Valon Jyväskylää 2013

Valon kaupunki Jyväskylä -tapahtuma 2013 käynnistyy torstaina 26.9.; Asemakadun ja Kauppakadun risteyksen Kompassillla vietettävät avajaiset ovat harvalukuisen yleisön kuulemaa puhetta, musiikkia. Valohahmot jakelevat valokoruja. Vaikka itse Kompassi onkin hienosti ylhäältä valaistu, saa tilapäisen esiintymislavan yläpuolinen kiihkeästi välkkyvä valomainos usein napattua huomion lavan esiintyjistä enkä koe valaisevaa elämystä.
Lähden avajaisista kesken pois ja kävelen Kirkkopuistoon. Valaistuisinko täällä lisää? Ainakin lähellä on Äkkigallerian valokuvanäyttely...
Mutta sitä ennen on pysähdyttävä Kain Tapperin -teoksen äärelle. Mustanpuhuva kiviveistos on pitkään jäänyt varjoon, mutta se on nyt uljaasti valaistu.
Tapperin taideteoksen kirkolliset muodot tulevat tässä iltavalaistuksessa entistä paremmin esille. Olisiko tässä muuten ollut alitajuinen esikuva Kuokkalan kirkolle?
Äkkigalleria on toteuttanut Kirkkopuiston kultturellien valomainostaulujen kehyksiin Photo Annual-valokuvanäyttelyn, jonka tähti on Prasiit Sthapit. Stpahit oli Äkkigallerian residenssitaiteilija Jyväskylässä elokuun lopusta alkaen. Runollisia, pysäyttäviä valokuvia täydentävät ajatuksia herättävät tekstit.
Jyväskylän kaupunginkirkko on valaistu erityisellä tavalla. Kari Kola toteutti tänä vuonna Kirkkopuiston keskelle Valon voimaa -teoksen, jossa yhdistyvät sekä valaistus että äänimaisema. Valaistus on hieno, mutta muistoissani palaan vuoden 2012 Valon kaupungin avajaisiltaan ja Kolan edelliseen Valon katedraali-teokseen samassa paikassa. Teos oli uskomattoman hieno.

Kilpisenkadun ja Vapaudenkadun kulman parkkipaikan yllä, Soneran seinällä, ei pyöri esitystä sillä hetkellä kun saavun paikalle, enkä ikävä kyllä malta odottaa seuraavan esityksen alkamista. Päätän jatkaa saman tien matkaa Tourujoen varteen, missä Kolan tämänvuotinen isompi teos odottaa kävijöitä. Tuskin maltan odottaa...

Kommentit

 1. Voi miten upealta näyttää! Erityisesti Tapperin teos on nyt päässyt oikeuksiinsa. Hassua ettei sitä alunperin ole taiteilija ajatellut valaistuksen kautta esille.

  Ja tänäkin vuonna taitaa jäädä väliin. Äh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli loistava oivallus valaista Kain Tapperin Yö. Valojen ansiosta veistoksesta heijastuu myös hienoja varjoja nurmikolle.

   Poista
 2. Tänne oli ajatuksissa mennä,mutta sateiselta näyttänyt pimeä ilta kellisti mieluummiin sohvannurkkaan. Pari päivää siinä Tourujoen sillalla oli tosiaan täysi tohina valomiehiä töissä kun järjestivät tuota Kolan valoteosta.
  Valitettavasti jää tämänvuotinen Valo virtaa tapahtuma näkemättä, sillä nokka suuntaa kohti Savoa -->

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi! Avajaisilta oli loppujen lopuksi niin vähätihkuinen, että ei siellä edes kastunut. Jos Kola tekee teoksen Jyväskylään myös ensi vuonna (niin kuin hartaasti toivon), uhmaa säätä ja hylkää sohva, se on sen arvoista!
   En itsekään näe viikonlopun muita teoksia, mutta onneksi tuli lähdettyä Tourujoelle torstaina. Hehkutan Kolan huimaa teosta mielessäni vieläkin :)
   Itse lähtisin tuollaisen teoksen takia reissuun ihan varta vasten, jos osaisin aavistaa miten hieno kokemus on tarjolla.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit