Siirry pääsisältöön

Itärajan retkeilyreitillä: Vartius-Riionaho


Matka Jyväskylästä Kuhmon perukoille ei taitu ihan hetkessä, mutta bussilla pääsee. Oma rinkkareissuni alkoi bussilla Kuopioon, missä yövyin matkalla, ja jatkoin matkaa seuraavana päivänä Kajaanin kautta Kuhmoon. Kajaanissa oli hyvin aikaa käydä välipalalla mukavassa kahvilassa, samoin Kuhmossa, ennen kuin nousin viimeiseen bussikyytiin Lentiiraan iltapäivällä kolmen jälkeen - tavattuani välissä Kuhmon torilla Laukunkantajan, joka minusta oli rehdisti reppuselkäinen kulkija. Minulla oli onnea: kuhmolaiselta koululta nousi kyytiin yksi oppilas, jonka koti ei ollut kaukana UKK-polun reitistä ja pääsin pikkubussin kyydissä mahtavasti ihan polun risteykseen. Kiitos ihanalle kuljettajalle!


Rinkan nappaaminen useamman päivän vaelluskamojen kanssa selkään vähästä aikaa tuntui... Ei raskaalta, vaan mukavalta. Oikeasti. Tätä reissua oli edeltänyt muutaman viikon viettäminen mökkisaaressa, missä pysyttelin monestakin syystä pienellä alalla. Kroppani valitti kyseisestä asiasta. Että liikkeelle pitäisi päästä. Ja vaikka maisemissa ei todellakaan ollut mitään vikaa, aloin kaivata huomattavasti huussipolkua pidemmille poluille.

Olin alun perin ajatellut lähteväni vähän etelämmäksi, mutta sitten silmiini osui Itärajan retkeilyreitti, jonka kartan sain tilattua puhelimitse Suomussalmen matkailusta. Noin 160 kilometriä pitkä polku kulkee nimensä mukaisesti itärajamme liepeillä. Kalevalapuiston ulkoilukartta kattaa koko reitin ja lykkäsin lähtöpäivää siihen saakka, kunnes kartta oli kotona kourassani. Käytännössä Itärajan retkeilyreitillä seurataan UKK-reitin viittoja, joten ihan alkumatkan tallasin UKK-reittiä Kostamustien varresta.


Pian poimin käteeni ensimmäisen herkkutatin. Evästä elokuun lopun reissulle. Ihana astella metsäpolkua! Tasaista mäntykangasta, sitten rinnettä alas ja vähän höttöisempääkin maastoa. Oikealla puolellani oli Juortananjärvi, joka tuli tovin kuluttua näkyviin puiden takaa.

Alkoi vaikuttaa siltä, että tätä UKK-reittiä ei kovin taajaan tallusteta. Pitkospuut eivät tietenkään satu aina edes hirvien tai muiden heinien lakoajien reiteille. Heinikosta pääsee kuitenkin kevyesti läpi. Matkalle osui useita pitkospuupätkiä, joista osan lankut olivat erinomaisessa kunnossa, jotkut taasen lahonneet paikalleen tai ainakin toinen lankuista oli vallattomasti levinneen sammaleen peittämä. Enemmänkin kulkijoita tänne siis mahtuisi!


Itärajan retkeilyreitti alkaa varsinaisesti soratien varresta Vartiuksen läheltä, joten alkumatkan muutamat kilometrit Kostamustien varresta olivat vain verryttelyä. En kuitenkaan aikonut kävellä kovin pitkää matkaa ensimmäisenä päivänä, sillä pääsin reitille sen verran myöhään iltapäivällä. Riionahon laavulle oli tästä matkaa rapeat 9 kilometriä ja arvelin, että ehtisin perille ennen pimeää.


Vartiuksen raja-asema jäi itäpuolelleni, luonnollisesti. Soratiereitti kulki radan yli ja jo ennen kuin saavuin kiskojen tuntumaan, kuulin metsäpolkua tallatessani junan jyskytyksen raiteilla. Tuntui oudolta nähdä tällainen ratahäkkyrästö ja kuulla veturin ääniä muuten niin hiljaisen maaston keskellä.Kuten aina välillä käy, olin sen verran ajatuksissani, että yksi pieni pätkä metsäpolkua virallisesta UKK-reitistä jäi väliin, kun kävelinkin Matinjoentietä ihan asvalttitielle saakka, enkä huomannut aiempaa polun risteystä vasemmalle. Asvalttipätkän jälkeen reitti kääntyi jälleen metsään ja sain lukaista tietoja Juortanansalon-Lapinsuon soidensuojelualueesta, jonka kautta reitti kulkee: luonnontilaista metsää ja suota edessä.


Luonnontilainen tarkoitti myös sitä, että moottorisaha (tai edes pokasaha) eivät olleet käyneet raivaamassa metsäpuron tykönä raivaamassa reittiä auki. Rinkan kanssa ei ole ihan helppoa kavuta polun poikki kaatuneen runsasoksaisen kuusen rungon ylitse, mutta selvisin siitä naarmuitta.Kun saavuin metsäpolulta metsäautotielle, saatoin astella vähän aikaa huoletonna, reittimerkeistä huolehtimatta. Paitsi että kyllä niitä silmilläni hain, varmuuden vuoksi. Sinisiä merkkejä ei erottunut, saati sitten UKK-reitin viittoja ja tarkastelin karttaani silmä kovana. Jostain näiltä paikkeilta sen polun piti kääntyä oikealle. Otin kännykän reisitaskustani ja nöyrryin tarkistamaan tarkan sijaintini Retkipaikan karttasovelluksesta. Jaahas, olin kävellyt ainakin parikymmentä metriä ohi! Palasin metsäautotietä vähän matkaa takaisin päin ja sitten UKK-reitin viitta erottui puskien ja ojan takaa metsän rajasta. Kas vain, olinpa tarkkaamaton, kun en tuota viittaa huomannut!


Edessä oli sekä metsä- että suotaivalta. Ja mitä hiljaisinta maastoa, sillä enää ei kuulunut edes autojen ääniä siltä harvakseltaan liikennöidyltä asvalttitieltä, joka oli jäänyt taakse. Iso metsäkanalintu ehti pölähtää ilmaan suon laidasta ennen kuin ehdin havahtua tunnistamaan, oliko kyseessä metso vai teeri.


Alkoi jo hämärtää ja toivoin olevani pian perillä. Onneksi Riionahon laavu tuli vastaan, ennen kuin pimeä laskeutui ja pääsin tekemään leirini yöksi ilman otsalampun esille kaivamista. Makuupussi pörhistymään, makuualusta suoraksi laavun lattialle, Trangia esiin iltaruuan valmistamista varten... Paitsi että mihin minä nyt keitintä, kun riitti, että keitin pannullisen vettä.


Siispä puuvajalle ja tulia sytyttämään.  Nuotion sytyttäminen Riionahon laavulla tuntui autuaalta. Ja mukavasti lämmittävältä. Kiehautin pannussa vettä iltaruokaan eli blåband-pussimuonan hauduttamiseen ja iltateetä varten; sitten vain odottamaan, kunnes ateria olisi valmis.

Olin juuri oikeassa paikassa. 

Kommentit

  1. Eipä ole kovin moni noita polkuja tallannut viime aikoina kun on päässyt kasvamaan umpeen. Mutta erämaanrauha on varmaan taattu sammaleisissa kuusikoissa ja soiden pitkoksilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tungosta ei näy olleen, eikä reittiä ehkä siksikään ole viime vuosina nähtävästi pidetty kummemmin yllä. Sen puoleen olin iloinen, että tuli lähdettyä sinne tänä vuonna, kun pitkospuut olivat vielä pitkälti kulkukelpoisia (eikä lankku risahtanut altani poikki kuin kerran tai pari). Mahtavaa rauhaa siis riittää tuolla kulkijalle!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la