Siirry pääsisältöön

Merellistä Helsinkiä

Th. Deckerin piirtämä huvilaKävellen Helsingissä-esitteestä löytynyt 7 kilometrin "Kauppatori-Kaivopuisto-Eira" -kierros lupasi merellisten kaupunginosien tuulia. Lauantai-iltapäivän loppupuolella näin Kauppatorin laidalta vilauksen perinnepurjelaivoista Eteläsatamassa, kun silakkamarkkinoiden kojuja jo purettiin. Siinä oli ajankohtaisekstraa esitteen torin tienoille listaamien kohteiden lisäksi.

Torilta matka jatkui etelään, poiketen Saksalaisen kirkon kautta Tähtitorninmäelle. Haaksirikkoisten patsaalta (1898) merinäköalan blokkasi Olympiaterminaalille parkkeerannut Siljan risteilijä, joten esitteessä mainittu NJK:n paviljonki ei Valkosaarelta näkynyt. Poimin ohimennen omenan puiston laidalta evääksi.

Kaivopuistoon tullessa oli vastassa pieni työmaa, mutta ihmettelin myös vetoketjulla varustettuja vihreitä "säkkejä", jotka oli asetettu kadunvarteen istutettujen nuorten puiden suojaksi. Ilmeisesti citykaneja vastaan?
Kaivohuoneen vastapäätä majaileva Kalastava karhu-veistos (Bertel Nilsson, 1916) puolestaan oli saanut ties mistä rakennustolpista järeämmät suojaukset ympärilleen. Häkkikarhu siis nykyään.
Reitti johdatti pitkälti lähetystöjen hallitsemien somien talojen ohitse - kuten ylinnä olevan kuvan keltaisen puuhuvilan. Sitten tuli varsinainen merellinen Helsinki, kun tie vei pitkin Kaivopuiston rantaa ja maisemana oli niin Suomenlinnaa, tyynehköä merta ja läheisiä saaria, kuten Uunisaari. Koska iltapäivä oli jo pitkällä, en pysähtynyt tauolle Café Ursulaan tai Meritorin viereiseen ulkoilmakahvilaan, vaan jatkoin laskevan auringon seurassa kohti Eiran upeita huvilakatuja.

Nykyisin yksityisenä palvelutalona toimivan upean Villa Ensin (Selim A. Lindqvist 1912) kohdalla kannattaa pysähtyä katsomaan myös Harald Sörensen-Ringin kauniita veistoksia ja oven suun reliefejä. Yhdellä parvekkeella oli minkkiturkki tuulettumassa...

Jo Engelin aukiota lähestyessä hiljensin askeleitani. Pääosin jugendia henkivissä rakennuksissa riittää katsottavaa tällä alueella, missä kadunvarsille on pysäköity useampikin Jaguar. Laivurinkatu 23:n Villa Johanna (1906) on yksinkertaisesti huikea yksityiskoti! Huvilakadun ja Huvilakujan tulen ehdottomasti katsastamaan ajan kanssa toisen kerran.

Paluumatkalla keskustaan voi pysähtyä Korkeavuorenkadulla esimerkiksi Designmuseossa, joten kävely kannattaa ajoittaa sellaiseen aikaan, kun ovet ovat auki. Itse koin ulkosalla hetken taide-elämyksen: Johanneksen kirkon vierustalla pari mustapukuista neitoa harjoitteli yksinkertaista tanssiaskelta leveät helmat hitaasti heiluen.

Kasarmintorin kohdilla yritin paikallistaa kartan kohteen 49 eli Korkein hallinto-oikeus, suomalaisesta marmorista rakennuksen, mutta kartan pallero on lipsahtanut väärään kohtaan eli Rakennusviraston paikkeille. KHO onkin torin toisella laidalla eli Fabianinkadulla.

Tämä kävelyreitti on oikein mukava, mutta reittiopas voisi vielä tästäkin parantua. Karttakuvassa kadunnimet ovat hyvin pienellä präntillä ja välillä jouduin tarkistamaan, mistä olisi pitänytkään jo kääntyä; luonnossa välimatkat olivat hämmentävän lyhyitä. Niinpä olisi pitänyt kulkea vielä hitaammin ja huomata verrata ajoissa kartan numeroituja palleroita seuraavilla sivuilla olleisiin selityksiin. Etenkin kun reittiviiva ei mene aina ihan niiden numeroitujen kohteiden vieritse. Silti: antoisa tapa tutustua eteläiseen Helsinkiin. Kiertoajaksi suosittelen vähintään 4-5 h, mikä sallisi myös pidempiä taukopysähdyksiä reitin varrella.

Kommentit

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la