Siirry pääsisältöön

Joulunalushetki Kuopiossa

Kuopiossa satelee hissukseen puhdasta lunta. Jouluista, kyllä. Ihmisiä liikkeellä kaduilla ja kujilla, torilla, torin alaisissa käytävissä. Torin ja kauppahallin alla olevan kauppakeskus Apajan jyhkeää sinisten ja harmaiden kohokuplien upeasti pyöreää peittämää seinää vasten töröttää muutama valkoinen muovikuusi. Uutisissakin jo julistetaan, että nyt on jouluostosten aika, joten kulkijoiden käsissä roikkuu jos monenmoista kassia ja nyssäkkää. Omat käteni eivät vielä ostoskassien painosta veny.
Lumihiutaleet puskevat naamalle ja kauluksesta sisään, sulavat saman tien ihoa nipistettyään. Tekee mieli sisälle hetkeksi. Kahvila Kaneli kutsuu, kuten aina, kun täällä päin liikun. Omenapiirakka vaniljakastikkeen ja sille ripotellun kanelin kera, nam, ja tuokio lehden seurassa. Pysähdys, uppoutuminen sanoihin, niin että kahvilapöytien keskustelut ja taustalla leijuva musiikki katoavat hetkeksi.

Kun olen lukemiseni lukenut, mietin juuri, että käyn kurkkaamassa naapuripöydän laatikkoa... Mutta toisesta pöydästä ehditään ensin ja loota viesteineen siirtyy sinne tutkittavaksi. Vuoroni koittaa vasta sitten, kun laatikko on taas paikallaan. Päällimmäisen lappusen tervehdys on joensuulaisilta, jotka ovat tykästyneet kaakaoon. Se onkin täällä erinomaista.

Tällä jaksaa taas astua ulos kohtaamaan lumihiutaleita.
Minna Canthin kadulla puutalon seinässä on jykevä kivilaatta. Tässä korttelissa sijaitsi Suomen työväenpuoleen ensimmäisen puheenjohtajan fil.tri Nils Robert af Ursinin (1854-1935) syntymäkoti.  Täytyy myöntää, että nimi ei ollut tuttu, joten taas opin uutta. Kiitos vaan laattojen teettäjille ja seiniin kiinnittäjille näistä  historian murusista!
Muutaman askeleen päässä havuruukku ja kynttilä viestivät, että seuraava ovi lienee auki. Astun sisälle puutalokorttelin viehättävän talon pitkulaiseen huoneistoon, missä leijuu joulun tuoksuja ja tunnelmaa.
Puutalon uumenissa (Minna Canthin katu 23), käsityöpuoti Vendelassa, kaikuvat joululaulut, joita laulaa valkoasuinen ja -siipinen enkeli kitaransa säestyksellä. Viereisessä huoneessa voi tänään nauttia kahvikupposen ja ostaa leivonnaisia mukaankin; siellä myös myhäilee joulupukki. Puodissa on esillä runsaasti kädentaitajien luomuksia, muun muassa mukavia huopikkaita, käyttötekstiilejä, koruja, joulukoristeita ja  muita kodin somisteita.

Niin - on hyvä muistaa, että elämää on myös kaupunkien kaupallisten "keskipisteiden" ulkopuolella eli esimerkiksi yhden, kahden tai useamman korttelin päässä suurten ketjujen myymälöiden keskittymistä. Ei siis tolkuttoman kaukana! Kuopiossa kannattaa laajentaa kävelyreviiriä myös torin ja sen yhteydessä olevien kauppakeskusten ulkopuolelle, kun mielii hankkia itselleen tai lahjaksi toiselle jotain omaperäistä. Jos ei halua kuljeskella ihan umpimähkään, Kuopiossa on julkaistu Polkka Jamin designaama Kuopion aarrekartta, jonka avulla voi suunnistaa myös suoraan pikkupuoteihin, kulttuurikohteisiin tai haukkaamaan jotain hyvää. Karttaa saa siinä mukana olevista yrityksistä, mm. kahvila Kanelista.
Kun alkaa jo hämärtää, palaan sivummalta takaisin torille. Tavallinen torimyynti on edelleen tutussa paikassa torin keskivaiheilla, mutta kauppahallin kupeeseen on noussut uutuutena muutama soma, jouluvaloin koristettu myyntikoju. Kojujen luota löytyy myös esiintymislava, josta välillä kajahtaa joululauluja. Ei levylaulantaa, vaan ihan elävää ihmisääntä - kiitos siitä. Tästä Kuopion-visiitistä jää taas hyvä mieli.

Kommentit

 1. Olet löytänyt mielenkiintoisia paikkoja Kuopion keskustasta. Minä en ole vielä ehtinyt keskustaan asti kameran kanssa, vaikka syyskuun alusta siellä olen asunut. Viimeinen kuva on hieno, tunnelmallinen sininen hetki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäin itse haikailemaan että olisipa toinenkin päivä kuljeskella Kuopion kujilla, joten käytäpä tilaisuutta hyväksesi, kun kerkiät luontoretkiltä ;)

   Poista
 2. Kiitos kierroksesta. Minäkään en ole vielä ehtinyt Kuopion jouluelämään tutustua, sen verran on hurlumheitä ollut. Mutta olen samaa mieltä että sieltä rännikaduilta ja pienemmiltä kujilta löytää usein kaikkea mielenkiintoista. Minä tykkään kovasti Minna Canthin kadulla olevasta Sinisestä sillasta. Siellä on käsitöitä ja kivoja lahjaideoita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin toki myös Sinisessä sillassa, missä oli peräti ale :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la