Jyväskylä: Elämysten polku

Laskeudun Kinakujan sillalta alas Tourujoen varteen, jonne on pystytetty Elämysten polku vajaan viikon ajaksi (25.-29.9.2012). Polku on sinänsä osa Valon kaupunki -tapahtumaa, mutta reitti on koettavissa hienon valaistuksen kera ainoastaan perjantai-iltana 28.9. klo 19 alkaen, jolloin viereistä Tourujokea valaisevat myös siihen laskettavat kynttilälyhdyt. Näin päivänvalossa elämys on siis hyvin erilainen, mutta ainakin teokset näkee tarkasti.
Reitti on merkitty värikkäillä, yksilöllisillä matonkudekukilla, jotka on kiinnitetty hieman huteriin pajunoksavarsiin. Yksi niistä on jo kaatunut, toinenkin pahasti kallellaan. Nostan kaatuneen yksilön pystyyn ja junttaan sen varovasti takaisin pystyasentoon. Toivottavasti matonkudekukat selviävät hengissä loppuviikon!
Kuin talvea enteilevästi huurtuneen maisemaikkunan lävitse voi katsella syksyistä Tourujokea. Voin kuvitella, että ikkunalasin takana on hienoja valoja perjantaina.
Polun varren puihin on ripustettu lukuisia upeita, taatusti käsin tehtyjä taideteoksia. Mihinkähän nuo mystiset kirjaimet oikein viittaavat?
Tourulantien muutoin ankean harmaata betonisiltaa piristää tämän viikon ajan puna-kelta-oranssi kangasripustus.
Sillan alla lepäävälle hieman rikkonaiselle laiturille on ilmestynyt mystinen, vaaleanpunaisten kenkien polku. Kengät kiertävät lopulta valkoista nyyttiä veden rajassa. Olen varma, että tämäkin näyttää huimalta valaistuna...
Silta kannattelee alapuolellaan muutakin ainutlaatuista: huiman hienoja "himmeleitä", joista toinen koostuu erilaisista virkatuista pitsiosasista ja polun toisella puolella yksinkertaisempi, raidallinen teos leijuu ylväänä ja linjakkaana.
Virkatuista lappusista koostuvassa himmelissä - vai miksi tätä teosta kutsuisi? - on jotain hyvin herkkää. Teoksen alla olevaa kiveä suojaa oranssi, virkattu pitsiliina. Sillan alla voisi myös kuvauttaa itsensä ritarin tai prinsessan asussa...
Kuninkaallisen siniseen huopaverkkoon on ripustettu hilpeitä taidehuopia, joissa yksityiskohtia riittää.
Huopateoksen mahtavan iloiset, värikkäät hahmot saavat taatusti hyvälle tuulelle! Tämän täytyy olla Jyväskylän käsityö- tai kuvataidekoulun tuotoksia.
Polun varrella on perjantaita odottamassa myös mm. pieni risumaja ja erilaisia kynttilälyhtyjä. Pikkuruisten betonisaappaiden polku johtaa veden partaalle, aivan kuten pinkit kengät aiemmin polun varrella. Saappaiden varret on koristeltu yksilöllisesti ja jokaisen päällä on kolo kynttilälle.
Täällä on maltettava kulkea todella hitaasti ja katsoa tarkasti ympärilleen. Sekä maasta että lähipuista löytyy erilaisia, huolella tehtyjä taideteoksia. Toivottavasti jokainen säilyy ehjänä! Yksi hieman kalaa muistuttava verkkoteos on jo selvästi pudonnut maahan, kun sitä kannatteleva lanka on katkennut. Omavaltaisesti solmin työn takaisin oksalle nyörinpätkään ja toivon, että tekijä ei pahastu...
Polku edessä lähtee nousemaan kohti viereistä kävelytietä, jota pitkin voisin jatkaa matkaa Heikinkadulle. Tämä lienee Elämysten polun tämän pään viimeinen teos; CD-levyillä välkehtiväksi koristeltu kookas matonkudekukka. Palaan kuitenkin samaa reittiä, jolloin saan katsoa Elämysten polun teoksia eri kulmasta ja huomaan samalla myös sellaisia, joita en aiemmin havainnut.
Ylitän Tourujoen heti Tourulankadun jälkeistä kävelysiltaa pitkin ja käännyn katsomaan taaksepäin. Onneksi, sillä siltaa koristavat aivan huikeat pihlajanmarjoista ja vaahteranlehdistä kootut "verhot"! Taiteilen varovasti alas jyrkkää, liukasta rinnettä, jotta saan ihailla pihlajanmarjaketjuja aivan läheltä. Tämä teos kruunaa hienon Elämysten polun.

Kiitos elämyksistä, Jyväskylän kaupungin kuvataidekoulu, Jyväskylän käsityökoulu ja Taitokeskus!

Kommentit

 1. Jään odottamaan valaistun illan kuvia elämysten polulta.

  VastaaPoista
 2. Seita, minulta ei kuvia ole ikävä kyllä nyt tulossa Valo virtaa -illasta (kuulin kyllä että se oli tosi hieno!); kahdesta kauniista valitsin perjantaina sittenkin kuutamon Keiteleellä... http://bit.ly/UzY0J8

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikea valinta. Kyllä luonnonvalot ovat aina vaikuttavimmat.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit