Siirry pääsisältöön

Linnansaaren lumipoluilla, Rantasalmi

Pääosin Rantasalmen kunnan alueella sijaitsevan Linnansaaren kansallispuiston ihanuuksiin voi tutustua erinomaisesti myös talvella. Retkiluistelurataa pidetään kunnossa keliolosuhteiden mukaan, joten niin Oravista kuin Porosalmen (Järvisydämen) suunnasta voi parhaimmillaan kiitää liukkaastikin kansallispuiston pääsaareen. Yhdellä aiemmalla talvireissulla kävelin pääsaareen Oravista jäitä pitkin,  kun reittiä (5 km) ei ollut vielä ehditty aurata tuiskun jäljiltä, mutta sekä viime talvena että tällä kertaa oli kelinhaltija suosiollinen ja pääsin Linnansaareen suosikkipelilläni, potkukelkalla. Lumikengät lähtivät matkaan nyöritettyinä kelkkaan kiinni.
Saatuani alkulämmöt potkuria potkiessa oli mukava istahtaa ensin alas Linnansaaren tulipaikalle paistamaan makkaraa. Koska matkassa oli myös muutama ruisleipäviipale tulilla paahdettavaksi, syntyi uusi välipalaherkku: makkaraleipä! Jälkiruuaksi kävin potkuriseuralaiseni kanssa nauttimassa makoisan letun Linnansaaren lettukahvilassa. Nam!
Sitten vetäisin säärystimet lahkeiden päälle ja napsautin lumikenkien soljet kiinni. Olin haaveillut siitä, että ehtisin tassutella Linnavuorelle saakka tähyilemään maisemia saaren luoteiskärjestä, mutta epäilin että lumikengillä en välttämättä ehtisi sinne, takaisin ja lähtöpaikkaani Oraviin valoisalla. Sehän selviäisi toki kokeilemalla!
Reilun kolmen kilometrin kulkeminen maastossa lumikengillä on kyllä huomattavasti hitaampaa kuin polun tarpominen sulan maan aikana. Sain kuitenkin alkumatkasta apua edellisten kulkijoiden lumikenkäjäljistä, jotka lähtivät seuraamaan luontopolkua. Edellisellä lumikenkäretkellä näihin maisemiin olin itse ollut toinen uranraivaajista, joten kulkeminen oli alkuun mukavan kevyttä. Voi olla, että ilman lumikenkiä ei olisi kauheasti upottanut, mutta isompi jalanjälki takasi varman askeleen.
Komean, keskeltä murjoutuneen siirtolohkareen sisällä oli luola, sitten pääsin tarkastelemaan männynlatvojen ylitse Saimaalle avautuvaa lumen peittämää järvimaisemaa. Pääsin sujahtamaan hiutaleiden peittämän männyn alaoksien alta ilman, että olisin saanut lumiryöpyn niskaani. Äänimaisemaa hallitsi lumikenkieni narske ja tössähtely pakkaslumeen.
Puunrunkoihin oli takertunut lunta kaikkialla. Erästä kallionseinämää ohittaessani pysähdyin ihmettelemään, mikä muuminsukuinen olento tätä mäntyä oikein halasi. Vai oliko siinä peräti kaksi otusta? Isompi, jonka pään päällä istui pieni lumiotus, jolla oli tosi isot ja pörröiset lapaset, pitkä nenä tai nokka ja pieni myssy päässä?
Lumikengin tallattu ura jatkui kallion laitaa ja vei minua syvemmälle satumetsään. Oli mahtavaa, että pakkanen oli edelleen pitänyt lumihiutaleet niin maan kuin puiden peittona ja sain nauttia puhtaanvalkeasta maisemasta, jossa ei vielä ollut kevättalven pehmeiden kelien neulasroskaa hangen pinnalla.
Sitten saavuin valmiiksi astellun lumikenkäuran kääntöpaikalle. Linnansaaren luontopolun merkitty reitti kääntyi tästä takaisin kohti Sammakkoniemen lähtöpaikkaansa. En kuitenkaan itse halunnut vielä palata takaisin. Linnavuorelle oli vielä matkaa 2,4 kilometriä. Näinköhän sitä ehtisi? Aina voi kääntyä takaisin, jos siltä tuntuu! Niinpä lähdin tallaamaan ikiomaa uraani yli Linnasaarenlampeen vievän salmen yli.
Olisipa aamulla vilahtanut aurinko loimottanut vielä taivaalla ja sinistä taivasta pilkottanut! Salmesta Saimaalle avautuva maisema oli valkoisen ja harmaan sävyjen vallassa. Toisaalta, niin rauhoittava. Sukelsin avarasta aukosta takaisin puiden siimekseen ja aloin haravoida katseellani puiden runkoja, kun maalitäplin merkitty reittiä ei ollutkaan enää niin helppo seurata - edellisten kulkijain jalanjäljet olivat peittyneet jo vähintään yhden kunnon lumipyryn alle.
Sain tuta sen, että maalimerkkejä ei ole Linnansaaressa tuhkatiheässä. Olisi ollut kovasti apua siitä, että olisin kulkenut polkua joskus sulan maan aikaan, mutta näin talvituristitallaajana sain käyttää silmien lisäksi päättelykykyäni. Maalimerkityltä puulta ei useinkaan nähnyt seuraavalle, joten oli haravoitava katseellaan maastoa ja arvioitava, mistä polku todennäköisesti kulkisi. Tällaisissa paikoissa reitistä ei ollut epäilystä.
Tuon kaariportin alta polun täytyi kulkea! Aika hyvin pysyinkin alkumatkasta reitillä, mutta kun kohta jätin luottavaisesti kulkematta yhden merkityn puun luo ("varmasti kohtaan reitin vähän tuonnempana, sen täytyy mennä tuonne"), hukkasin merkityn reitin.  Siitä ei kuitenkaan ollut todellakaan haittaa, sillä lumikenkien paras puoli pääsi sitten valloilleen: niillä voi tallata oman polkunsa ihan mihin huvittaa. Erityisen mukavaa se on tällaisessa vaihtelevassa maastossa!
Koska tiesin, mihin ilmansuuntaan matkaa piti jatkaa, kapusin seuraavan kallion laelle ja sitten sitä riemumielin sitä alemmas paikkaan, mistä pystyin taas tähyämään maisemia puunlatvojen lomitse. Tähän se merkitty reitti ei olisi minua tuonut! Oli itse asiassa paljon hauskempaa mennä ihan oman pään mukaan kuin seurata reittimerkkejä - olin kulkenut niiden perässä vain vanhasta tottumuksesta. Kallioille nousu oli mukavaa kuntoilua.
Kun laskeuduin kalliorinnettä alemmas, näin että edessänikin oli vettä, tai siis jäätä. Pitkälahti. Muutamissa puunrungoissa näkyi lähellä maanrajaa jälkiä - ettei olisi hampaanjälkiä? Vai millä tuokin sydämenkuva oli runkoon veistetty? Tai ruopsutettu? Nakutettu?
Katsoin kelloa, kaivoin esiin lähtöpaikassa kartasta ottamani kuvan ja näin, että matkaa Linnavuorelle oli vielä mukavasti jäljellä, uusine kallionousuineen. Niinpä totesin että Linnavuorelle kapuaminen saa jäädä toiseen kertaan, koska en ollut varautunut palaamaan lähtöpaikkaan hämärissä.  Taas hyvä syy palata Linnansaareen...
Hain Pitkälahden rantamaisemista merkityn reitin maalitäplän ja lähdin alkuun kapuamaan taas reittiä pitkin takaisin, kunnes reitin seuraaminen alkoi näyttää jälleen haasteelliselta. Useita isoja puita oli kaatunut reitin tuntumaan ja vaikka tiesin osapuilleen, mihin päin matkaa piti jatkaa, en enää keksinyt, mistä välistä olisi pitänyt osua seuraavalle maalitäplälle. Niinpä päätin koukata oikean kautta kallioille ja lähdin kiipeämään sopivaksi katsomastani kohdasta ylös. Hetki siinä piti taistella jyrkän rinteen kanssa, sillä perinteiseen tapaani olin jättänyt sauvat "turhina" pois kyydistä, eikä pakkaslumesta oikein saa otetta... Mutta pääsin nelivetomenetelmällä lopulta kalliolle ja matka jatkui.
Lumikenkävapaudestani nauttien keksin laskeutua Linnansaarenlammelle - muistin karttakuvasta että lampi johtaisi luontopolun "kääntöpaikalle" eli puusillalle - ja talsittuani tovin jäätä myöten olin pian takaisin tutussa paikassa, valmiiksi tallatulla lumikenkäuralla. Ei enää reitin miettimistä (eikä vapaata hortoilua hangilla!), vaan luontopolkua pitkin Sammakkoniemeen ja potkurin luo.  Maasto oli luontopolun loppumatkasta jo verrattain tasaista, kaskeamisen kokenutta. Iäkkäitä kuusia on siksi siellä niukemmin. Jossain nakutti tikka, jo toinen retken aikana kuulemani.

Sammakkoniemen lettukahvila oli jo sulkeutunut eikä tulipaikalla ollut enää ketään. Muutama lieska nuotiolta kuitenkin nousi, mikä ilahdutti paria paikalle Rantasalmelta saapunutta retkiluistelijaa - makkaranpaisto onnistuisi vikkelämmin.
Viritin lumikenkänyytin taas vuokrapotkurini tankoon, kiinnitin jäänastat vaelluskenkiini (ilman nastoja eteneminen on tuskaista, nimimerkillä kokemusta on)  ja käänsin potkurin kohti Oravia. Enää viiden kilometrin iloinen potkuttelu ja sitten saunaan! Ja ensi vuonna taas takaisin?

Kommentit

  1. Olipa reissu! Ihan jännitin lukiessani, että miten sinun käy! Hyvää alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tillariina - samoin kaunista viikkoa sinulle! Tänään aurinko paistaa ihanasti :)

      Poista
  2. Kun muistelen millaista maastoa Sammakkoniemestä Linnavuorelle on, niin en ihmettele, että aika loppuu kesken umpihangessa tarpoessa. Hieno reissu ja rasittavakin. Varmaan on nukuttanut seuraavana yönä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuossa hangessa tarpoessa kiitettävän lämmin tulee, eikä matka mitenkään hurjalla vauhdilla etene. Ja retken päälle nukuttaa erittäin hyvin!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la