Siirry pääsisältöön

Unelmien sunnuntaita

Sunnuntai valkenee ja valaistuu hämmentävän kauniiksi; aurinko saa lumen kimmeltämään kuin kevättalvella konsanaan. Harmaina päivinä ei huomaakaan, miten koreita pellon laitaan kuivahtaneet sekalaiset heinänkorret voivat olla. Ovat sonnustautuneet ihan kristalleihin...
Myös Kortesuon pellon laidan pajut on kuorrutettu ohuella huurrepitsillä. Täydellinen sää olla kävelyllä!
Viitaniemen jousiammuntakentän ja palstaviljelmäpellon rajalla on maagisen kaunis tunnelma. Pakkaspäivän välkehtivän hangen lumoissa alan unelmoida jo hankiaisista...
Kun saavun yliopiston kampusalueelle, seuraa hetkeksi paluu haaveista arkeen. Laskeudun Seminaarinmäen harjanteelta katsomaan, mitä Moirislammella tapahtuu. Moirislampi on nyt kaivettu auki ja sen yläpuolisella rinteellä on harvennushakkuussa kaadettuja puita pinossa, joten jokin maiseman avartaminen ja kunnostustyö täällä on menossa. Hupsis, olen kielletyllä alueella, mutta onneksi työmaa seisoo näin pyhäpäivänä! Luikin polkua pitkin pois uimahallin suuntaan, jonkun toisen laittoman kulkijan jäljissä.
Pakkassää ja punaiset posket oikeuttavat kävelytaukoon Aalto-museon Café Alvarissa; kaakaon seuraksi valitsen raparperipiirakan palasen ja se todella sulaa suussa. Nam! Olinkin toivonut, että tarjolla olisi tänään jotain oikein herkullista! Sitä paitsi tästä saa sopivasti lisäenergiaa, kun jatkan kävelyä Seminaarinkatua ylös ja edelleen Kauppakadulle. Mukaan tarttui myös ripaus ilmaista designia: Aalto-museolta voi poimia rintapieleensä sinivalkoisen World Design Capital Helsinki 2012 -rintanapin.
Kauppakadun yläpäässä, divarin viereisessä huoneistossa, lukee näyteikkunassa Lounge. Tähyän ikkunasta sisälle; pieni myyntitiski ja vanha kassakone, istuimia, pieniä pöytiä. Onko tässä toteutunut tai toteutumassa jonkun unelma uudesta kahvilasta? Ainakin tiskin takaa näkyy pinokaupalla kuppeja, espressokeitin ja (masentavaa kyllä) laatikko keltaista Liptonia. Jos kyseessä on kahvila, rohkenen toivoa että sinne hankittaisiin valikoima oikeaa, hyvänmakuista teetä. Ne onnettomat Lipton-jämäpurupussit saa nakata mäkeen.
Seuraava kortteli. Lähtisinkö kapuamaan kohti Harjua? Vai keskustan kautta kotiin? No jospa sittenkin jatkan Kauppakatua... Ja vaihteeksi tätä Kirkkopuiston laitaa. Lähestyn Kauppakadun ja Kilpisenkadun kulmaa, kun äkkään jalkakäytävän laidalla kyltin. Hyvä arki. Lisää kylttejä on edempänä ja niiden äärelle on kokoontunut ryhmä ihmisiä.
Sunnuntaina 15.1. on Martin Luther Kingin päivä ja sen kunniaksi Jyväskylän torikokous on järjestänyt tänne Unelmien sunnuntain: täällä voi jakaa unelmia. Saan käteeni monisteen, jossa kerrotaan lisää. Joku meistä tallaajista on jo ehtinyt unelmoida lisää lämpöä maailmaan.
Myös Kain Tapperin Yö-veistoksen lumipintaan on kirjoitettu unelma: toivo. Yksi unelmoiva pehmopupu toivoo kovasti LISÄÄ LUNTA ja kainommilla kirjaimilla lisää kavereita. Kannatusta kaikille unelmille!

Martin Luther King: I have a dream (teksti, mp3)
Lisää kuvia unelmista torikokouksen sivulla

Kommentit

  1. Kivannäköinen sunnuntaipäivä sinulla. Taisin olla kävelemässä muilla kulmilla, sillä en nähnyt kylttejä unelmista. Mukava piirre tässä kaupungissa on: koskaan ei voi tietää mihin kivaan tai yllätykselliseen törmää. :)
    Minä olisin toivonut lisää kirkkaita ja aurinkoisia pakkaspäiviä.

    VastaaPoista
  2. Unelmakyltit saattoi nähdä su iltapäivällä. On ehdottoman mukavaa törmätä tuollaisiin juttuihin ihan sattumalta.

    Eiköhän toiveesi pakkaspäivistä toteudu... Minä unelmoin mm. lumikenkäretkestä sellaisena talvipäivänä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta.
Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella).
Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella.
Komeat kukat piristävät kummasti sateist…

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin.
Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään, vaan Kotiteollisuuden kappaleelle. Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen.
Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta.
Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro.
Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös ja pian edessä o…

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta. Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää.

Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. VeijosenLuontopolku-runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ...Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?...
Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus...
Luontopolun vieressä Saparo-niminen lampi näyttää silt…

Yläkaupungin uusi helmi: The Local Culture Hostel & Café

Tämän punatiilisen kaunottaren seinien sisällä on ollut monenmoista, kuten Jyväskylän kaupungin viljamakasiini, Jyväskylän Tieteellinen kirjasto, kaupunginkirjasto, Suomen kotiteollisuusmuseo ja yliopiston rehtoraatti. Nyt ketjuun liittyy myös kahvila- ja majoitustoiminta, kun rakennuksen ovet avautuivat jälleen myös yleisölle: tänään vietetään The Local Culture Hostel & Cafén avajaisia.


Sisääntuloaulan oikealta puolelta, kaarevien portaiden ja upeiden, kunnostettujen pariovien takaa avautuu kahvilan (ja hostellin vastaanoton) puoli. Näin paikallisen asukkaan vinkkelistä onkin mahtavaa, että rakennus ei ole vain hostellin majoitusasiakkaille avoin, vaan tänne pääsee nyt astumaan vaikkapa kahvikupposen merkeissä sisälle kuka vain.


Kahvilassa oli heti vastassa iloinen puheensorina; mukava määrä asiakkaita oli heti näin ensimmäisenä virallisena avajaispäivänä löytänyt paikkaan tiensä.


Hostelli-kahvila mainostaa olevansa kasvis- ja vegaanikahvila, jossa tarjotaan paikallisia herkku…

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti...


Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan, missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa.


Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karjan lihaa, Pelto…