Rämpimistä ja liukumista Muuramen Isolahdessa

Lainassa liukulumikengät, tai karvapohjasukset – rakkailla etenemisvälineillä tuntuu olevan monta nimeä. Olen tottuneempi lumikenkäkävelijä kuin hiihtäjä, siksi ihka ensimmäinen, lyhyt kokeilu liukulumikengillä edellisenä viikonloppuna jopa jännitti, mutta selvisin. Vieläpä hyvillä mielin.

Lähdimme lauantaina lainakamoilla pienelle metsäretkelle Muuramen Isolahteen, tarkoituksena nauttia hiljaisuudesta ja oppia lisää liukulumikengillä / karvapohjasuksilla liikkumisesta. Auto Isolahden koulun ja luistelukaukalon viereiselle parkkipaikalle, sitten reput selkään ja ohi omakotialueen, kohti metsää.

Hunterin lyhyet liukulumikengät ja sauvat nojallaan taukokatoksen seinää vasten.
Hunterin liukulumikengät.

Minulla oli allani 120-senttiset eli pikkuisen muinaisia minisuksia pidemmät suksimet. Pehmeää, upottavaa pakkaslunta riitti yllin kyllin.

Karvapohjasuksihiihtaja umpihangessa metsässä.

Suksenkärjet lipuivat eteenpäin jossain lumen alla. Kun erehdyimme menemään isompien puiden suojista mäntytaimikkoon (latvat killuivat reilusti päidemme yläpuolella, ei siis mitään taimivauvoja), oli hidasteena sekä pusikkoa että ojia ja palasimmekin kohta takaisin väljemmille lumille. Noilla lyhyemmillä töpöttimillä pystyi toki pujottelemaan ahtaammistakin paikoista , mutta etenkin 147 cm pitkät OAC:t kaipasivat väljempää lumiväylää.

Lumipeitteisiä kuusia ja umpihankea.

Eikä siinä mitään, kyllä minustakin oli kivempi työnnellä itseäni eteenpäin aikuisten kuusten ja mäntyjen seassa kuin oksaviidakossa.

Vähän matkan päästä vastaan tuli kelkalla ajettu ura. Ja sinipäisiksi maalattuja puukeppejä.

Keski-Suomen maakuntauran sininen nauha solmittuna puun ympäri ladun vieressä.

Hetkonen, senhän täytyi olla… Keski-Suomen maakuntaura! Nauhakin roikkui puussa! Eli tutussa paikassa oltiin. Olin viimeksi kulkenut jalkapatikassa tästä joskus sulan maan aikaan, kun maasto näytti hiukkasen toisenlaiselta.

Lumen peittämiä mäntyjä Rummakkolammen rannassa.

Lähdimme seuraamaan kelkkauraa (jonka päälle oli ehtinyt sataa hyvä kerros lunta) ja reitti toi meidät kohta Rummakkolammen viereen. Niinpä hylkäsimme kelkkauran ja suuntasimme upottavaan lumeen, Rummakkolammen jäälle.

Lumen peittämien oksien läpi näkyy, kun hiihtäjä avaa latu-uraa.

Sieltä nousimme taas takaisin maakuntauran väylälle ja hiihtelimme sitä pitkin ensin pohjoiseen, sitten etelään, kunnes saavuimme Rummakkolammen taukopaikalle.

Rummakkolammen taukokatos, jonka katolla on paksu kerros lunta.

Jyväskylän ulkoilukarttaan Rummakkolammen taukopaikka (joka ei siis ole itse lammen rannassa) on merkitty laavuksi, mutta kyseessä on oikeasti taukokatos, jossa on pöytä penkkeineen. Saattaa olla, että katoksen vieressä on myös tulipaikka, mutta sitä ei lumikinosten alta näkynyt.

OAC:n pitkät liukulumikengät nojallaan taukokatoksen tolppaa vasten.
OAC:n liukulumikengät (147 cm).

Nostimme liukulumikenkämme nojalleen taukokatosta vasten, kaivoimme repusta termospullon, teekuksat ja evässämpylät ja istahdimme evästauolle. Varalta matkassa ollut makkarapaketti lähtisi kotiin odottamaan seuraavaa retkeä.

Lumen peittämä koivu kaareutuu latu-uran yli.

Paluumatkalla eteneminen oli huomattavasti sujuvampaa, sillä meillä oli nyt allamme itse suksimamme ura alla ja pieni mäenlaskukin sujui, vieläpä kaatumatta.

Karvapohjasukset ovat hauska tuttavuus! Kovalla lumipohjalla (kuten tien laidassa) ne tuntuvat kyllä luistavan vähän minne sattuu, mutta kun lunta on alla enemmän, on niillä suksittelu leppoisan mukavaa. Ja ehdottoman kivaa vaihtelua latuhiihdolle, kun reitin saa todellakin valita ihan itse!

Lumen osittain peittämät, vanhat Keski-Suomen maakuntauran kyltit, joissa lukee Jyväskylä 15 ja Hangasjärvi 11.

Oma retkemme oli nyt vain muutaman kilometrin mittainen, mutta hieman jäi nälkä lähteä pidemmällekin retkelle liukulumikengillä. Ihan Jyväskylään asti en olisi kuitenkaan rohjennut lähteä liukulumikengillä vetelemään, vaikka nuo entisen Keski-Suomen maakuntauran vanhat opasteet sinne houkuttelevasti osoittivatkin…

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi