Jyväskylä: Taidekaapit 2014

Vapaudenkatu 18 huhtikuussa 2014
Sähkönjakokaappitaideteos - mikä sanahirviö! Sähkönjakokaapit (tuttavallisemmin sähkökaapit tai jakokaapit) eivät sentään ole hirviöitä, vaan usein melko huomaamaton osa kaupunkikuvaa. Paitsi jos kaappien (useimmiten) oliivinvihreään tai tummanharmaaseen metallipintaan on ilmestynyt suttuista söherrystä.
Vapaudenkatu 18 - Hanna Mikkola, Vaikka on myrsky (17.5.2014)
Mutta joskus kaapit voivat myös piristää. Viehätyin itse sähkökaappien taideteoksista ensi kertaa vuonna 2010, jolloin Tampereella vastaan tuli Taidetta jakokaapeissa-projektin teoskokoelma. Kävelin silloin mukavan rundin viidentoista jakokaapin reitillä ja ajattelin, että toivottavasti idea rantautuu myös Jyväskylään. Sittemmin olen nauttinut sähkökaappeihin kiinnitetyistä taideteoksista lisää niin Tampereella, Turussa kuin Helsingissä ja viimein viime vuonna myös Jyväskylässä.

Jyväskylässä Yläkaupungin Yö ja Jyväskylän Energia toteuttivat nyt taidekaappiprojektin toista kertaa. Viimevuotisen Taidetta tiellä -projektin tapaan muodonmuutos osui kahdentoista sähkökaapin osaksi, nyt Facebookissa olleen taidekaappikisan kautta. Nyt onkin ilo kävellä yläkaupungin kaduilla moikkaamassa täydentynyttä katugalleriaa.
Harjun valot, Pekka Nykänen
Tein oman taidekaappikierrokseni kuljeskellessani muutenkin Yläkaupungin Yön tapahtumissa - ja itse asiassa niitä kohti, sillä ensimmäinen taidekaappi ei löydy ihan yläkaupungilta, vaan Harjun toiselta puolelta, Tanhuantien varrelta. Harjun valot -valokuvaan on tallennettu hetki, jolloin Harjun stadionin upouusia valonheittimiä testailtiin. Kauan odotetut ovat palvelleet muun muassa jalkapalloilijoita ja katsojia JJK:n kotipeleissä.
Lorien, Ella-Villiina Mikkonen
Harjulta alas laskeuduttuani suuntasin suoraan seuraavalle taidekaapille. Mitä onkaan Yliopistonkatu 20:n kohteessa? Ella-Villiina Mikkosen Lorien löytyy Harjun rinteen parkkipaikkaa vastapäätä. Kukkaistunnelmaa! Seuraavaksi jännitys tiivistyi toden teolla, sillä Keskusseurakuntatalon nurkalla näin ensi kertaa oman etanafotoni niin suurena ja vieläpä sähkökaapin kyljessä. Huh, näytti siedettävältä!
Ballerina, Kimmo Uusi-Maahi
Cygnaeuksenkadun varrella on nyt kaksi kuvitettua sähkökaappia. 5B/5A-rappujen välimaastoon on jähmettynyt poseeraamaan Kimmo Uusi-Maahin vähäeleinen Ballerina.
Pihlajahelmet, Upe Nykänen
Toivolan Vanhaa Pihaa vastapäätä löytyi taas itselleni tuttu kuva, Pihlajahelmet. Vähän väriä maisemaan ainakin harmaana talvipäivänä... Seuraavat taidekaapit kävin tapaamassa Vapaudenkadulla ja Vaasankadun alapäässä, mihin sijoittui äänestyksessä suosituimmaksi noussut Shekinah (Tero Isokääntä). 
Wivin pinkki uni II, Karoliina Veijo
Olin käynyt aiemmin katsomassa, millaisessa paikassa tämä Haarakadun sähkönjakokaappi sijaitsee, niinpä löysin sen helposti alueen ainoan asuinkerrostalon kohdalta. Kaappi ei välttämättä ole monenkaan kulkijan normaalilla kävelyreitillä, mutta Karoliina Veijon pinkin työn luo kannattaa suunnata ihan erikseen. Läheltähän löytyy myös Wivi Lönnin arkkitehtuuria, yhtymäkohta teokseen. Lyhyen matkan päässä Juomatehdasta vinosti vastapäätä ovat myös Tiina Salldenin mainio Töhrijät sekä yksi viimevuotisista taidekaapeista.
Nimetön, Sierra Lahti
Taidekaapeista viimeisten joukossa kävin moikkaamassa Vaasankadun yläpäässä olevia teoksia. Sierra Lahden riemukkaan värikäs työ sopii loistavasti tämän ankean seinän elävöittäjäksi!
Loistelias Potsdam, Karoliina Veijo
Kun sitten pysähdyin illalla Kilpisenkadun alapäähän sarjan viimeisen taideteoksen äärelle, toivoin että sen vieressä skeittaavat pojat tajusivat vilkaista myös taakseen. Plus toivottavasti pensaat pidetään tämän kaapin äärellä tarpeeksi matalina koko kesän ajan...

Tuoreiden taidekaappien sijainnit löytyvät myös tämän karttalinkin kautta. Iloista katutaidekaappikävelyä maksuttomassa katugalleriassa!

Kommentit

  1. Hyvät valinnat! Ja olen erityisen iloinen että sinun kuvistasi pääsi molemmat toteutukseen! Onnea! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi