Siirry pääsisältöön

Shanghai: varhain aamulla

On lähes tuskallista laittaa herätyskello soimaan jo aamuneljän tienoilla, mutta jotenkin punnerran itseni hereillle ja aamukävelylle Shanghain autioille kaduille. On jännittävää nähdä, miltä kaupunki näyttää... No, ennen heräämistään.
Bundia vartioiva pronssihärkä ei ole yksin edes aamun varhaisina tunteina. Vartijapoloinen yrittää pysyä valveilla. Tuntuu huikealta, että yhtä patsasta vartioidaan herkeämättä, mutta ehkä se olisi liian otollinen uhri värikkäille mielenilmauksille esimerkiksi spraymaalin muodossa.
Bund on suorastaan yllättävän autio ja pimeä, sillä rakennusten juhlavalot ovat sammuksissa. Vain yksi varhaislenkkeilijä valkoisissa verkkareissaan hölkkää pitkin rantabulevardia. Missä ovat takaperinkävelijät? No, ehkä hento vesipisarointi on lannistanut pyjama yllä liikkujat, eihän yöpuvun kuulu olla goretexiä! Kävelen sateenvarjoineni autiota rantakatua eteenpäin.
Sekä Bundin puolella että vastarannalla Pudongissa on yllättävän pimeää. Poissa on edellisiltainen valoshow väri- ja vilkkuvaloineen. Jopa Shanghai säästää joskus energiaa ja sammuttaa turhat lamput yön ajaksi, iltakymmenen jälkeen.
Käännyn Bundilta vasemmalle, edellisenä iltana niin vilkkaalle kävelykadulle, itäiselle Nanjing Roadille. Sama autius on vastassa täälläkin; suurkaupungin syke värivaloineen hyytyy siis joskus. Vain yksittäinen kadunlakaisija ja töihin kulkija on liikkeellä. Lastenvaunuja työntävä äiti on jähmettynyt paikoilleen. Edellispäivänä en ihmisvilinästä edes huomannut veistosta, väkeä oli niin paljon.
Autio Bund, autio kävelykatu, kiitos kepeän vesipisaroinnin. Ei edes säätä uhmaavia aamuvoimistelijoita puistoissa tai aukioilla. Ei sitten. Lähden takaisin kohti majapaikkaani, kengänkärjet märkinä. Sivukadulla näkyy ihmisiä, siis joku muukin on jo hereillä!
Kalakauppias, vihanneskauppias ja teurastaja valmistelevat myytävää esille, myös juomatölkkikioskin pitäjä näkyy tulleen tiskinsä taakse. Herkullinen tuoksu tulee kadulle valkotakkisen sedän takaa...
Taivas alkaa vähitellen osoittaa vaalenemisen merkkejä. Yksittäisiä asiakkaita saapuu tuoksuvan tiskin tykö aamiaisostoksille sekä kävellen että skootterilla. Siirryn lähemmäs. Mitä siellä oikein myydään?
Paistettujen herkkujen tuoksu leijuu nenään yhä vahvempana suurelta valurautapannulta, jonka takana leipuri kaulitsee taikinaa. Aamiaisaika!
En voi enää vastustaa kujalla leijailevaa tuoksua, vaan astun myyjätädin luo, näytän sormin haluavani yhden tuoreista leivonnaisista ja kaivan oikean summan esille. Saan paperikäärössä suloisen lämpimäisen, joka osoittautuu meikäläisten herkkujen sukulaiseksi: kädessäni on kevyt, pitkulainen kierremunkki, jonka pinta tosin on terveellisesti sokeroimaton! Nam! Näitä menisi useampikin...

Kommentit

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta.
Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella).
Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella.
Komeat kukat piristävät kummasti sateist…

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin.
Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään, vaan Kotiteollisuuden kappaleelle. Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen.
Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta.
Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro.
Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös ja pian edessä o…

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta. Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää.

Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. VeijosenLuontopolku-runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ...Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?...
Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus...
Luontopolun vieressä Saparo-niminen lampi näyttää silt…

Yläkaupungin uusi helmi: The Local Culture Hostel & Café

Tämän punatiilisen kaunottaren seinien sisällä on ollut monenmoista, kuten Jyväskylän kaupungin viljamakasiini, Jyväskylän Tieteellinen kirjasto, kaupunginkirjasto, Suomen kotiteollisuusmuseo ja yliopiston rehtoraatti. Nyt ketjuun liittyy myös kahvila- ja majoitustoiminta, kun rakennuksen ovet avautuivat jälleen myös yleisölle: tänään vietetään The Local Culture Hostel & Cafén avajaisia.


Sisääntuloaulan oikealta puolelta, kaarevien portaiden ja upeiden, kunnostettujen pariovien takaa avautuu kahvilan (ja hostellin vastaanoton) puoli. Näin paikallisen asukkaan vinkkelistä onkin mahtavaa, että rakennus ei ole vain hostellin majoitusasiakkaille avoin, vaan tänne pääsee nyt astumaan vaikkapa kahvikupposen merkeissä sisälle kuka vain.


Kahvilassa oli heti vastassa iloinen puheensorina; mukava määrä asiakkaita oli heti näin ensimmäisenä virallisena avajaispäivänä löytänyt paikkaan tiensä.


Hostelli-kahvila mainostaa olevansa kasvis- ja vegaanikahvila, jossa tarjotaan paikallisia herkku…

Kirkonkylän raitilla, Vesilahti

Vesilahden kirkonkylä on viehättävästi käveltävän kokoinen. Olin käynyt Vesilahden kirkolla aiemminkin, mutta vasta nyt otin aikaa kesäiselle kävelyretkelle kauniin kirkonkylän raitilla. Tutkin hetken karttaa kunnanviraston luona (ihan toista kuin isompien kuntien virastokolossit!) ja kävin aluksi tervehtimässä puurakennuksen pielessä seisovaa veistosta, sorjaa kurkea - Vesilahden nimikkolintua. Liekö nimikkolinnun valintaan innoittanut satoja vuosia Laukon kartanoa isännöinyt Kurki-suku vai itse lintu?


Kunnanvirastolta kävelin tien laitaa muutaman muun viehättävän puutalon ohitse ja ylitin tien poiketakseni Makasiinille, jonne mennään Oltavantietä. Oltavantieltä voi muuten astua myös Mentäväntielle (hmm, Tultavantie jää puuttumaan). Olen joskus popsinut Makasiinilla hyvää pizzaa, nyt tyydyin tutustumaan aivan upeaan Lasse NiskalanÖtökät-valokuvanäyttelyyn, joka oli viimeistä päivää esillä. Oli pakko ostaa mukaan kortteja hänen mahtavista luontovalokuvistaan.


Sitten taas takaisin tie…