Siirry pääsisältöön

Liikkeellä marraskuussa, Helsinki

Kävelylenkilläni Helsingissä, Mannerheimintietä sen pohjoispäästä etelään, nautin hienosta syyspäivästä ja yritin olla ajattelematta liikenteen meteliä. Tavallisesti liikun huomattavasti hiljaisemmilla reiteillä! Sitten kohtasin hiljaiseksi vetävän näyn, erään metelittömän liikkujan muistolle. Elokuussa törmäyksen seurauksena menehtynyttä pyöräilijää on muistettu Tullinpuomilla valkoisella haamupyörällä, ghost bikella. Pyöräilijöiden yhteisö sijoitti haamupyörän lähelle pyöräilyonnettomuuden paikkaa.

Haamupyörä on iso EI liikenneraivolle! Ei hermostuta, ei heristellä nyrkkejä, huomioidaan toiset liikkujat ajoneuvosta / ajoneuvottomuudesta ja vauhdista riippumatta, ei kiirehditä turhaan muutaman sekunnin tai kymmenen sekunnin takia, muistetaan liikennesäännöt, käytetään järkeä. Ollaan ihmisiä toisillemme mtös liikenteessä, ei aiheuteta vaaraa itselle tai muille. Liikenteessä voi pieneltä tuntuva asia aiheuttaa vakavan vaaratilanteen. Onko aina muka oikeasti kiire?
Ride in peace, toivottavat katuun maalatut enkelinsiivet. Muistokynttilöitä oli varmasti tuotu paikalle lisää pyhäinpäivänä.
Ajatukseni oli ollut käydä aamiaisella Mannerheimintien varrella olevassa Bon Temps -kahvilassa, mutta se oli harmikseni maanantaina kiinni. Niinpä päätin poiketa Manskulta Töölöntorin suuntaan. Runeberginkadulla huomasin sähkökaapissa vanhan valokuvan (B. Tallgren). Se yllätti tosi hauskasti, sillä oli vaikeaa kuvitella että nyt kerrostalon 54 b paikalla oli aikanaan ollut tuollaisia pieniä puurakennuksia! Loistoidea tuoda historiaa tällä tavalla paikan päälle.
Jatkaessani matkaa kaarevaa Runeberginkatua eteenpäin vastassa oli isokokoinen muraali. Hassu sarjakuvahahmon näköinen olento on Iltalehden sponsoroima. Kyllä tuota hahmoa mieluummin katsoo kuin yksiväristä seinää.
Näin marraskuun alkupäivinä on kiva nähdä ajankohtainen viesti lyhtypylvääseen liimattujen tarrojen joukossa: liikkeellä marraskuussa! Ja tietenkin niin, että viesti osuu omalle kohdalle :) Näinköhän tarra on ollut siinä vuoden päivät vai on ihan tuore?
Palasin jälleen toiselle puolelle Runeberginkatua, missä odotti Signe Branderin otos, osana Helsingin kaupunginmuseon  Kuvapolut - Töölö -sarjaa. Alueen historiaa visualisoivia valokuvia löytyy juuri Runeberginkadun varrelta.
Kun palasin jälleen takaisin toiselle puolelle Runeberginkatua (kyllä, hypin edestakaisin), oli vaikea kuvitella näkymää samanlaisena kuin se oli ollut näkemieni mustavalkoisten valokuvien ottamisen hetkellä. Näillä kulmilla on silloin ollut maaseutumainen miljöö, taloja harvassa, asukkaita vain vähän. Muuttunut maailma.

Olisi ollut kiva käydä katsomassa enemmänkin historiallisia valokuvia vanhasta Töölöstä, mutta nälkä kurni jo pahasti. Söin varsin myöhäisen aamiaiseni Töölöntorilla Café Tin Tin Tangossa (siellä on aamiaisia tarjolla koko päivän!) ja jatkoin sitten matkaa kohti keskustaa.
Ei tehnyt enää mieli kävellä Mannerheimintien hälyssä, joten valitsin hivenen hiljaisemman kulkureitin. Museokadulla kohtasin yhden vanhan tutun, Satu Rautiaisen sähkökaappiteoksen Retkellä. Tämän syyspäivän keskellä se toi kirkkaan vihreillä sävyillään mieleeni kevään.
Kun olin päässyt Narinkkatorille, siellä liikuskeli reippain askelin hoikka mustavalkoinen lehmä. Eikä mikään ujo sellainen, sillä näin jo kauempaa ammun halaavan iloisesti ohikulkijaa, joka halusi ottaa itsestään selfien lehmän kanssa. Kaksijalkainen lehmä poseerasi riemukkaasti minullekin. Kiitos hyväntuulisesta vastaanotosta Helsingin keskustaan!

Kommentit

 1. Olipa hauska lukea kävelyretkestäsi omilla kotinurkillani. :)

  Toivottavasti vielä joskus päädyt Bon Tempsiin. Se on lähikahvilani ja aivan mahtava, hakkaa Tin Tin Tangon ihan sata-nolla. Samoin kannattaa pistäytyä Tullinpuomin M-kaupassa. Ehkä hivenen outoa suositella ruokakauppaa kävelyretken poikkeamispaikaksi, mutta kyseessä on ehkä Helsingin sympaattisin sellainen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti satun seuraavalla kerralla olemaan liikkeellä, kun Bon Temps on auki. Se jäi pahasti kutkuttamaan. Ja tämän perusteella taidan poiketa sitten samalla reissulla M-kaupassa! Mielenkiintoista, kiitos vinkistä!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta.
Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella).
Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella.
Komeat kukat piristävät kummasti sateist…

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin.
Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään, vaan Kotiteollisuuden kappaleelle. Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen.
Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta.
Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro.
Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös ja pian edessä o…

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta. Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää.

Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. VeijosenLuontopolku-runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ...Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?...
Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus...
Luontopolun vieressä Saparo-niminen lampi näyttää silt…

Yläkaupungin uusi helmi: The Local Culture Hostel & Café

Tämän punatiilisen kaunottaren seinien sisällä on ollut monenmoista, kuten Jyväskylän kaupungin viljamakasiini, Jyväskylän Tieteellinen kirjasto, kaupunginkirjasto, Suomen kotiteollisuusmuseo ja yliopiston rehtoraatti. Nyt ketjuun liittyy myös kahvila- ja majoitustoiminta, kun rakennuksen ovet avautuivat jälleen myös yleisölle: tänään vietetään The Local Culture Hostel & Cafén avajaisia.


Sisääntuloaulan oikealta puolelta, kaarevien portaiden ja upeiden, kunnostettujen pariovien takaa avautuu kahvilan (ja hostellin vastaanoton) puoli. Näin paikallisen asukkaan vinkkelistä onkin mahtavaa, että rakennus ei ole vain hostellin majoitusasiakkaille avoin, vaan tänne pääsee nyt astumaan vaikkapa kahvikupposen merkeissä sisälle kuka vain.


Kahvilassa oli heti vastassa iloinen puheensorina; mukava määrä asiakkaita oli heti näin ensimmäisenä virallisena avajaispäivänä löytänyt paikkaan tiensä.


Hostelli-kahvila mainostaa olevansa kasvis- ja vegaanikahvila, jossa tarjotaan paikallisia herkku…

Kirkonkylän raitilla, Vesilahti

Vesilahden kirkonkylä on viehättävästi käveltävän kokoinen. Olin käynyt Vesilahden kirkolla aiemminkin, mutta vasta nyt otin aikaa kesäiselle kävelyretkelle kauniin kirkonkylän raitilla. Tutkin hetken karttaa kunnanviraston luona (ihan toista kuin isompien kuntien virastokolossit!) ja kävin aluksi tervehtimässä puurakennuksen pielessä seisovaa veistosta, sorjaa kurkea - Vesilahden nimikkolintua. Liekö nimikkolinnun valintaan innoittanut satoja vuosia Laukon kartanoa isännöinyt Kurki-suku vai itse lintu?


Kunnanvirastolta kävelin tien laitaa muutaman muun viehättävän puutalon ohitse ja ylitin tien poiketakseni Makasiinille, jonne mennään Oltavantietä. Oltavantieltä voi muuten astua myös Mentäväntielle (hmm, Tultavantie jää puuttumaan). Olen joskus popsinut Makasiinilla hyvää pizzaa, nyt tyydyin tutustumaan aivan upeaan Lasse NiskalanÖtökät-valokuvanäyttelyyn, joka oli viimeistä päivää esillä. Oli pakko ostaa mukaan kortteja hänen mahtavista luontovalokuvistaan.


Sitten taas takaisin tie…