Jyväskylä: Nollakatu, Viirikulma, Neulekatu

Jyväskylän Kirkkopuiston laidalla on upouusia liikennemerkkejä: kysymysmerkki ja huutomerkki! Ohjaisivatko ne kysymään, kyseenalaistamaan, huudahtamaan, huomaamaan?
Kyseessä on Matti Romanovin Nollakatu -taideteos, johon ei liity Oskari Olematon vaan Olli. Ei kai tämä katu sentään ole täysin nolla...?! Teos on osa Jyväskylän Taiteilijaseuran 68. vuosinäyttelyä Kesäkatu. Jatkan matkaa Kauppakatua alaspäin ja pysähtelen katsomaan ympärilleni, josko jossain kadun varrella olisi lisää uusia taideteoksia. Jyväskylän taidemuseo on ikävä kyllä jo kiinni tältä päivältä, joten en pääse sinne jatkamaan Kesäkadun tunnelmissa.
Käyn kurkkaamassa Keskustien puistokäytävälle, josko sinne olisi satuttu sijoittamaan myös jokin taiteilijaseuran näyttelyn teos, mutta ei näy mitään... Vaan kun kävelen alas Kilpisenkatua, on heti Näytönpaikka-näyteikkunataidenäyttelyn jälkeen pääni yläpuolella esillä jotain hauskaa: viireiksi taiteiltuja tilkkutöitä - ties kuinka paljon! Iloisen väriset työt ovat taatusti yksilöllisiä. Oranssiin viiriin on tekijä jättänyt tervehdyksensä: Terveiset Oulusta. Kuka muistaa vielä paikkakuntaviirejä, joita saattoi ostaa matkamuistoksi? En muista nähneeni sellaisia aikoihin.
Taidokkaat tilkkuviirit kiertävät Kilpisen- ja Kauppakadun kulmauksen ja muutama viiririvistö on ripustettu vielä Suomen käsityön museon ikkunoiden eteen, jalankulkijoiden yläpuolelle. Pitkää ikää näille kauniille viireille!
Käsityön museon edessä olevissa, penkkien reunustamissa puissa on lisää kädentaitojen tuotoksia. Pieni vaaleanvihreä, kukkasin somistettu neulemökki killuu ensimmäisenä näköpiiriini.
Puiden rungot on koristeltu upeasti neulegraffiteilla, patalappumaisilla pyörylöillä. Näinköhän joku tekijöistä on tehnyt vastaavia koristeita omaan kotipuutarhaansa?
Kun tarkkaan katsoo, löytää neulegraffitien seasta myös pieniä neulottuja tai virkattuja eläimiä, kuten neulemehiläinen ja neulekaalimato. Lapsikatsojalle eläimet ovat hieman ylhäällä, mutta toisaalta ne ovat ylempänä paremmassa turvassa ohikulkijoilta.
Myös toisessa puussa on vaaleanvihreä kukkamökki, sekin yksilöllisesti koristeltu. Neulegraffitit, muut neuleteokset puissa ja tilkkuviirit eivät ole osa Kesäkatu-näyttelyä, siispä nimeän kulmauksen uudelleen Viirikulmaksi ja käsityön museon edusta olkoon ainakin hetken Neulekatu. Vaikka seassa olisikin virkkuutöitä.

Kommentit

 1. Vai tällaistakin on Jyväskylään ilmestynyt kesän aikana. Pitänee käydä kurkkaamassa itsekin kun sinne taas saavun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa kaupungilla olla kaikkea muutakin kivaa uutta, en ole itsekään kaikkea käynyt viime aikoina tutkimassa :)

   Poista
 2. minäkin yllättäen löysin nämä jyväskylän kesä-tapahtuman yössä kaikurannan konsertista palatessani

  VastaaPoista
 3. Hauskoja neuleita. Tilkkuviireistä on ihan pakko kertoa, että ne ovat tilkkuyhdistys Finn Quiltin jäsenien tekemiä. Tervehdykset tulevat eri puoli,ta Suomea, itsekin väsäsin kaksi viiriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun kerroit paivis, en huomannut siellä paikan päällä infoa, ketkä olivat tekijöitä. Loistoidea!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit