Jyväskylä: Teehuone Teeleidi

Teehuone Jyväskylässä? Viimeinkin! Lutakon kaupunginosa saa olla ylpeä siitä, että Teeleidi avasi keitaansa juuri siellä. Teehuone sijaitsee arkkitehti Yrjö Blomstedtin suunnittelemassa, nykyään Lutakon Leidinä tunnetussa rakennuksessa Schaumanin puistotien alkupäässä, aivan Rantaväylän takana ja likellä Jyväsjärven kiertävää Rantaraittia. Siis oiva pysähdyspaikka kävelyllä!
Tämä kaunis, vuonna 1912 valmistunut rakennus toimi ensin Schaumanin vaneritehtaan johtajan kotina, kunnes vuonna 1924 valmistui tien toiselle puolelle Bruno Krookin rakennuttama Schaumanin linna. Lutakon Leidissä on toiminut jo useita vuosia tilausravintola, mutta kun nuoriso- ja palveluasuntojen toimisto oli muuttanut päädystä pois, vapautui alakerrasta tilaa myös upouudelle teehuoneelle.
Avajaisviikonloppuna (13.-15.6.2014) hehkeät kukat koristavat sisäänkäyntiä ja nurmikolla seisoo hienosti laitettu kiinalainen moottoripyörä. Mutta minä tulin tänne teen takia...
...Ja näyttää siltä, että olen ihan oikeassa paikassa. Teeleidissä paitsi tarjoillaan erilaisia maustettuja ja maustamattomia teelaatuja, myös myydään irtoteetä ja muita teetarvikkeita, kuten teekannuja. Mutta mitä teetä maistaisin? Tällä kertaa en valitse samovaarissa haudutettua teetä tai kokeile Lutakon nimikkoteelaatuja, vaan valitsen kiinalaisen Oolong-teen, jota ei monesta paikasta saa.
Pöytään tarjoiltu tee hautuu kirkkaassa lasikannussa. Tarjottimella on kaksi erilaista teekuppia - ilmeisesti saan valita, millaisesta teeni nautin. Valkoinen kuppi tuntuu hyvältä kädessä ja sen etu on myös, että teen väri erottuu kupista parhaiten. No, toisaalta toinen kuppi mahdollistaa sen, että saan maistaa siitä myös pöytänaapurin aloe vera-maustettua vihreää teetä!
Nautin lempeän oolong-teeni lopulta laakeasta kupista, hitaasti siemaillen. Nam! Kutsun itse oolongia risuteeksi, koska ensimmäiset kupposeni olen aikanaan hauduttanut pienistä, hieman epämääräisen näköisistä tummanvihreistä teemykeröistä. Osittain hapetettu oolong-tee kestää useita haudutuksia ja olisi mukava jäädä istuskelemaan tänne vielä pidemmäksi aikaa, mutta ikävä kyllä kello lähenee aivan liian nopeasti kuutta ja muutenkin on lähdettävä tassuttelemaan jo toisaalle. Kiitos erittäin ystävällisen palvelun ja erinomaisen teenautinnon, tiedän kuitenkin että palaan tänne mahdollisimman pian. Tervetuloa Teeleidi!

Kommentit

 1. Enpä ole kuullut tästäkään mitään. Kiitos vinkistä! Kiva uutuus Jyväskylään! :)

  VastaaPoista
 2. millaiset hinnat? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeasti kohtuuhintainen, esim. haudutettu teekannullinen kahdelle 5e.

   Poista
 3. No ei ole kallis sitten, pitääkin poiketa piakkoin :)

  VastaaPoista
 4. Olen asunut tässä talossa muutamia vuosikymmeniä sitten. Peter

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin ympärillä lienee ollut ainakin joiltain osin hiljaisempaa. Harva saa nykyään asua Jyväskylässä noin kauniissa vanhassa puutalossa :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit