Siirry pääsisältöön

Mäntypolku, Patvinsuo

Patvinsuon kansallispuisto, muutama askel Suomun luontotuvan pihapiiristä. Minkä polun valitsen? On ilta, joten en lähde kokeilemaan Patvinpolkua (alkaen 25 km), Karhunpolkua (133 km) tai Suomunjärven kiertävää Suomunkiertoa (15 km). Jäljelle jää Mäntypolku (4,8 km) - ja siitäkin voisi tepastella lyhyemmän version, jos laiskottaa. En usko, että tämä on kuitenkaan niin puiseva reitti, että haluaisin oikaista.
Leveä polku kuljettaa minua mäntykankaan halki. Nuoria mäntyjä viiksekkäitä. Joku ohikulkija on hieman huvitellut...
Todella upean, hieman kallellaan olevan ja kuhmuraisen kelon vieressä paljastetaan, mistä Patvinsuolla on kyse. Tällaista hopeanharmaata kelopuuta on sanottu patvikeloksi. Näitä vanhempia puita ei metsikössä näy kuitenkaan montaa, sillä ympäröivä männikkö näyttää jopa yllättävän nuorehkolta.
Puusilta johtaa yli kapean, peilityynen joen. Virtaako tuo vesi muka jonnekin? Ei näytä siltä, ei yhtään. Mikä rauha, mikä hiljaisuus. Ehei, kuulen käen kukkuvan. Mäntypolku kääntyy oikealle joen ylitettyään ja suuntaa kohti Suomunjärveä.
Suomunjärven rannassa kasvavien mäntyjen juuret saavat kamppailla eroosiota vastaan, kun aallot lyövät hiekkarantaan ja syövät maaperää, kovertaen sitä puiden alta. Niinpä joskus koittaa päivä, jolloin kookaskin puu saattaa antaa periksi ja rojahtaa kankaalle. Se ei tarkoita sitä, että nujertunut mänty jäisi kokonaan unholaan! Vaaleanharmaaksi auringossa paahtunut, kaatuneen männyn juurakko on huiman hieno.
Herkkä ilta-auringon rauhoittama ranta on vaiennut, aaltojen liikkeet erottuvat enää tasaisina viivoina hiekan pinnassa. Suomunjärven hiekkarannat ovat kertakaikkisen mahtavat. Voi kunpa olisi eväitä mukana myöhäisillan piknikille; tässä olisi täydellinen paikka.
Jatkan polkua Kuikkaniemen kärkeen, missä odottaa vanha savupirtti. Lukitun oven saranat antavat selvän vinkin siitä, mikä rakennus tämä on...
Hyvin säilynyt kalasauna on peräisin 1800-luvun lopulta ja sitä ovat käyttäneet lähiseudun asukkaat kalastusretkillään. Olen erityisen viehättynyt räystään reunaa kannattelevista puista (niillä on varmasti jokin nimi!), joiden juurimutka kaartuu ylöspäin luonnollisen kauniina, tarkoitukseensa sopivasti. Ajattelen kiinalaisten palatsien ylöspäin kaartuvia kattojen kulmia.
Kahlaan suopursujen ympäröimien pitkospuiden läpi, tähyän ylös kelojen latvoja kohti, näen lukuisia pulleita pahkoja mäntyjen kyljissä, luen erilaisten mäntyjen nimityksistä opastetaulussa. Niko ei olekaan vain miehen nimi, vaan se tarkoittaa Pohjois-Karjalassa myös kuollutta mäntyä, jossa on kaarna vielä tallella. Metsäpaloalueella on lukuisia mäntyjä, joiden runkoon on jäänyt musta muisto liekeistä.
Patvinsuon alueella on toki ollut myös erittäin hallittua tulen käyttöä. Vastaan tulee poikkileikkaus toisen maailmansodan aikaisesta puuhiilen tuotantolaitoksesta, kauniimmin sanottuna miilusta, joita täällä silloin poltettiin. Häkäpönttöjen eli puukaasuttimien ruokkiminen täysin kotimaisella puuhiilellä vaati kovaa työtä.
Vaikka on kaunis kesäilta, alkaa jo hivenen hämärtää. Mäntypolku tuo minut paikkaan, jossa erottuu puiden välissä hauskasti suora linja, vaikka siitä ei menekään nykyisellään merkittyä reittiä. Tästä on mennyt talvitie, jota pitkin hiilet kuljetettiin hevoskyydillä miiluilta eteenpäin. Muistelen retkiä, joilla olen kulkenut hämärässä tai pimeässä tai reittimerkkejä ei ole näkynyt; olen silloin nostanut katseeni ylös ja hakenut reitin puiden latvojen väliin polun kohdalle joskus tehdyn aukon avulla.
Läheisen puun kylkeen on veistetty pilkka, samoin merkiksi talvitien paikasta. Ennen ei käytetty värikkäitä maalimerkkejä opasteina.

Pilvipeite alkaa hämärtää taivasta, mutta aurinko onnistuu vielä heijastamaan kultahohtoaan tähän hiljaisuuden ja kauneuden täyttämään iltaan. Mainion mäntyisä Mäntypolku.

Kommentit

  1. Kiitos kuvamaistiaisista. Monelaista katsottavaa näyttää Patvinsuollakin löytyvän. Itselläni on vielä paikka kokematta, vaikka kartankin hankin jo vuosikausia sitten.

    VastaaPoista
  2. Minullakin kesti monta vuotta, ennen kuin Patvinsuon keikka toteutui (yksi syy liikenneyhteydet) mutta kiitos Susitaipaleen, pääsin viimein perille. Ruska, sinullakin varmasti sitkeys tuottaa tuloksen :)

    VastaaPoista
  3. olenpa ollut onnekas. pääsin siellä käymään jo monia vuosia sitten. olisi siis syytä uusia reissu. uusin silmin ja kokemuksin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la