Siirry pääsisältöön

Jyväskylä: Taidekaapit 2014

Vapaudenkatu 18 huhtikuussa 2014
Sähkönjakokaappitaideteos - mikä sanahirviö! Sähkönjakokaapit (tuttavallisemmin sähkökaapit tai jakokaapit) eivät sentään ole hirviöitä, vaan usein melko huomaamaton osa kaupunkikuvaa. Paitsi jos kaappien (useimmiten) oliivinvihreään tai tummanharmaaseen metallipintaan on ilmestynyt suttuista söherrystä.
Vapaudenkatu 18 - Hanna Mikkola, Vaikka on myrsky (17.5.2014)
Mutta joskus kaapit voivat myös piristää. Viehätyin itse sähkökaappien taideteoksista ensi kertaa vuonna 2010, jolloin Tampereella vastaan tuli Taidetta jakokaapeissa-projektin teoskokoelma. Kävelin silloin mukavan rundin viidentoista jakokaapin reitillä ja ajattelin, että toivottavasti idea rantautuu myös Jyväskylään. Sittemmin olen nauttinut sähkökaappeihin kiinnitetyistä taideteoksista lisää niin Tampereella, Turussa kuin Helsingissä ja viimein viime vuonna myös Jyväskylässä.

Jyväskylässä Yläkaupungin Yö ja Jyväskylän Energia toteuttivat nyt taidekaappiprojektin toista kertaa. Viimevuotisen Taidetta tiellä -projektin tapaan muodonmuutos osui kahdentoista sähkökaapin osaksi, nyt Facebookissa olleen taidekaappikisan kautta. Nyt onkin ilo kävellä yläkaupungin kaduilla moikkaamassa täydentynyttä katugalleriaa.
Harjun valot, Pekka Nykänen
Tein oman taidekaappikierrokseni kuljeskellessani muutenkin Yläkaupungin Yön tapahtumissa - ja itse asiassa niitä kohti, sillä ensimmäinen taidekaappi ei löydy ihan yläkaupungilta, vaan Harjun toiselta puolelta, Tanhuantien varrelta. Harjun valot -valokuvaan on tallennettu hetki, jolloin Harjun stadionin upouusia valonheittimiä testailtiin. Kauan odotetut ovat palvelleet muun muassa jalkapalloilijoita ja katsojia JJK:n kotipeleissä.
Lorien, Ella-Villiina Mikkonen
Harjulta alas laskeuduttuani suuntasin suoraan seuraavalle taidekaapille. Mitä onkaan Yliopistonkatu 20:n kohteessa? Ella-Villiina Mikkosen Lorien löytyy Harjun rinteen parkkipaikkaa vastapäätä. Kukkaistunnelmaa! Seuraavaksi jännitys tiivistyi toden teolla, sillä Keskusseurakuntatalon nurkalla näin ensi kertaa oman etanafotoni niin suurena ja vieläpä sähkökaapin kyljessä. Huh, näytti siedettävältä!
Ballerina, Kimmo Uusi-Maahi
Cygnaeuksenkadun varrella on nyt kaksi kuvitettua sähkökaappia. 5B/5A-rappujen välimaastoon on jähmettynyt poseeraamaan Kimmo Uusi-Maahin vähäeleinen Ballerina.
Pihlajahelmet, Upe Nykänen
Toivolan Vanhaa Pihaa vastapäätä löytyi taas itselleni tuttu kuva, Pihlajahelmet. Vähän väriä maisemaan ainakin harmaana talvipäivänä... Seuraavat taidekaapit kävin tapaamassa Vapaudenkadulla ja Vaasankadun alapäässä, mihin sijoittui äänestyksessä suosituimmaksi noussut Shekinah (Tero Isokääntä). 
Wivin pinkki uni II, Karoliina Veijo
Olin käynyt aiemmin katsomassa, millaisessa paikassa tämä Haarakadun sähkönjakokaappi sijaitsee, niinpä löysin sen helposti alueen ainoan asuinkerrostalon kohdalta. Kaappi ei välttämättä ole monenkaan kulkijan normaalilla kävelyreitillä, mutta Karoliina Veijon pinkin työn luo kannattaa suunnata ihan erikseen. Läheltähän löytyy myös Wivi Lönnin arkkitehtuuria, yhtymäkohta teokseen. Lyhyen matkan päässä Juomatehdasta vinosti vastapäätä ovat myös Tiina Salldenin mainio Töhrijät sekä yksi viimevuotisista taidekaapeista.
Nimetön, Sierra Lahti
Taidekaapeista viimeisten joukossa kävin moikkaamassa Vaasankadun yläpäässä olevia teoksia. Sierra Lahden riemukkaan värikäs työ sopii loistavasti tämän ankean seinän elävöittäjäksi!
Loistelias Potsdam, Karoliina Veijo
Kun sitten pysähdyin illalla Kilpisenkadun alapäähän sarjan viimeisen taideteoksen äärelle, toivoin että sen vieressä skeittaavat pojat tajusivat vilkaista myös taakseen. Plus toivottavasti pensaat pidetään tämän kaapin äärellä tarpeeksi matalina koko kesän ajan...

Tuoreiden taidekaappien sijainnit löytyvät myös tämän karttalinkin kautta. Iloista katutaidekaappikävelyä maksuttomassa katugalleriassa!

Kommentit

  1. Hyvät valinnat! Ja olen erityisen iloinen että sinun kuvistasi pääsi molemmat toteutukseen! Onnea! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva