Lyhtyjen Yuyuan, Shanghai

Shanghain valot eivät ole pelkästään valtava määrä moderneja mainosvaloja. Shanghain vanhassa kaupungissa, Yuyuanissa, valaistus korostaa perinteisten rakennusten muotoja.  Lähes jokainen hitaasti tallusteleva kulkija räpsäisee valokuvan joko puhelimella tai kameralla; valomaailma on sen verran vaikuttava.
Yuyuanin puiston laidalla, lammen pinnalla kelluu juhlavalaistuja hahmoja Konfutsesta sammakoihin, lintuihin ja kukkasiin.
Muutaman askeleen päässä, komean Lu Bo Lang -ravintolan viereisellä kujalla käännän jälleen silmäni ylös, kohti punaisten puurakennusten koristeellisia ikkunoita ja tietenkin hienoja lyhtyjä.
Uuden vuoden viidentenätoista päivänä (tänä vuonna 6.2. länsimaisen kalenterin mukaan) vietetään Lyhtyjuhlaa, jonka kunniaksi myös Yuyuanin alue on koristeltu lyhdyillä. Onneksi ne ovat vielä paikallaan!
Vaikka punainen on lyhtyjen perinteinen väri, alueen lyhtyjen väriskaalaan mahtuu myös esimerkiksi keltaisia ja vihreitä lyhtyjä. Iltataivaalla loimottaa myös valkoinen ikilyhty, täysikuu.
Ihmisvirta valuu hitaasti kapeita kujia pitkin, pysähtelee pällistelemään yläilmoihin, tutkimaan puotien ikkunoita tai astuu sisälle turistihinnoiteltuihin myymälöihin. On hassua ajatella, että uuden vuoden juhla on nimeltään Kevätjuhla - alkaahan vuoden vaihteesta kevätkausi. Lämpötilan puolesta ei tunnu vielä lainkaan keväältä, sillä Shanghain sää edellyttää vielä talvitakkia.
Yuyuanin keskellä aukio on täpösen täynnä väkeä. Jokainen meistä kääntelee ihmeissään päätään, tuijottaa huikeita valosommitelmia ja -hahmoja ympärillä. Aukion laidasta kohoaa sateenkaaren värinen portti, jonka takana seinässä keekoilee vihreä riikinkukko ja värikkäitä kukkasia. Tämä on todellista valojen juhlaa. Keskellä vanhoja rakennuksia pyörittelee päätään sisältä valaistu kullan ja punaisen hohtoinen lohikäärme, alkaneen lohikäärmeen vuoden symboli.
Kaikki lyhdyt eivät suinkaan ole perinteisen muotoisia... Ehkä nämä lemmenkipeät kala- ja joutsenlyhdyt ennakoivat tätä visiittipäivästä viikkoa myöhemmin vietettävää ystävänpäivää!

Kommentit

  1. Ja mielenkiintoiset kuvamatkat jatkuvat :) Ihanaa olisi kulkea tuollaisten lyhtyjen ja valojen alla. Todella kaunista katseltavaa. Esteettisyyteen taitaa hukkua, tai ainakin humaltuisin arkkitehtuurin, valojen, värien ja yksityiskohtien kokonaistaideteoksesta.

    VastaaPoista
  2. Shanghain keskusta-alueella / kävelymatkan päässä on onneksi myös tätä hienoa vanhaa kiehtovine yksityiskohtineen! Samaan aikaan toisaalla jylläävät vähemmän viehättävästi valaistut osta-osta-markkinat...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit