Siirry pääsisältöön

Helsinki: merenrantakahvila ja musiikkitaidetta

Hylkään Helsingin ydinkeskustan ja lähden askeltamaan ilta-aurinkoa kohti, veden ääreen. Kadut hiljenevät, vastaan tulee vielä aidattu alue, vielä hiljaisempia kulkuväyliä: Hietaniemen hautausmaa. Ja lopulta tyyni meri, Hietsun hiekkaranta, ilta-auringon säteistä nauttijoiden pienet ryhmät, lapsista tyhjät keinut.
Seuraan rantareittiä ja kierrän Taivallahden, jonka pohjoisrannalla tulee vastaan Toivo Kuulan puisto. Vesillä on lukuisia kajakkeja, selvästi muutaman ohjaajan kanssa; melontakurssi siis. Ohitan samoin musikaalisessa osoitteessa eli Merikannontiellä sijaitsevan ravintola Mestaritallin, sitten vasemmalle puolelleni rantaan jää lukittujen porttien takana oleva Soutustadion. Sitä ei pääse ihailemaan ihan kosketusetäisyydeltä.
Merimelojien majalle vievä kävelysilta ei sen sijaan ole lukossa, mutta alue on kuitenkin yksityisaluetta - rauha seuran jäsenille ja heidän hienolle majalleen.
Merimelojien majalle johtavan kävelysillan vasemmalla puolella on ankkurissa hylätyn näköinen paatti. Anteeksi, vene...
Muutama askel taaksepäin, ja siinä on Cafe Regatta. Punaiseksi maalatun kahvilan terassit ovat hyvin täynnä, eikä ihme; taivaallinen pullan tuoksu leijuu ilmassa ja kesäilta meren äärellä on kaunis.
Täällä voi helposti istuskella hyvinkin pitkään. Jo kahvilassa itsessään yksityiskohtineen on vaikka mitä katseltavaa. Näin hyvällä säällä en kuitenkaan malta jäädä sisälle detaljeja tarkastelemaan, jospa joskus toiste, sadekelillä?
Cafe Regatta on avoinna ihan joka päivä, vuoden ympäri, aamusta iltaan. Kahvilan ovenkahvana toimii punateräiseksi maalattu kirves. Kahvin santsaus ei maksa asiakkaalle mitään... Ja jos mielii paistaa makkaraa, tulipaikalla roihuaa nuotio. Mikä keidas! Olisikohan sittenkin pitänyt testata yhtä niistä mahtavan näköisistä korvapuusteista?
Terassilta voi hyvällä tuurilla päästä katsomaan vaikka kanoottipooloa. Kun olen saanut oman tarjottimeni kannettua ulos ja asetuttua pöytään, en tahdo saada silmiäni irti taitavista pelaajista ja heidän sulavasta melontapalloilustaan. Kuin näytösluonteisesti yksi meloja heittää 1-2 minuutin aikana pari salamannopeaa eskimokäännöstä pelitilanteessa. Taitolaji!
Kulkupelejä täällä riittää: Regatasta voi vuokrata kajakkeja, pihamaa on täynnä fillareita ja muita kaksipyöräisiä. Kahvilan "edustusauto", pirtsakka Lada, on somistettu kuparipannuilla, sirpillä ja vasaralla. Auton kylkeen maalattu teksti toteaa että sitä käytetään myös kuljetuksiin. Kenties.
Kun nautiskelutauko on ohitse, jatkan matkaa Sibeliuspuistoon. Jos nyt olisi helle ja keskipäivä, tähän voisi istahtaa miellyttävästi varjoon lukemaan. En kuitenkaan jää kutsuvalle penkille, vaan riennän muutaman askeleen päähän, kukkapenkkien toiselle puolelle ja Sibelius-puiston ylpeyttä katsomaan.
Yhteen hitsatuista teräsputkista koostuvan hauskan Sibelius-monumentin (kilpailuteoksen nimi Passio Musicae) teki kuvanveistäjä Eila Hiltunen. Ei mikään helppo projekti; toteutus oli valmis vasta vuonna 1967, noin neljän vuoden työn jälkeen. Veistoksen alla voi kokeilla putkinäköä ihan oikeasti, katsomalla taivaalle... Maailma näyttää näin ihan toiselta.
Itse teräsputket ovat nekin jokainen yksilöitä, ikään kuin ne olisi käsin kirjottu tai maalattu.
Muistan ensivisiittini tänne vuosikausia sitten ja sen, että Sibelius-monumentti tuntui silloin niin paljon pienemmältä kuin olin odottanut. Silloin työnsin innoissani pääni teräsputkeen, nyt innostuin putkinäköaloista taivaalle. Tällaisista veistoksista voi löytää aina jotain uutta.
Jean Sibelius on ikuistettu monumentin viereiseen reliefiin suljetuin, näkemättömin silmin. Ehkä hän vain kuuntelee äänimaisemaa ympärillään. Lähden kävelemään takaisin kohti keskustaa.

Kommentit

 1. Hienot kuvat Sibelius-monumentista, erityisesti tuo jossa katsotaan alhaalta putkien läpi taivaalle.

  Kanoottipoolo Merimelojien majalla on tuttua parin vuosikymmenen takaa kun seurasin omien juniorieni peliä rannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putkikuviin taitaa sopia parhaiten poutapilvinen sää.

   Jyväskylässä kanoottipooloa näkee harvemmin, joten oli kiva seurata vauhdikasta pelimelontaa!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la