Rautpohjan funkista

Rautpohjankadun, Keskussairaalantien, Savelankadun ja Vesangantien väliin jää Rautpohjan tehdasalue. Metson paperikonetehtaan ja valimon alueelle pääsee ainoastaan kulkuluvan kanssa. Aidan, toimisto- ja tehdasrakennusten taakse jää kymmeniä hehtaareita teollisuusaluetta,  lähes Jyväskylän ydinkeskustan ruutukaava-aluetta vastaava maapläntti. Kaikkea ei kuitenkaan ole aidattu kävelijän ulottumattomiin.

Metson Rautpohjan tehtaan aidan ulkopuolella on Vasikkavuoren rinteessä, Syrjälänkadun puolella, pari eleettömän oloista funkistaloa. Ylempi niistä, Villa Rask, on tällä hetkellä pääosin kokoustilakäytössä, mutta alkujaan se palveli Valtion Tykkitehtaan johtajan asuintalona. Harmi, että talon yläpuolelle kohoava Vasikkavuori on visusti verkkoaidan takana, eikä sinne pääse näköaloja katselemaan.
Villa Raskin yläkerran suurta maisemaikkunanaa reunustaa yksinkertaisen tyylikäs, geometrisin muodoin koristeltu parvekekaide.
Samaa muotoa piirtävät tummanruskeat koristekuviot toistuvat myös pääsisäänkäynnin yläpuolella. Huomaan kivitalon edustan rinteessä mäenlaskun jälkiä. Arvatenkin naapuritalojen pikkuväen, ei kokousporukan aikaansaannoksia...
Alempana rinteessä oleva talo on vaatimattomampi, mutta se rakennettiinkin aikanaan asuintaloksi Tykkitehtaan alemmille johtajille. Toimistokäyttöön muutettu rakennus tunnetaan tehtaalla nykyään nimellä Villa Pakkala. Nimi juontaa Juhani Pakkalaan, joka oli Metso Paper Oy:n (ent. Valmet) toimitusjohtaja vv. 1999-2003 ja hänen toimistonsa sijaitsi tuolloin rakennuksessa.
Villa Pakkalan kiehtovin yksityiskohta on pikkuruinen, kaareva parveke, jolta mahtuisi juuri ja juuri vilkuttamaan. Tällä hetkellä parveke on kuulemma käyttökiellossa.
Hippoksen suuntaan laskeutuvan kadun varressa on kolmas ei-asuinkäytössä oleva funkistalo, joka muhkeine tiilipiippuineen säästyi (tiukan väännön jälkeen) purkamiselta, kun Metsolle rakennettiin kookas uusi toimistorakennus Rautpohjankadun varteen. Tästä talosta löytyy nyt kokoustiloja, museoesineistöä yhtiön paikallishistoriasta ja tiloja henkilöstön käyttöön.
"Vanhan saunan" paraatiovet ovat julkisivun puolelta rakennuksen hienoin yksityiskohta, lukuisine pienine ruutuikkunoineen.
Mitkä hauskat kulmaikkunat! Hippoksen liikuntapuiston naapurina nököttää lisää funkistaloja edellisten kanssa samalta ajalta, vuosilta 1938-39. Matalat kerrostalot ovat muutoin keskenään samannäköisiä, mutta lähinnä vanhaa saunaa taloista neljä on vaaleanvihreitä, kun muut kymmenen ovat valkoharmaita. Talot rakennettiin 1930-luvun jälkipuoliskolla Tykkitehtaan henkilökunnan asuntoalueeksi, mutta nyt vuokra-asuntotalot ovat SATOn omistuksessa.

Pulkkailevat lapset kiljahtelevat Villa Raskin vieressä Vasikkavuoren rinteessä, kun kävelen takaisin päin, Metson naapurin eli Moventasin tehtaan suuntaan.
Funkisasuintaloista kaksi on aivan tuuliturbiinivaihteita valmistavan Moventasin naapureina. Tässä laitimmaisessa on muista poiketen hienosti kaartuvat, puulaitaiset parvekkeet. On ilahduttavaa nähdä ihan oikea ruokala-sana rakennuksen ulkoseinässä. Kiitos että  funkisparvekkeen alle ei ole survottu tekstiä henkilöstöravintola...

Kommentit

 1. Hei,

  Olen seurannut blogiasi jo pidemmän aikaa. Teksteistäsi päätellen asumme aika lähekkäin. Minäkin tykkään kävellä, mielellään kameran kanssa, en tosin yhtä pitkiä matkoja kuin sinä. Blogistasi olen saanut paljon kivoja vinkkejä kiinnostavista kohteista Jyväskylässä, vaikka olenkin syntynyt ja asunut koko ikäni täällä. Tämä postaus huvitti minua, koska tämän ehdin keksiä ja kokea ensin: kävin kameran kanssa Rautpohjan alueella muutama viikko sitten, talven kovimmilla pakkasilla :)

  -Satunnainen kävelijä

  VastaaPoista
 2. Kiitos... Kävelymatkan pituus ei ole merkitsevä, miellän itse että tärkeämpää on hitaan vauhdin suoma aika katsella, kokea ja pysähdellä "tutustumaan" paikkoihin. Toisinaan tuttujen paikkojen ohi saattaa helposti kulkea melkein silmät ummessa.

  Hauska yhteensattuma tuo Rautpohja :)

  VastaaPoista
 3. Blogi "käveli vastaan" kun surffasin kyberavaruudesta käsin uutta asunto-osoitettani Jyväskylässä, sinne paluumuuttajana. Asetunkin juuri entisen tykkitehtaan työntekijäin kortteliin, funkis-tunnelmaa kenties sisätiloihinkin tavoittelemaan. Viihtyisä alue, ainakin pääkaupungin tungoksesta tupsahtavalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rautpohjan tehtaan viereiset talot ovat kivoja ja liikkuja löytää vaikka mitä mahdollisuuksia ihan kotinurkilta :) Tervetuloa siis takaisin Jyväskylään!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit