Siirry pääsisältöön

Susitaival: Suomunjoki-Patvinsuo

Herään Suomunjoen laavulla erinomaisesti nukutun yön jälkeen. Metsäpalovaroituksen vuoksi myös aamiainen on valmistettava retkikeittimellä, joten polttopuuvarasto jää jäljiltäni koskemattomaksi. Astelen Jokikankaalla vasta ensimmäisiä askeliani reittiä eteenpäin, kun saan tervehtiä ihan oikeita vastaantulijoita. Tämä Susitaipaleen pätkä ei siis ala yhtä hiljaisena kuin eilinen... P-paikan jälkeen ylitän pikkutien, jolta astun Patvinsuon kansallispuistoon, tuttuja oransseja maalitäpliä seuraten.
Jo sana Patvinsuo lupaa suomaisemia. Muutama askel metsäpolkua tuo minut ensimmäisen kansallispuistosuon laitaan, eivätkä ensiaskeleet viheriöivän turpeen halki tuota pettymystä. Ympärilläni on tupasvillojen lempeänä keinahteleva meri.
Kapeat lankut muuttuvat leveiksi, niin leveiksi, että harmaalla puulla mahtuisi maata rotkottamaan. En kuitenkaan voi heittäytyä sileäksi kävellylle puulle, koska takaa kuuluu askelia. Hetkeä aiemmin kohtaamani kävelijät ovat vaihtaneet suuntaa ja tassuttelevat takanani, järeän kamerakalustonsa kanssa, kunnes parkkeeraavat pitkospuiden tuntumaan. Oma kantamukseni sisältää vain kevyen pokkarin, joten tuumin, että valokuvia tärkeämpää nyt on painaa muistikuvia mieleen. Jään siis toviksi katselemaan ja kuuntelemaan valkoisten pörröpäiden huojuntaa ja vaimeata suhahtelua kepeässä tuulenvireessä.
Suotaipaleen jälkeen saavun auringon kultaamalle mäntykankaalle, jonka halki on rattoisaa taivaltaa. Mikä marjastajan paratiisi, jos vain joku jaksaa täältä saalisämpäreitä kantaa? Ainakin retkeilijä saa oikeana vuodenaikana nauttia runsaista luonnon antimista.
Kohtaan siivun metsää, jossa myrsky on myllertänyt ja nujertanut useita puita juurineen. Kansallispuiston alueella puut saavat sekä kasvaa että kaatua rauhassa eikä edes polulle rojahtaneita poloisia välttämättä raivata pois. Voihan puunraadon aina kiertää. Saavun seuraavaksi polkujen risteykseen, mistä voisin jatkaa suorinta tietä kohti Suomunjärveä, mutta päätän tehdä pienen poikkeaman ja käännyn vasemmalle, Majaniemeen. En suunnittele yöpymistä Majaniemen leirintäpaikalla, vaan houkutin on tismalleen Koitere. Olen tätä ennen vain kuullut järven kauneudesta, joten en yksinkertaisesti voi olla kokematta sitä itse.
Ja siinä se on, itse kaunis, kirkasvetinen Koitere! Laskeudun rantapenkereeltä luonnonhiekkarannalle, jolla lekottelee kirkkaassa valossa haalistuneita ajopuita, yksi niistä kuin rantaan hetkeksi vetäytynyt merenneito. Mikä oiva paikka evästauolle. Onnistun ajoittamaan lepohetkeni täydellisesti, sillä heti sen jälkeen vetäydyn muutamaksi minuutiksi polttopuukatokseen odottamaan lyhyen sadekuuron loppumista.
Sadealue on vain ohimenevä eikä siitä jää muuta pidempikestoista jälkeä kuin polun varren märkä varvikko, joka kastelee housunlahkeet. Jotka nekin kuivuvat kohtalaisen nopeasti. Kun talsin avarassa maisemassa pitkospuita pitkin, mietin että en ole ikinä nähnyt niin paljoa hillan raakileita kuin tänään. Jospa tästä vuodesta tulisi hyvä lakkavuosi.
Huokaisen kerran toisensa jälkeen ihastuksesta. Tämä on todellinen tupasvillataivas! Menetän suolle sydämeni; näky melkein pökerryttää.
Tasamaaston keskeltä tulee eteen kapea kaistale suopursujen täplittämää kangasta ja sen keskellä on Teretin pärekattoinen laavu sekä tulipaikka hirsipöytineen. Paarma pahalainen yrittää täälläkin häiritä ajatuksia, mutta onneksi sillä ei ole isompaa seuruetta mukanaan. Pidän pienen juomatauon, mutta missäs täällä olikaan se kartaan merkitty lintutorni?
Mäntyjen keskeltä lintutorni sitten löytyy, Teretinniemen pohjoisosasta. Karttaan merkitty Teretinniemi tuntuu hassulta, sillä "niemeä" ei ympäröi vapaana lainehtiva vesialue vaan kostea suomaisema, mutta onhan siinä toki myös vesilämpäreitä. Lintutornia edeltävät meikäläistä epäornitologia kovasti avittavat linnuista kertovat opastaulut, joiden avulla voi antaa helpommin nimiä mahdollisille lintuhavainnoilleen. Kaivan kiikarin rinkasta ennen kuin kapuan ylös lintutorniin.
Olisi kiva bongata edes jokin siivekäs, jonka voisi vieläpä nimetä. Opastaulut antavat ymmärtää, että alueella voi havaita kahlaajia, vikloja, lokkeja, kuoveja, kurkia, metsähanhia. Mietin, että ehkä täältä voisi havaita myös karhun? Alan panoroida maisemaa kiikarin linssien läpi ja toivon, että edes jokin itikkaa isompi eläinkunnan edustaja osuisi näkökenttääni. Riemuni on suuri, kun huomaan liikettä ja lasken heinien seasta seitsemän metsähanhea! Siihen havaintosaaliini sitten jääkin, sillä en tunnista lähintä männynoksilla lurittelevaa siivekästä.
Maiseman monipuolisuutta pienine lampineen ei olisi millään erottanut maasta käsin, joten on tosi mahtavaa päästä katsomaan Patvinsuon avaruutta yläilmoista. Lintutornin vieraskirjasta paljastuu, että Teretistä on kuin onkin tehty vain muutamaa päivää aiemmin myös karhuhavainto.
Teretistä matkaa voisi jatkaa myös Olkkosen suuntaan, mutta pidän edelleen kurssini kohti Suomunjärveä. Edessä on vielä jokunen kilometri tasaista taivalta, osin silmiä hivelevien valkohapsien täplittämää. Tätä tulee vielä ikävä...
Kuin varkain saavun hiekkatien laitaan ja tunnen, että matkaa ei ole enää paljoa jäljellä. Reittiviitoissa lukee paitsi Susitaival, myös Karhunpolku - siispä olen perillä Susitaipaleen päätepisteessä, Kurkilahdessa! Kurkilahti on Pohjois-Karjalan kahden hienon pitkän polun risteysasema, sillä tästä voisi jatkaa Karhunpolkua pitkin vaikka saman tien kohti Ruunaan maisemia ja edelleen Teljoon saakka. Huokaus; ollapa muutama päivä lisää reppuretkeilyaikaa.
Suomunjärvi on hienon hiekan ympäröimä. Tällaisia luonnonhiekkarantoja ei kotiseudultani juuri tapaa, joten maisema on suorastaan ylellisen oloinen. Lähempänä kaupunkiolosuhteita tämä olisi hyvin kansoitettu ranta, mutta täältä on matkaa noin 40 kilometriä jopa lähimpään kauppaan Uimaharjulle. Siispä rantarauha on täydellinen. Tilaa on niin sinisille kuin muunvärisille ajatuksille.
Susitaival kahdessa erässä (2012, 2013) on nyt onnellisesti takana. Marssin päivän lopuksi järven rantaa kiertävää polkua vielä Suomun opastuskeskukseen, jonka punaisen tuvan yläkerrasta olen varannut itselleni petipaikan. Telttapaikkoja olisi myös tarjolla, mutta /kuten tavallista) liikun ilman telttaa, joten aion majoittua ruhtinaallisesti sisätiloihin.
Kohtaan kuitenkin yhden kiinnostavan opasteviitan vähän ennen kuin polku kaartaa Suomun opastuskeskukseen. Hannunvaakunalla varustettu Karsikkopuu-kyltti ohjaa vasemmalle ja heitän rinkkani tuokioksi tantereeseen tämän sivupolun tutkimisen ajaksi. Mäntykankaan männyt vaikuttavat niin tasakokoisilta, että kun havaitsen kauempaa yhden kookkaamman puun, tiedän karsikkopuun olevan juuri siinä.
Tuntuu yllättävältä kohdata täällä luonnon keskellä myös tällaisia ihmiskäden jälkiä. Kuhmurainen mänty on nähnyt jo monta kuunkiertoa. Puun kylkeen on raapustettu vuosilukuja ja päivämääriä, vainajain historiaa: ei nimiä, vain nimikirjaimia ja numeroita. Onkohan tuo viitonen, kolmonen vai kuutonen? 1876? 1895, 1906. Kaivertajat ovat kunnioittaneet kuolleiden muistoa, onneksi heidän jälkeensä eläneet ovat kunnioittaneet tätä puuta ja jättäneet sen kaatamatta.
Palaan takaisin Suomua kiertävälle polulle ja astun lopulta Suomun opastuskeskuksen hoidettuun pihapiiriin. Emäntä toivottaa minut ystävällisesti tervetulleeksi. Rantasauna olisi vapaana seitsemältä...

Kommentit

 1. Tupasvillaa kasvava näresuo on huikean kaunis. Ja kauniita ovat Suomujärvenkin rantamaisemat. Muutama vuosi sitten valvoin kesäyötä tuolla rannalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomun maisemat yllättivät iloisesti. Tulipa valittua oikea aika lähteä suoretkeilemään :)

   Poista
 2. Susitaipaleesta ollaan toistaiseksi vain haaveiltu, mutta Patvinsuolla ollaan käyty jo useamman kerran - eri vuodenaikoina. Suomaisema sykähdyttää aina jotenkin eriskummallisesti. Oli kiva katsella ja lukea juttua samoista maisemista, missä itsekin on liikkunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Susitaivalta. Patvinsuo oli omalla retkilistallani pitkään ja oli kiva päästä sinne viimeinkin, kokemaan alkuun tämä vuodenaika!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la