylän raitilla, Vesilahti

Vesilahden kirkonkylä on viehättävästi käveltävän kokoinen. Olin käynyt Vesilahden kirkolla aiemminkin, mutta vasta nyt otin aikaa kesäiselle kävelyretkelle kauniin kirkonkylän raitilla. Tutkin hetken karttaa kunnanviraston luona (ihan toista kuin isompien kuntien virastokolossit!) ja kävin aluksi tervehtimässä puurakennuksen pielessä seisovaa veistosta, sorjaa kurkea - Vesilahden nimikkolintua. Liekö nimikkolinnun valintaan innoittanut satoja vuosia Laukon kartanoa isännöinyt Kurki-suku vai itse lintu?


Kunnanvirastolta kävelin tien laitaa muutaman muun viehättävän puutalon ohitse ja ylitin tien poiketakseni Makasiinille, jonne mennään Oltavantietä. Oltavantieltä voi muuten astua myös Mentäväntielle (hmm, Tultavantie jää puuttumaan). Olen joskus popsinut Makasiinilla hyvää pizzaa, nyt tyydyin tutustumaan aivan upeaan Lasse NiskalanÖtökät-valokuvanäyttelyyn, joka oli viimeistä päivää esillä. Oli pakko ostaa mukaan kortteja hänen mahtavista luontovalokuvistaan.


Sitten taas takaisin tie…