Siirry pääsisältöön

Lumikenkäilyä Kolilla: Ukko-Koli - Mäkrä

Ukko-Kolin maisemista pääsee nauttimaan talvella parhaiten, kun lähtee Kolin hotellin ja Luontokeskus Ukon vierestä merkitylle lumikenkäilyreitille. Lumikengät jalassa siis! "Huippujen lumikenkäilyreitti 1,5 km. Älkää kävelkö lumikenkäilyreitillä ilman lumikenkiä."
Lunta täällä riittää, joten on hienoa, että nyt kun tavallinen polku on jäänyt lumen alle, edessä on loistavasti kirkkaan pinkeillä nauhoilla merkitty reitti! Tuntuu oikealta jättää polun ulkopuolinen hanki kauniin koskemattomaksi lähellä hotellia ja kieltämättä valmis ura on kepeämpi kulkea.
Pyry on pitänyt ja pitää kuitenkin huolen siitä, että lumikenkäpolku menee aika ajoin lähes umpeen. Ura ei muutenkään muistuta valtatietä, vaikka ensin arvelin sellaisen löytäväni - onhan reitti aivan hotellin vieressä ja tänne tehdään myös opastettuja lumikenkäretkiä.
Alkumatkasta polku kulkee lumen ja jään tiukkaakin tiukemmin peittämien kapeiden ja korkeiden kuusien keskellä.

Polun oikealta puolelta pilkahtaa kaistale paljasta kalliota, jonka ylle talviaurinko on ehtinyt sulattaa lumesta jääpuikkorivistön. Ei kylläkään tänään, pilvisenä päivänä!
Etenkin aukeammilla paikoilla lumi on innostunut asettumaan mielikuvituksellisiin muotoihin. Jos vain pysähtyy katsomaan, löytyy maisemasta monenlaista lumihahmoa; vaikka hieman allapäin oleva lumienkeli.
Taivas ei ole tänään sininen, joten maiseman väriskaala liikkuu enimmäkseen pyryn pieksemissä valkoisen ja harmaan sävyissä.
Yhden värinpilkahduksen tarjoaa metsän suojissa herkkutatin värinen kääpä, joka suojaa alleen puunrunkoon kietaistua lumikenkäilyreitin merkkiä.
Jykevät kuuset tekevät vaikutuksen myös silloin, kun kurkistaa kuusen oksien alta ylöspäin. Lumi piirtää oksat aivan toisella tavalla näkyviin kuin kesällä. Ja monen kuusen jäätyneiden oksain alle muodostuu nyt suojaisa maja aivan luonnostaan.

Laskeudun reittiä pitkin koskemattomalle uralle, jonka tiedän Mäkränaholle johtavaksi reitiksi. Huippujen lumikenkäreitti kääntyisi kohta takaisin hotellille - jatkuisi suoraan edessäni olevan polun yli Kolin itäpuolelle - mutta ei tee mieli palata lähtöruutuun niin pian. Käännyn siis oikealle tekemään ensijälkiä lumeen.
Alamäkeen viettävä polun pohja johdattaa minut pian mm. Herajärven kierroksen reissulta tutulle Mäkränaholle, jonka laidalla nököttää vanha hirsilato.
Kauniisti harmaantunut lato on nyt käytössä taukopaikkana (ei tulipaikkaa, ei luvallista yöpyä), joten on sopiva hetki ottaa termospullo ja eväsleivät esille. Ladon rakentamiseen ei ole tarvittu nauloja.
Hetken aprikoinnin jälkeen päätän jatkaa matkaa vielä pidemmälle, kohti Mäkrää, tai ainakin Purolanaholle, jolle on kepeä lasketella tästä alamäkeen. Tiedän, sieltä matka takaisin onkin pelkkää ylämäkeä...
Purolanaho on pieni aukea keidas tumman metsän keskellä. Latu-uran yksinäinen hiihtäjä on sivakoinut sitkeästi Mäkrälle ylämäkeen, minä tarvon löytämiäni lumen peitossa olevia lumikenkäin jälkiä, jotka melkein onnistuvat houkuttelemaan mukaansa kohti Ikolanahon tulipaikkaa. Vaan käännän sittenkin kenkäni ylämäkeen, suksenjälkiä seuraamaan. Mäkrä sen olla pitää.
Muistan hiihtäneeni Mäkrälle kerran juuri tästä - musta latu. Eli rapea nousu on edessä. On pidettävä taukoja, huilattava välillä. No, ainakin ehdin katsella ja kuunnella satumaisen kaunista metsämaisemaa - vaikkapa kuusien ja niitä peittävien jäisten lumilaattojen naksahtelua toisiaan vasten.
Viimeinen jyrkkä nousu, sitten saavutan Mäkrän ensimmäisen näköalapaikan, josta olisi vielä pieni matka korkeimpaan kohtaan (307 m). Aurinko onnistuu kirkastamaan edessä avautuvaa Pielisen avaraa maisemaa vain hetkittäin, sillä lumipyry leikittelee myös järven yllä. Pitkulaiset saaret pilkahtavat hopeanhohtoisina esiin, sitten kätkeytyvät jälleen lumiverhon taa. On ihanan, pysäyttävän hiljaista.

Palaan samoja jälkiä takaisin kohti Ukko-Kolia. Ensin mukava alamäki, sitten pitkä nousu, ennen kuin saavutan merkityn Huippujen lumikenkäilyreitin. Joku on vetäissyt laskettelusuksilla alas kalliorinnettä, vaikka se on kielletty. Pielisen yllä puuskahtelee lumipyrypilviä.
Kohtaan toisen, hiljaisen sorttisen lumikävelijän. Siellä täällä natisee; tykkylumen peittämät puut huojahtelevat ja narisevat välillä tuulessa. Tuulen lisäksi muita ääniä ei juuri kuulukaan. Maisemat Paha-Kolilta, Akka-Kolilta ja Ukko-Kolilta ovat pyryisen sään vuoksi tukkoisemmat kuin kirkkaalla kelillä, mutta se ei matkantekoa haittaa. Kansallismaisema tekee aina vaikutuksen!

Lumikenkäretken päätteeksi pistäydyn vielä Luontokeskus Ukossa lämmittävällä yrttiteellä ja hienossa valokuvanäyttelyssä. Tea Karvisen valokuvat eri kansallispuistoista ovat todella huikeita. Eritoten mahtavat Vesihiisi ja Pyörre jäävät pyörimään mieleen.

P.S. Koli on hieno pyryssä, mutta aurinkoisella säällä, paria päivää myöhemmin sama luonto näyttää toisenlaiselta... Erilaiset valot, varjot ja niiden myötä maisemat!

Kommentit

 1. Uskomattoman upeita maisemia! Hienoa asua Suomessa <3

  VastaaPoista
 2. Huikeita kuvia, Upe! Ollaan melkein naapurissa, kun me ollaan Vuokatissa :) Just 17 km hiihtäneenä oon ihan dead, mut ihanaa oli!

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Omat sukset pysyttelivät tällä reissulla suksipussissa, lumikenkien vetovoima oli niin paljon suurempi. Hei lystiä laskuun Vuokatissa!

  VastaaPoista
 4. Ihana Koli! Oltiin siellä kesällä 2007 häämatkalla <3 Minkämerkkiset lumikengät sinulla on?

  VastaaPoista
 5. Lumikenkäni: mainiot ranskalaiset TSL 227.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta.
Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella).
Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella.
Komeat kukat piristävät kummasti sateist…

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin.
Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään, vaan Kotiteollisuuden kappaleelle. Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen.
Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta.
Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro.
Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös ja pian edessä o…

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta. Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää.

Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. VeijosenLuontopolku-runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ...Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?...
Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus...
Luontopolun vieressä Saparo-niminen lampi näyttää silt…

Yläkaupungin uusi helmi: The Local Culture Hostel & Café

Tämän punatiilisen kaunottaren seinien sisällä on ollut monenmoista, kuten Jyväskylän kaupungin viljamakasiini, Jyväskylän Tieteellinen kirjasto, kaupunginkirjasto, Suomen kotiteollisuusmuseo ja yliopiston rehtoraatti. Nyt ketjuun liittyy myös kahvila- ja majoitustoiminta, kun rakennuksen ovet avautuivat jälleen myös yleisölle: tänään vietetään The Local Culture Hostel & Cafén avajaisia.


Sisääntuloaulan oikealta puolelta, kaarevien portaiden ja upeiden, kunnostettujen pariovien takaa avautuu kahvilan (ja hostellin vastaanoton) puoli. Näin paikallisen asukkaan vinkkelistä onkin mahtavaa, että rakennus ei ole vain hostellin majoitusasiakkaille avoin, vaan tänne pääsee nyt astumaan vaikkapa kahvikupposen merkeissä sisälle kuka vain.


Kahvilassa oli heti vastassa iloinen puheensorina; mukava määrä asiakkaita oli heti näin ensimmäisenä virallisena avajaispäivänä löytänyt paikkaan tiensä.


Hostelli-kahvila mainostaa olevansa kasvis- ja vegaanikahvila, jossa tarjotaan paikallisia herkku…

Kirkonkylän raitilla, Vesilahti

Vesilahden kirkonkylä on viehättävästi käveltävän kokoinen. Olin käynyt Vesilahden kirkolla aiemminkin, mutta vasta nyt otin aikaa kesäiselle kävelyretkelle kauniin kirkonkylän raitilla. Tutkin hetken karttaa kunnanviraston luona (ihan toista kuin isompien kuntien virastokolossit!) ja kävin aluksi tervehtimässä puurakennuksen pielessä seisovaa veistosta, sorjaa kurkea - Vesilahden nimikkolintua. Liekö nimikkolinnun valintaan innoittanut satoja vuosia Laukon kartanoa isännöinyt Kurki-suku vai itse lintu?


Kunnanvirastolta kävelin tien laitaa muutaman muun viehättävän puutalon ohitse ja ylitin tien poiketakseni Makasiinille, jonne mennään Oltavantietä. Oltavantieltä voi muuten astua myös Mentäväntielle (hmm, Tultavantie jää puuttumaan). Olen joskus popsinut Makasiinilla hyvää pizzaa, nyt tyydyin tutustumaan aivan upeaan Lasse NiskalanÖtökät-valokuvanäyttelyyn, joka oli viimeistä päivää esillä. Oli pakko ostaa mukaan kortteja hänen mahtavista luontovalokuvistaan.


Sitten taas takaisin tie…