Siirry pääsisältöön

Jyväskylä: Tulevat taidekaapit 2014

Jyväskylän ensimmäinen sähkönjakokaappitaideprojekti toteutui vuonna 2013 nimellä Taidetta tiellä. Nyt on vuorossa toinen taidekaappiprojekti, jälleen osana Yläkaupungin yötä. Innostuin heti kun kuulin tästä, sillä sähkönjakokaapit ovat melkoisen perustylsän näköisiä, eivätkä suttuiset tägit tai repaleisiksi revityt tarrat niitä yleensä piristä.
Cygnaeuksenkatu 1
Kävelin katsomaan seuraavia taiteella varustettavia sähkönjakokaappeja, joita on tusinan verran yläkaupungilla. Jos vain hieman liioittelen, ne lähes tärisivät siitä ilosta, että ankeuden tilalle on luvassa uusia, piristäviä kuoseja.
Vaasankatu 29-31
Vai mitä mieltä olet? Eivätkös nämä ansaitsekin jotain uutta ja kaunista ylleen?

Tällä kertaa Yläkaupungin Yön taidekaappikisaan sai osallistua kuka hyvänsä, joten päätin kaivaa omista kaupunkiotoksistani esille fotoja, jotka saattaisivat sopia sähkökaapin kylkeen. Valintani osui seuraaviin Jyväskylästä taltioimiini yksityiskohtiin; kuvat on rajattu tiettyjen sähkökaappien muodon mukaisiksi. Kuvat ovat nyt mukana Taidekaappikisan äänestyksessä, joka päättyy 4.5.2014.
Slow Mood
Sattumoisin otin tämän etanakuvan juuri Yläkaupungin yön aikaan (2012), käytyäni aamukävelyllä Alvar Aalto-museon Aamukasteklubilla hilpeällä aamiaisella, jolla musisoi mm. La Sega del Canto. Kohtasin hitaasti ja arvokkaasti etenevän Etanan Rantaraitin läheisellä kävelytiellä Jyväsjärven Mattilanniemen puoleisessa päässä, kuunnellessani vielä lintujen aamukonserttia.
Pihlajahelmet
Pihlajahelmet-kuva puolestaan on syyskuinen otos Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampuksella, minne oli syksyllä 2009 ripustettu mitä erilaisimpia luonnon aineksista tehtyjä yllätyksiä ohikulkijoille. Kuulaan päivän valo ja aamukasteesta kiiltävät pihlajanmarjat lumosivat meikäläisen.

Tunnustan, että olisin tosi iloinen, jos saisin pienesti Jyväskylää taltioineen kuvani sähkönjakokaapin seinään, joten jos pidät niistä, käy äänestämässä Slow Mood- ja/tai Pihlajahelmet-kuvaa :) Tai käy äänestämässä muita suosikkikuviasi!  Sähkökaapit kiittävät joka tapauksessa.

Kommentit

 1. Mahtavaa että tämä idea saa jatkoa! Pitää käydä kurkkaamassa kaikkia ehdokkaita,mutta kyllä tuo sinun etanakuvakin ansaitsisi päästä paikalleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monia hienoja siellä on äänestettävänä! Kaupungilta löytyisi varmasti jokaiselle ehdokkaalle vapaa sähkönjakokaappi, mutta vain 12 pääsee lopulta esille...

   Poista
 2. Hieno idea, toivottavasti uuden ilmeen saaneet (saavat) kaapit säästyvät ilkivallalta. ps. äänestetty on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Seita :)
   Viimevuotiset taidekaapit ovat minusta pysyneet hyvässä kuosissa, joten toivoa on...

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta.
Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella).
Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella.
Komeat kukat piristävät kummasti sateist…

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin.
Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään, vaan Kotiteollisuuden kappaleelle. Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen.
Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta.
Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro.
Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös ja pian edessä o…

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta. Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää.

Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. VeijosenLuontopolku-runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ...Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?...
Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus...
Luontopolun vieressä Saparo-niminen lampi näyttää silt…

Yläkaupungin uusi helmi: The Local Culture Hostel & Café

Tämän punatiilisen kaunottaren seinien sisällä on ollut monenmoista, kuten Jyväskylän kaupungin viljamakasiini, Jyväskylän Tieteellinen kirjasto, kaupunginkirjasto, Suomen kotiteollisuusmuseo ja yliopiston rehtoraatti. Nyt ketjuun liittyy myös kahvila- ja majoitustoiminta, kun rakennuksen ovet avautuivat jälleen myös yleisölle: tänään vietetään The Local Culture Hostel & Cafén avajaisia.


Sisääntuloaulan oikealta puolelta, kaarevien portaiden ja upeiden, kunnostettujen pariovien takaa avautuu kahvilan (ja hostellin vastaanoton) puoli. Näin paikallisen asukkaan vinkkelistä onkin mahtavaa, että rakennus ei ole vain hostellin majoitusasiakkaille avoin, vaan tänne pääsee nyt astumaan vaikkapa kahvikupposen merkeissä sisälle kuka vain.


Kahvilassa oli heti vastassa iloinen puheensorina; mukava määrä asiakkaita oli heti näin ensimmäisenä virallisena avajaispäivänä löytänyt paikkaan tiensä.


Hostelli-kahvila mainostaa olevansa kasvis- ja vegaanikahvila, jossa tarjotaan paikallisia herkku…

Kirkonkylän raitilla, Vesilahti

Vesilahden kirkonkylä on viehättävästi käveltävän kokoinen. Olin käynyt Vesilahden kirkolla aiemminkin, mutta vasta nyt otin aikaa kesäiselle kävelyretkelle kauniin kirkonkylän raitilla. Tutkin hetken karttaa kunnanviraston luona (ihan toista kuin isompien kuntien virastokolossit!) ja kävin aluksi tervehtimässä puurakennuksen pielessä seisovaa veistosta, sorjaa kurkea - Vesilahden nimikkolintua. Liekö nimikkolinnun valintaan innoittanut satoja vuosia Laukon kartanoa isännöinyt Kurki-suku vai itse lintu?


Kunnanvirastolta kävelin tien laitaa muutaman muun viehättävän puutalon ohitse ja ylitin tien poiketakseni Makasiinille, jonne mennään Oltavantietä. Oltavantieltä voi muuten astua myös Mentäväntielle (hmm, Tultavantie jää puuttumaan). Olen joskus popsinut Makasiinilla hyvää pizzaa, nyt tyydyin tutustumaan aivan upeaan Lasse NiskalanÖtökät-valokuvanäyttelyyn, joka oli viimeistä päivää esillä. Oli pakko ostaa mukaan kortteja hänen mahtavista luontovalokuvistaan.


Sitten taas takaisin tie…