Stevensonin polku

Toissailtana arvelin nähneeni Eerolanlahdella iglun. Kävelin tänään sen vieritse jäätä pitkin kohti Viitaniemeä ja keskustaa. Ei se mikään iglu ole, onpahan vain iglun muotoinen lumikeko, jolla on pyöreä laki. Ilmeisesti pienen luistinradan auraajat ovat koonneet lumen keoksi, joka erehdyttää katsojaa kauempaa.

Kävelin tänään ensimmäistä kertaa Tuomiojärven jäällä. Outoa, onhan järvi ollut jäässä jo aika päiviä. Ei vain ole tullut astuttua rannalta jäälle, edes luistinten kanssa. En nytkään kuljeskellut avaralla aukealla päämäärättömästi, vaan suuntasin valmiiksi tallattua polkua pitkin Viitatornia kohti. Ennen kuivalle maalle astumista ohitin osmankäämirykelmän, joka on säästynyt luovuttamasta komeimpia yksilöitään maljakoihin kuivamaan. Paluumatkalla katsoin kauempaa vastaantulijaa, että näinköhän kohtaan tuon sauvakävelijän polulla. Hän ehti suunnata toiselle uralle ennen kuin tulin samalle polulle - eikä ollut sauvakävelijä, vaan rauhassa sivakoinut hiihtäjä.

Kävelyni suuntautui tänään kauemmas toisella tapaa. Robert Louis Stevenson, edinburghilainen kirjailija, matkasi jalan vuonna 1878 Ranskan Cevennesin alueella. Stevensonin seurana oli 12 päivän retkellä Modestine-aasi, joka kevensi kävelijän taakkaa. Kertomus Le Puyn alapuolelta Le Monastier'n kaupungista St. Jean du Gardiin päättyneestä kävelystä on viehättävä. Stevenson tuskailee hauskasti itsepäistä aasiaan, pohtii vastaantulijoita ja majapaikoissa kohtaamiaan ihmisiä, kuvailee elävästi luontoa ja nauttii ulkoilmaelämästä, etenkin muutamasta tähtitaivaan alla nukkumastaan yöstä. Samalla hän kertoo alueella 1600-1700-lukujen taitteessa käydyistä protestanttien ja katolisten taisteluista. Kerettiläistä Stevensonia yritetään kovasti käännyttää oikeaan uskoon trappistiluostarissa.

Stevensonin polku on 252 kilometriä pitkä reitti, joka tunnetaan myös GR70-tunnuksella. Reitti on kävelijöiden suosiossa, sinne voi ostaa kävelypaketin valmiiksi varattuine majoituksineen ja eväspaketteineen; opaskirjaakin löytyy.

Kommentit

  1. Jäin välillä blogisi kyydistä, mutta nyt olen taas mukana! Kiinnostuin kovasti mainitsemastasi Stevensonin matkakertomuksesta (Travels with a Donkey in the Cevennes). Onneksi se löytyi Project Gutenbergistä, joten pääsin heti vilkuilemaan kirjaa (http://www.gutenberg.org/etext/535).

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi