Siirry pääsisältöön

Lähiyöretki 2: Laajavuoren laavulla, Jyväskylä


Kun vedin pipoa päähän lähtiessäni, pysähdyin hetkeksi. Eihän sitä olisi pakko lähteä mihinkään. Minkä ihmeen takia lähden. Tähän aikaan. Yöretkelle. Taas.


Oli siis myöhäinen ilta: lähdin iltayhdentoista jälkeen rinkka selässä kävelemään kotoa kohti Laajavuorta, valaistuja kävelyteitä pitkin. Vastaan tuli peräti yksi koiranulkoiluttaja, mutta siinä kaikki. Rauha oli laskeutunut kelmeiden keinovalojen valaisemaan kaupunkiin, Kortepohjan kujille.


Kun lähestyin Korteniityntien mutkaa, silmissä välähti. Katuvalot sammutettiin yöksi. Ahaa, oli siis tasan puoliyö. Lisää rauhaa ja hiljaisuutta sekä etenkin pimeää. Yksi auto pyyhälsi ohitseni. Jos kuljettaja ehti minut havaita, ehkä tuumi, että olen kävelemässä jostain reissusta kotiin. Hih. Olin menossa vasta!

Laajavuoren hotellin jälkeen katuvalot olivat tyystin sammuksissa, mutta hämärää kävelytietä näki ihan hyvin kulkea. Vähän matkaa sitä asteltuani ylitin tien ja siirryin metsän suojiin. Minulle on tullut vähän vakioreitti Laajavuoren takaiselle laavulle, mutta huvin vuoksi päätin hakea laavun tällä kertaa eri kautta. Jospa ensin tuota polkua, sitten tuota... Löysin kohta itseni Laajavuoren luontopolun varresta. Pimeänhämärässä sitä voi tosiaan sanoa "löytämiseksi".


Tiesin, että olin menossa oikeaan suuntaan ja että osuisin jossain kohtaa riittävän lähelle laavua, jotta osaisin perille asti. Kaivoinkin otsalampun esille vain huvin vuoksi ja valokuvan ottamista varten, sitten sujautin lampun takaisin taskuun; lumisessa metsässä tallattu polku erottui riittävän hyvin ilman valaisinta. Kun kävelin riittävän hitaasti (ja alamäessä vähän varovaisemmin), en pelännyt liukastumistakaan. Tuntui siltä, että maahan viimeksi leijaillut lumi oli tehnyt juuri sopivan nihkeän pinnan jalkain alle.

Mikäli otsalamppua pitää päällä, ei sen valokeilan ulkopuolelle näe käytännössä yhtään. Sen jälkeen kun lampun on sammuttanut, alkaa vähitellen erottaa maisemaa, varjoja ja sävyjä ja parhaimmillaan näkee kulkea ihan hyvin "pimeässä", jopa ilman että täysikuu paistaa yötaivaalta. Retkiyönäni taivas oli pilvessä, joten kuusta ei ollut tarjolla lisäapuja.


Saavuttuani tutun näköiseen polkujen risteykseen erkanin luontopolulta ja pian erotin uran reunasta kyltin. Valot päälle taas - jee, laavu! -  ja sitten tarvitsikin enää seurata latupohjan reunaa itse yöpaikkaani.


Laajavuoren laavulle kantautui vaimeana satunnaista autojen ääntä, mutta näin yöaikaan harvakseltaan, eikä laisinkaan häiritsevällä volyymillä. Matkaa laavulta lähimmille yöaikaan liikennöidyille teille on kuitenkin jokunen kilometri. Punahohtoinen taivas kertoi kaupungin valoista, mutta omaksi yövalokseni olin ottanut mukaan myrskylyhdyn.


Kun olin ensin sytyttänyt tulen rinkasta irrottamaani myrskylyhtyyn, levitin makuualustan oikenemaan ja aloin puhkua tällä kertaa kakkosalustaksi ottamaani toiseen alustaan ilmaa. Piti kokeilla uutta yhdistelmää edellisen yöretken jatkoksi. Silloin olin nukkunut antiikkisella Karrimatilla + uudella solumuovialustalla.

Tällä laavulla ei ole kaupungin polttopuuhuoltoa, mutta puukalikoita retkitulien tekoon löytyy paikasta silti, kiitos noin kolmen vapaaehtoisen herrasmiehen, jotka täysin omaehtoisesti (ja alun perin toisistaan tietämättä) aloittivat polttopuiden teon laavulle kaikkien iloksi jokunen vuosi sitten. Viime vuonna Jyväskylän kaupunki jeesasi tätä vapaaehtoistyötä sen verran, että paikalle tuotiin läheltä kaadettua puuta pätkittynä - enää tarvitsi vain pilkkoa. Polttopuiden pilkkomiseen ovat edelleen tervetulleita osallistumaan kaikki halukkaat :)


Kiitollisena valmiista polttopuista tein pienet tulet yöretken kunniaksi. Ei olisi tuntunut samalta vain kömpiä saman tien makuupussiin - piti saada istua hetki nauttimassa yön hiljaisuudesta nuotion ääressä.


Oli hauska ajatella, että olin yöretkellä tällä kertaa vain reilun neljän kilometrin päässä kotoa, lyhyen matkan päässä laskettelukeskuksesta.

Sitten makuupussin uumeniin, suuaukon narun kiristys. Liekö johtunut siitä, että kello oli jo aika paljon (jo saapuessani yli keskiyön) ja olin hypännyt normaalin nukkumaanmenoaikani ylitse, mutta uni ei tullutkaan heti. Tunsin pakaroiden alla kylmyyttä ja tuumin, että nyt on vaihdettava makuualustat toiseen järjestykseen, jospa se auttaisi.


Alimpana ollut, toiselta puolelta folioitu solumuovi sai siirtyä päällimmäiseksi ja ilmatäytteinen patja alimmaiseksi. Taisi siitäkin mennä pelkässä horteessa jonkin aikaa, mutta lopulta uni tuli ja heräsin joskus aamuseitsemän jälkeen. Tälläkään talviyöretkellä en saanut nukuttua niitä parhaimpia unia, mutta jonkin verran kumminkin.


Laavulla oli vielä hämärää, kun heräsin, niinpä paikalle ei ymmärrettävästi osunut muita kulkijoita samaan aikaan. Olin ottanut evääksi matkaan keksejä, termarillisen teevettä ja pannun aamuteen keittämistä varten, mutta päätin pistää kamat kasaan ja kömpiä kotiin kunnon aamiaiselle. Säästyipähän siinä nuotiopuita seuraavalle.

Päivä valkeni joka askeleella, kun astelin rinkka selässä kohti kotia. Päätin palata hieman eri reittiä ja seuratessani polku-uria oikeaan suuntaan tulin valinneeksi myös pätkän, jossa jalanjäljet harvenivat ja lopulta katosivat - taisi siis edeltäjäni kääntyä takaisin? En moisesta hätkähtänyt, vaan laskeuduin vähälumista rinnettä alas ja kohta olin taas kunnon polulla, eli luontopolun uralla.


Luontopolkua seuraten päädyin pian latu-uran viereen, mihin oli muodostunut kävelypolku. Latuhöylä jyristeli ensin poispäin, sitten palasi ja väistin mörisevää konetta sivummalle. Sitten siirryinkin jo ladun varresta pois ja lähdin tallustamaan Laajavuoren ja Laajiksen virkuimpien aamu-ulkoilijoiden ohitse kohti kotia.Hmm, pitäisiköhän kuitenkin ottaa ensi kerralla ihan oikeat retkiaamiaistarvikkeet mukaan eikä vain lampsia laiskasti kotiin aamiaiselle...  Mutta näinkin voi lähiyöretken tehdä!

Kommentit

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva