Siirry pääsisältöön

Jyväskylä: Hetkiä Yläkaupungin Yössä 2014

Aurinko on tehnyt kevätpäivästä kesäpäivän, sopivasti Yläkaupungin Yön alkamisen kunniaksi. Yö alkaa nimestään huolimatta nykyään jo hyvissä ajoin päivällä. Lisäksi Jyväskylässä on samaan aikaan muutakin vilskettä, joten tylsää ei tänään voi olla. Valun alkajaisiksi Toivolan Vanhalle Pihalle, missä vossikka odottelee seuraavia kyytiläisiä. Tuntuu hetken aikaa ihan siltä, että olisin Kuopiossa...
Jyväskylän Designtori-tapahtumassa on lukuisia myyjiä hienoine tuotteineen sekä sisällä että pihan makasiinissa ja Toivolan pihan kahvilapöydät ovat täynnä.
Tero Ojalan valokuvanäyttely Touch of Jyväskylä on vallannut makasiinista yhden hirsiseinäisen huoneen. Kaupunki kutsuu meidät kulkemaan hetkeksi kanssaan. / Repii, hellii./ Huumaa ja rauhoittaa. / Jättää jäljen kulkijaan. / Kunnes jatkaa matkaansa. / Lupaa kysymättä. Sanat sopivat niin tähän hetkeen kuin muihinkin hetkiin, Yläkaupungin Yöhön ja "tapahtumattomiin" vuorokaudenaikoihin.

Ojalan otoksissa on tunnelmia ja yksityiskohtia lyhyen kantaman päästä tästä paikasta. Kuviin on tallennettu niin Alvar Aaltoa kuin arkisempia välähdyksiä.
Jatkan matkaa Yläkaupungin muutaman Yön taidekaapin kautta Seminaarinkadulle, mistä nappaan tapahtuman ohjelman ja hoksaan samalla, että nythän on myös Ravintolapäivä! French Sweet Crêperie tarjoaa lähi/luomuaineista tehtyjä ohukaisia erinomaisilla itsetehdyillä täytteillä (suklaa-pähkinä, sitruunatahna, mustikkahillo) yliopiston kirjaston edessä. Lemon curd-täytteinen - nam!
Ravintolapäivän innoittamana lähden lampsimaan Alvar Aallon kadulle, missä vastaan tulee lappusia Älylän pihakirppiksestä. Ai sekin vielä - mahtavaa! Kirppis nimittäin mahdollistaa samalla kurkistuksen näiden upeiden yksityistalojen pihoille...
Osoitteessa Alvar Aallon katu 3 teen muutaman hankinnan kuistin kirjapöydältä, mutta iloitsen erityisesti siitä, että pääsen tutustumaan läheltä teokseen, joka on kutkuttanut mieltäni jo pitkään. Tämä musta, varjokuvamainen hahmo on nimittäin erottunut myös aidan yli kadulle. Talon emäntä kertoo, että Outi Markkasen teoksessa Lyyrikko kuvataan toisen taiteilijan eli Urho Lehtisen tytärtä. Päässä vilistävät perhoset kuvaavat antiikin seitsemää muusaa; perhosten ääriviivojen sisäreunat on maalattu kultamaalilla.
Kohta astun pikkuportista naapuritalon pihaan - luvan "antavat" pihan kirpputori ja Ravintolapäivän kunniaksi avoinna oleva Älylän puutarhakahvila. Upea Oksalan talo kauniine parvekkeineen ja hauskoine, erilaisine ikkunoineen on myös ihana nähdä tästä läheltä eikä vain aidan takaa!
Avaran pihan puut ovat vasta hiljalleen vihertymässä, joten nyt näkee erinomaisesti myös naapuripihoihin. Nautin mehusta, pikkuleivistä ja erinomaisesta raparperipiirakasta parin muun puutarhakahvila-asiakkaan kanssa. Ravintolapäivänä on helppo sekä istuutua tuntemattomien kanssa samaan pöytään että rupatella ohessa niitä näitä.
Ennen lähtöä saan vielä käydä kurkkaamassa ihastuttavaa satavuotiasta leikkimökkiä. Tästä Älylän rakennuksesta en ennen tiennytkään, sillä se on kätkössä ohikulkijoilta talon ja aidan takana. Kiitos tilaisuudesta poiketa pihalle! Toivottavasti tämä pihakahvila on avoinna toistekin.
Palaan lähemmäs Yläkaupungin Yön ydintä Haarakadun kautta, ohi upouuden taidekaapin. Juomatehtaan kohdalta on kurvattava ylös, sillä täällä saa kerrankin katsoa graffititaiteilijoita työssään. En muista yhtään, miltä seinä näytti aiemmin, mutta tämän jälkeen se jää mieleen!
Kapuan pihan kautta Beckerin talolle, missä esiintymislavan live-esiintyjät pitävät tunnelmaa yllä. Aluksi poikkean Galleria Beckeriin, jonka Kirsi Pitkäsen näyttely Naapurirakkautta on vallannut. Kannattaa lukea ihan rauhassa As Oy Kyttälän ilmoitustaulu, sitten siirtyä esittelyssä olevaan melko viehättävään kaksioon - ehkä haluat laittaa siniset muovitossut kenkiesi päälle? Radio on pysyvästi päällä ja sieltä kuulee elämisen tarinoita, petille voi käydä lepotauolle - rohkeasti vain pää tyynyyn - ja toki kannattaa käydä myös hotelli helpotuksessa. Talonmies pitää asukkaita tarkasti silmällä. Turpa kiinni klo 18. Haluaisitko ihan varmasti tällaiset naapurit? Millainen naapuri olen tai olisin itse? Tämä näyttely sekä tarjoaa miettimisen aihetta että on toisaalta myös hervottoman hauska...
Ulkona Beckerin talon pihalla on hyvä viettää taas aurinkoinen tauko, kun esiintyjät lähilavalla taas vaihtuvat ja saavat suunvuoron viereisestä Lounaispuistosta kaikuvalta kovempivolyymiselta esiintyjältä. 
Mutta ei tänne olla vain pullaa popsimaan tultu. Lisää taidetta! Suuntana on seuraavaksi Kauppakatu, galleria K6A6 ja sen viimeiseksi jäävän näyttelyn avajaiset. Loungen viereen on parkkeerattu hätkähdyttävä kultainen fillari. Taideteos vai ihan normaali kulkupeli? Kiillottamista siinä ainakin riittää...
Ari-Pekka Leinonen on luonut eteisgalleriaan ääni-installaation, jota käyn muutaman muun avajaisvieraan kanssa kuuntelemaan. Nyt ei olla katselemassa, vaan mieluiten silmät kiinni, niin on helpompi keskittyä. Kuulen, kuinka vesi elää putkistoissa (ajattelen Naapurirakkautta-näyttelyä), kuulen virtauksen tulevan lähemmäs. Ajattelen unetonta yötä, jolloin vesi virtaa hiljaa tai äänekkäänä, puhtaana tai jätevetenä pitkin ennalta määrättyjä reittejään, enkä voi tehdä sille mitään. Entä kun vesi alkaa suihkuta jaloissani? Millä hetkellä lätäkkö kasvaa ja varpaani kastuvat?  Tuleeko myrsky, alkaako sade ropista? Rekisteröin näyttelyn Pesula-nimen vasta kun olen avannut silmäni. Pyykkäämistä en huomannut ajatellakaan!

Bonuksena K6A6-gallerian näyttelyn avajaisissa kuulemme vielä faksimusiikkia, uuden ääniteoksen, jonka galleristi Darja Zaitsev tilasi juuri tähän hetkeen. Faksilinnut räpiköivät robottisiipineen tilassa, lentävät ympyrää ja säksättävät mennessään, ja vauhti kiihtyy. Tämä oli jännittävän erilainen pysähdys, tuokio korvien kuuleman varassa. Gallerian ääni-installaatio on koettavissa 8.6.2014 saakka.
Mutta muuallakin kuin Yläkaupungilla tapahtuu - tossua vaan toisen eteen. Osumme sattumalta matkakeskukseen hetkeä ennen kuin höyryveturi starttaa. Jos nälkä ei jo kurnisi armottomasti, hyppäisimme mekin höyrykaunottaren kyytiin Vaajakoskelle ja takaisin (meno-paluu 45 minuuttia, perillä 18 minuutin pysähdys).
Veturinkuljettaja näyttää hyvin tyytyväiseltä kulkupeliinsä, jonka polttoaine kulkee näppärästi kiinteässä olomuodossa ihan selän takana. Komea halkokuorma... Ja tyylikkäät puiset junanvaunut perässä. Toivottavasti pääsen joskus toiste höyryveturin kyytiin.
Vielä on käytävä vilkaisemassa Juomatehtaan graffitiseinää, ennen kuin siirrymme lopullisesti sisätiloihin. Millaista jälkeä betoniseinään syntyi? Äh, mikä on tuon tutun, viekkaan valkoisen hahmon nimi...
Ehkä nimi palaa vielä mieleen. Joka tapauksessa, tämä aidan alaosan kaveri vilkuttaa ystävälliset yläkaupungin yöt ja minä kiitän!

Kommentit

 1. Kiitos tapahtumien tallentamisesta. Harmitti että olin juuri tuona viikonloppuna taas Savossa, mutta aina ei voi voittaa. Olisin etenkin halunnut käydä Designtorilla ostamassa jotain kivaa. Sää kyllä suosi tapahtumaa ympäri kaupunkia.

  VastaaPoista
 2. Onpa ollut tapahtumia kerrakseen. Mielenkiintoinen katsaus. Entä se yö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, Yläkaupungin Yö alkoi ohjelmankin mukaan jo klo 12 lauantaina ja tapahtumien painopiste on siirtynyt pikku hiljaa muutenkin aiemmaksi... Joskus olen lähtenyt liikkeelle Yöhön vasta iltahämärissä ja käynyt eritoten aamuyön keikoilla, mutta nyt tuli koettua "Yötä" jo varhaisesta iltapäivästä alkaen, joten Yöstä tuli itselleni nyt Yläkaupungin Iltapäivä & Ilta! Viimeisen graffitipysähdyksen jälkeen tuli siirryttyä henkevään keskusteluun sisätiloissa, eli mittava yöajan keikkatarjonta jäi omalta osaltani nyt väliin. Suorastaan noloa ;)

   Poista
  2. Eipä tuo haittaa kun noin hengästyttävä määrä ohjelmaa on ollut tarjolla jo päiväsaikaan.

   Poista
 3. Kyseessähän on tietenkin Valkoinen Vakooja, eli White Spy, Spy vs Spy:sta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nolotti, kun en millään saanut päähäni...

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la