Järvenpään kävelykadulla

Järvenpään Sibeliuksenkatu oli ennen jalkakäytävien reunustamaa autojen valtakuntaa, mutta vuonna 2001 tilanne muuttui: tilalle syntyi kävelykatu Janne. Jean Sibeliuksen mukaan, totta kai. Kesälauantaina kävelykadulle astuessani törmäsin siinä myös Janne-nimiseen konttiin, jossa toimi sekä turisti-info että pieni puoti, jonka tuotemaailma pyöri Järvenpään ohella tietenkin kaupungin merkkihenkilössä. Onhan suuren säveltäjän syntymästä kulunut tänä vuonna jo 150 vuotta.
Kävelykatu ylpeilee sillä, että se on tiettävästi Suomen ainoa soiva kävelykatu. Todistekin tästä löytyi: katusoittaja veteli viulustaan säveliä tyylikkäästi. Sen sijaan soivan kävelykadun spesiaalina (ainakin aluen perin) aukioilla soitettavaa taustamusiikkia ei osunut korviini. Joko en kirjaston musiikkiosaston valitsemaa musiikkia huomannut, muu kohina peitti sen alleen tai kadulla soi vain terassimusiikki.
Järvenpään tori sijaitsee kävelykatu Jannen Tuusulanjärven puoleisessa päädyssä. Torin reunalla oleva rakennus lienee huolto/wc-rakennus. Sen seinässä oli musiikkia henkivä työ, johon oletan kätkeytyvän jotain Jean Sibeliuksen sävellykseen liittyvää.
Itse torialueella oli kaikenlaista myyjää ja tuotetta: satokauden tuotteista ja muusta syötävästä vaatteisiin, lisäksi useita kirpputoripöytiä aarteineen. Olin sen verran myöhään liikkeellä, että kirppismyyjistä osa oli jo pakkaamassa tavaroitaan pois.

Terassit ovat luonnollisesti löytäneet hyvän kodin avaralta kävelykadulta, joten etenkään jano ei pääse yllättämään. Aurinkokin paistaa aika pitkään terasseille sopivasta suunnasta.
Ostin torilta mukaan mansikoita ja lähdin Jannea pitkin aseman suuntaan. Tässä punaisten penkkien kohdalla on kävelykadun punainen aukio. Kadun värimaailmassa on ajateltu Jean Sibeliusta, joka kuuli sävellajit väreinä. C-duuri oli Sibeliukselle punainen.
Sininen puolestaan oli Jean Sibeliukselle A-duurin väri. Sinisellä aukiolla lekottelevat Joutsenet on Pekka Jylhän suunnittelema veistoskokonaisuus, joka on siitä kiva, että siihen saa koskea. Ja joutsenten päällä saa kiipeillä, niille voi istahtaa ja vaikka laskea niiden selässä mäkeä.
Oli aika etsiä kahvila. Esimerkiksi tuttu Kulmakonditoria olisi toki ollut hyvä valinta, mutta halusin kokeilla jotain uutta. Toisen kulman takaa Mannilankadulta löytyi etsimäni, Lentävä lapanen, joka on neulekahvila.
Joo, eiköhän täällä viihdy. Oli vaikea pidättäytyä ostamasta uusia lankoja, mutta pysyin lujana.
Siispä vain teetä ja tuore pulla, tuoreilla mintunlehdillä maustetun veden kera. Lentävässä lapasessa ei suinkaan ole pakko väsätä käsitöitä kun istahtaa alas, mutta niitä pääsee katsomaan lähietäisyydeltä. Tuo keltainen nuppineuloilla varustettu töppönen ei siis ole minun kesätossuyritelmäni, se vain piti minulle pöytäseuraa. Käsityönharrastajalle löytyy ihan kulman takaa eli kävelykadulta toinenkin käynnin arvoinen puoti, Käsityöliike Tikkimesta.
Lentävän lapasen yksi hauska erikoisuus on tosi hieno mukavuuslaitos. Tyylikkään toiletin suunnitteli ja toteutti vuonna 2013 Minna Piipponen. Seinissä riittää tutkittavaa! WC-paperirullalle on tehty pehmeä pesä kuin linnunpoikaselle. Eläköön taidevessat!
Auringonpaiste jatkui ulkona. Palattuani kävelykadulle katsahdin muutenkin ylöspäin: hauskat siivenmuotoiset valaisimet pitelivät lippusiimoja. Pekka Jylhän suunnittelemat siipivalaisimet eivät viittaa enkeleihin, niin kuin voisi myös luulla, vaan joutsenten ja kurkien siipiin. Valaisimet muistuttavat osaltaan siitä, että Sibeliusten perheessä Ainolassa innolla lintujen muuttoa. Janne on todella saanut nimikkokadun.

Järvenpäähän voi tutustua kävelykadun ohella jalkaisin esimerkiksi kulkemalla kaupunkipolkua, jolta pääsee myös vanhemman eli Järvenpään kulttuuripolun reitille.  Kulttuuripolun kohteista osa on päässyt mukaan myös kaupunkipolun esitteeseen. Kulttuuripolun opasteet lienevät edelleen aika kärsineessä kunnossa, onhan niillä ikää reilusti.

Kommentit

  1. Hyvä raportti Järvenpäästä! Kannattaa tutustua myös muihin pääkaupunkiseudun kotikaupunkipolkuihin: www.kotikaupunkipolut.fi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pauli! Tuota sivustoa onkin tullut joskus jo tutkailtua :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi