Talvikävelytunnelmia Tuomiojärven ympäri, Jyväskylä


Olipa kerran kaunis talvinen pakkaspäivä, jolloin puhdas lumi hohti kutsuvasti ja aurinko lupasi kulkea seuranani koko ihanan iltapäivän. Niinpä lähdin Kortepohjasta kävelylle Tuomiojärven ympäri; alkumatkasta ihailin Haukkalantien maisemia.


Haukkalantie muuttuu välillä kevyen liikenteen kuljettavaksi väyläksi, kun kuljetaan kohti Palokkaa.


Laajavuorentien varressa saattaa vielä tänä talvena nähdä Savilahden tulevan asuinalueen rakentamattomana. Metsää pistettiin pinoon aiemmin, jotta talojen olisi tilaa tulla. Vuoden päästä tässä lienee jo ihan erilaisen näköinen maisema.


Ranta-Niemelän kohdalla pysähdyin kurkkaamaan Tuomiojärveen virtaavaa uomaa, joka näytti nyt olevan kokonaan jäässä.

Palokan ostoskeskusalueella haikailin hetken kupposelle kuumaa, mutta näin hienolla säällä on vaikea suostutella itseään astumaan kauppakeskuksen uumeniin kahvilaan, josta ei ole edes ikkunoita ulos. Niinpä jatkoin matkaa ja käännyin kävelemään Tuomiojärven itärannan puolta takaisin kaupunkiin.


Palokan kauppakeskuksen jälkeen käännyin oikealle, Sekametsäksi nimetylle tielle. Uusien omakotitalojen jälkeen vastaan tulee kävelytie, jota pitkin pääsee oikaisemaan Mankolan rantamaisemiin.


Saavuin Mannilan - Mankolan kohdalla Saarijärventien varteen, missä on vielä jäljellä nelostien puolella tietä vielä pari vanhaa rakennusta, kuten Vanha Mankola.


Löylyjokea peitti hento jääpeite. Käännyin Martti Korpilahden polulle, nauttimaan jälleen kulkemisesta mahdollisimman lähellä Tuomiojärven rantaa.


Palatako kotiin Tuomiojärven yli? Kävelin hetken jäällä ihailemassa Laajavuoren siluettia, mutta sitten käännyin kannoillani ja palasin takaisin kuivalle maalle.


Kivelänrannan kerrostalojen edessä Martti Korpilahden polku on viehättävimmillään.  Onneksi rantaan jätettiin reilumpi suojakaistale puita, kun rakentaminen alueella alkoi.


Tuomiojärven avantouimareiden saunalla oli pakkaspäivänä hiljaista. Millainen pömpeli tuleekaan joskus tilalle, kun aluetta tulevina kehitetään? Toivottavasti rento ja leppoisa saunan ja kahvilan yhdistelmä, johon ovat tervetulleita myös satunnaiset ulkoilijat. Tässä olisi niin ihana päästä pysähtymään kupilliselle teetä, kaakaota tai mehua. Ja tuoreelle leivonnaiselle.


Tuomiojärven jää teki parhaansa houkutellakseen minut takaisin astelemaan pehmeässä pakkaslumessa...


... mutta päätin pysyä kävelytiellä. Tavinsulan melontavaja kanootteineen lepää nyt talviunta.


Taulumäen rinteillä oli harvinaisen vähän jalanjälkiä hangessa. Frisbeegolfaajat olivat siis talvitauolla.


Kierrettyäni vielä Viitaniemen kärjen suuntasin Viitaniemen jousiammuntakentän kautta suosikkipolulleni. Pitkospuita suojaa nyt lumi.


Kohta Kortepohjassa - enää kävelysillan yli, polulle ja loppumatka aurinkoista kävelytietä. Mikä kaunis päiväkävely!

Tuomiojärven kierros on pituudeltaan noin 13-14 km, reittivalinnasta riippuen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi