Siirry pääsisältöön

Talvisella yöretkellä lähisaaressa, JyväskyläYöretki. Lähiretki. Mihin voi tehdä yöretken lähellä kotia, kun asuu kaupungissa? Siis jos parveke lasketaan pois... Osani on onnekas, sillä asun Jyväskylässä lähellä Tuomiojärven rantaa ja hyvin läheltä löytyy paikkoja, joihin voi lähteä retkelle suoraan kotoa ja ilman autoa. Jopa yösellaiselle.

Olin seurannut sääennusteita sen verran, että tiesin loppuviikon olevan paitsi lauha, myös kirkasöinen. Harvinaisen helppo sää ulkona yöpymiseen siis, etenkin kun en halunnut roudata mukanani majoitetta lainkaan, vaan halusin kokeilla yöpymistä avotaivaan alla. Myöhään perjantai-iltana tuli hetki, jolloin sanoa paukautin nerokkaan ideani ääneen. Hetken kuluttua siitä kokosin jo kamppeitani: 2 kpl makuualustoja, untuvapussi, sopivasti vaatetta päälle (eli merinovillaa alimmaksi kerrokseksi), kamera, pikkureppu, myrskylyhty, otsalamppu. Mitä muuta tarvitsisin?

Sitten kohti Tuomiojärven rantaa ja hyvin varovasti laskeutuminen röpelöisen jään hämärään. Jalassani oli huopatossut eikä mitään piikkipohjakenkiä, joten armottoman vähälumisella jäällä oli edettävä kohtuullisen varovasti. Vaikka oli jo puoliyö, kuulin Lehtisaaresta ääntä ja näin valokeilan. Pysähdyin hetkeksi odottamaan - ei kai yöpaikkani ollut jo varattu? - mutta askeleet loittonivat kohti rantaa ja päättelin, että yöretkeni kohde eli Lehtisaaren pieni naapuri, Koivusaari, olisi "vapaana".  Niin olikin! Leväytin rinkan korvikkeeni eli ikeakassin maahan ja niin kutsuttu leirini oli hetkessä pystyssä. Toisin sanoen, katsoin otsalampun valon turvin sopivan tasaisen paikan, mihin levittää makuualustat ja sitten heittää makuupussi siihen päälle.


Sitten kaivoin repusta tunnelmatulipussini eli muutaman puukalikan, sytykkeet ja tein kivikehän sisään tulet. Sen verran joustin periaatteistani tämän talviyön kunniaksi, että vaikka pikkuruisessa Koivusaaressa ei olekaan virallista tulipaikkaa, käytin lähisaareen epävirallisesti syntynyttä tulipaikkaa pienen yönuotion tekemiseen. En kuitenkaan repinyt sytyiksi tuohta saaressa kasvavien koivujen kyljistä, kuten jotkut paikalla aiemmin tulia tehneet ääliöt ovat tehneet. Sytytyspalat avittivat tulta sen verran, että sain hetken aikaa nauttia liekkien loimotuksesta.


Tähysin parin koivurungon välistä kotia kohti. Kortepohjan puolella rantaa loimottivat kävelytien valot ja asuintalojen akkunat. Vastarannalla Viitaniemen puolella loisti Viitatorni korkeimpana, sen takaa erottui sinisellä valollaan Harjun vesitorni ja valaistu kävelytie kiersi itse Viitaniemen kärjen. Kauempaa Kivelänrannan puoleltakin hohti valoja, samoin valopisteitä näkyi Mankolan suunnalta. Tuomiojärven jään yllä oma tuleni oli ainoa valonlähde.


Kun nuotion liekit hiipuivat, sytytin tulen myrskylyhtyyni. Otsalamppu on toki tehokkaampi valaisija, mutta myrskärin valo on yössä kauniimpi. Naks, otsalamppu sammuksiin.

Yläpuolellani erottui selkeästi tähtitaivas, vaikka kaupungin valot himmentävätkin yötaivaan syviä sävyjä. Kuuntelin kauempaa vaimeana kantautuvaa liikenteen huminaa. Välillä kuului jännä, kuin suppilossa kulkeva humahdus ja paukahdus. Jää eli, liikahteli ja tekaisi railon jonnekin päin Tuomiojärveä. Ei, minua ei pelottanut! Katselin ja kuuntelin, mutta en jaksanut enää valvoa ja odottaa, tulisiko näkyviin vielä revontuliakin.

Unille siis. Riisuin huopatossuni. Kömmin makuupussiin. Vaihdoin rukkaset kynsikkäisiin. Sammutin myrskylyhdyn ja vedin makuupussin vetoketjun kiinni. Asetin pienen untuvatyynyni sopivaan kohtaan pään alle, noin. Vähän ajan päästä oli sen verran lämmin, että riisuin kevyen untuvatakkini; oli aika antaa unen tulla. Ihanaa kyllä, en lojunut valveilla kauaa, vaan nukahdin aika pian.

Ei se uni tosin yhtä syvää ja hyvää ollut kuin olisi ollut sisällä kotona... Nukuin yön useassa pätkässä. Päällimmäisen makuualustani foliopinta oli sen verran liukas, että makuupussini liukui välillä alustalta osittain sivuun ja heräsin käytännössä joka kerran, kun olin kääntämässä kylkeä. Käännettyäni kylkeä hapuilin sormillani, missä oli makuualustan reuna ja hilasin itseni takaisin kokonaan makuualustan päälle. Sitten taas unta palloon.


Havahduin joskus aamukahdeksan maissa ja kurkistin makuupussin suuaukosta ulos. Valoisaa! En luultavasti ollut herännyt valoon, vaan reippaaseen räksytykseen, joka lähestyi. Elmo-koira oli emäntänsä kanssa aamulenkillä ja siirtyi epäluuloisena yhä lähemmäs, mutta ei tohtinut tulla makuupussissa lojujaa haistamaan. Rupattelimme Elmon emännän kanssa hetken, sitten he jatkoivat matkaa jäätä pitkin kauemmas Tuomiojärvelle ja minä jäin kömpimään ulos lämpimästä makuupussistani.


Tein samalla tarkastuksen: miten hyvin makuualustani olivat eristäneet? Minun ei ollut yöllä yhtään kylmä, joten siinä mielessä tämä oli puhdasta uteliaisuutta. Päällimmäinen makuualustani oli solumuovinen, toiselta puolelta folioitu versio, hankintahinta noin 10 GBP (2016) eli euroissa vähän toista kymppiä. Se alempi puolestaan oli aitoa antiikkia, isoveljeni ensimmäinen Karrimat, noin vuosimallia 1975! Ja hupsista, makuualustojen alla oli näkyvissä laikkuja, joista maa oli hieman sulanut. Päättelin, että seuraavalle talviretkelle olisi otettava, ehkä peräti hankittava lämpimämpi makuualustasysteemi matkaan.


Koska olin tullut Koivusaareen vain puhtaasti yöpymään, edessä ei ollut retkiaamiaisen laittamista; nälkä sai odottaa siiheksi, kunnes olisin kotona. Ainoa ohjelmani ennen kamojen pakkaamista oli vain nauttia maisemasta ja tallentaa aamua kameran muistikortille. Aamutaivaan harmaahkot sävyt alkoivat vähitellen kirkastua ja kunnon aamurusko valtasi auringonnousun suunnassa taivaan. Wau! Mahtava näky!


Sitten vain rullasin makuualustat ja survoin makuupussin ikeakassiin, nostin polttopuista keventyneen repun selkääni ja lähdin kävelemään huopatossuillani Tuomiojärven Eerolanlahden jäätä pitkin takaisin kohti kotia. Hyvästi, yöpaikkani! Koivusaaren takana pilkotti isompana Jyväskylän seurakunnan omistama Lehtisaari.


Kun olin jo miltei rannassa, käännyin vielä katsomaan tulosuuntaani päin Tuomiojärvelle. Hämmästykseni oli suuri: taivaalla näkyi hento, mutta selvästi erottuva sateenkaari! Kuin vahvistuksena sille ropsahti muutama vesipisara kasvoilleni. Vaikka vähäinen lumi narskuikin pakkasta, oli ilman lämpötila jo plussalla. Mutta että sateenkaari talviaamuna? Aika mahtavaa nähdä sellainenkin!

Ja sitten enää lyhyt matka kotiin, olinhan ollut yöretkellä alle kilometrin päässä kotoa... Ensi töikseni keittäisin teetä! Tämä oli todellinen lähiretki.

Kommentit

 1. Vau. Minusta ei ikinä saisi noin paljon irti, että lähtisin talvella makuupusseilemaan yhtään mihinkään, edes lähimaastoon. Sen verran mukavuudenhaluiseksi tunnustaudun. Ihailen asennettasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos... Mutta oli tuota pakko kokeilla :) Tällainen lähiretki on aika mukavasta päästä, kun ei tarvinnut rämpiä pitkää matkaa raskaan taakan kanssa, vaan sain hilppaista vajaan kilometrin päähän kevyin kantamuksin!

   Poista
 2. Hei! Tämä oli hauska juttu. Aikuisenakin voi seikkailla lähimetsissä :)
  t.Tiina
  tiinanpatikointi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti! Kun retkeä seuraavana eli lauantai-iltana näin nuotiotulen loimottavan tuosta samaisesta Koivusaaresta, tuli hyvä mieli. Lähiretket ovat pop :)

   Poista
 3. Ihana yöpyminen! Kyllä se on helppoa lähiretkeillä, näytät hyvää esimerkkiä!

  Mä näin riippumatossa köllötellessä sateenkaaren Outdoor Siskojen talvivaelluksella Padasjoella lauantaina. Hetki hämmästelyä, onko se tosiaan ja olihan se, sitten kamera esiin repusta ja laiska kuvaaja istuskeli edelleen riippumatossa.

  Niin ja koko kamera ei olisi ollut mukana ellei Heikki olisi sitä tyrkyttänyt mukaan. :) Että niin laiska kuvaaja täällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä että se kamera löytyi sinulta matkasta, sateenkaari ei ole tammikuussa mikään tuiki tavallinen näky! Minä tyydyin näib pieneen retkeen, te olitte reippaampia siellä talvivaellusretkellä Siskojen kanssa :)

   Poista
 4. Jos katsoo kuvaa tarkasti, niin huomaa,
  että kyseessä on tupla sateenkaari.
  Se on varsinaisen kaaren oikealla puolella,
  noin peukalon leveyden etäisyydellä.
  Ei näy kun osana.

  Tuplakaaressahan värit ovat päinvastaisessa järjestyksessä;
  tässä kuvassas ei erotu kuitenkaan niin tarkkana.

  Luonnossakin tuo tupla (joskus tripla!) jää helposti huomaamatta ellei ole tosi vahvat värit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti kuvan värit eivät ole riittävän hyvät... Huomasin itse tuon tuplan vasta valokuvasta, olin kai niin täpinöissäni jo siitä yhdestä, kun sateenkaari kaartui niin kauniisti :)

   Poista
 5. Onnittelut innostavasta kirjoituksesta, melkein tekisi mieli kokeilla itsekin, jos ei muuta niin alkuillan tunnelmointia ja tähtitaivaan katselua makuupussissa. Luulen että kokonainen yö saisi minut jonkinsorttiseen paniikkiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla! Sittenhän sen tietää, rohkenisitko jäädä ihan koko yöksi (voisi olla matalampi kynnys, jos otat retkiseuraa mukaan). Sen mukaan vaan, mikä tuntuu kivalta - ja joskus voi toki yrittää ylittää mukavuusalueen rajoja ;)

   Poista
 6. Hyvä kirjoitus, ja hienot kuvat! Alvajärvellä on toinen vastaava potentiaalinen yöpymispaikka, josta löytyy laavukin nykyään. (en ole kylläkään siellä yöpynyt, vaan pelkästään eväitä järsinyt)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyvä tietää! Alvajärvelle ei hilppaise ihan yhtä nopsaan kotoa kuin Tuomiojärvelle, mutta alkoi heti houkuttaa :)

   Poista
  2. Jep, se laavu on lammassaaressa, taitaakin olla melkolailla ainut saari koko järvessä. Puita oli laavulla ainakin muutama viikko sitten vähän, mutta melkeen varmuuden vuoksi kannattaa koijata omat halot mukana.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la