Siirry pääsisältöön

Aurinkokävelyllä, Jyväskylä

Aurinkoinen kesäpäivä, yksi niin monista tänä hienona kesänä. Hitaan kävelyn päivä, sillä kun lämpöä riittää, ei reipasta vauhtia aina kaipaa. Jyväskylän sataman maisema hymyilee, pilvet kelluvat sinitaivaalla, tuulenvirettä on tuskin nimeksi.
Suomi-laiva, Hilja ja Suomen Suvi ovat laiturissa, mutta Rhea lipuu kohta satamaan. Rantaraitilla riittää kävelijöitä, penkeillä istuskelijoita ja jäätelö sulaa nopeasti. Lähden kävelemään kohti Mattilanniemeä.
Suuri kompassi -veistos, jonka pinnassa uusi valkoinen maalikerros kesti eheänä vain vähän aikaa, näyttää nimettömiä ilmansuuntia.
Tähän aikaan vuodesta Rantaraitti on tässä kohdassa parhaimmillaan, kun viereiseltä Rantaväylältä kantautuvaa melua vaimeintaa vehreä lehvästö. Veteen laskeutuvilla portailla istuu joku lukemassa. Minulla ei satu olemaan kirjaa mukana.
Pysähdyn rantamuurista ulostyöntyvän "kivikynän"luona.  Mietin, mikä tämän lähes huomaamattoman veistoksen nini tai tarina, sillä tässä (kuten niin monessa muussa jyväskyläläisessä veistoksessa) ei ole teoksesta kertovaa laattaa.
Vastaus on etsittävä netistä, mutta onneksi Julkiset taideteokset-sivustolta löytyy tietoa: Kunnianosoitus kivenveistäjälle (1991) on Kaj Liljebladin mustasta graniitista veistämä. Vaikka ajattelin itse ensin kivikynää, se alkaa nyt näyttää kiven läpi isketyltä taltalta tai poranterältä. Kuinka monta kertaa olen kulkenutkaan sen ohi pysähtymättä!
Mattilanniemeen saavuttaessa kultainen Kakophone sekä välittää ääntä Jyväsjärvelle että ehkä kuunteleekin veden hiljaisuutta. Käännyn tästä Seminaarinmäkeä kohti ja astelen alikulkutunneliin.
Jyväskylän kartassa lukee tämän rakennuksen nurkilla nurkilla Oluttuvankuja. Täällä on siis täytynyt joskus olla ihan oluttupakin, onhan Juomatehdas Hannikaisenkadun toisella puolella. Vaalea rakennus lienee purettavien listalla, kun tämä alue rakennetaan lähivuosina uusiksi.
Ohitan Läpinäkymä-sähkökaappitaideteoksen Hämeen- ja Hannikaisenkadun kulmassa, käyn katsomassa uudempaa  Kauko Sorjosen asustaman upean, Wivi Lönnin itselleen kotitaloksi piirtämän talon pihapiiriä veistoksineen. Ihan kuin veistoksia olisi pihassa enemmän kuin viime kesänä. Kadunkulmauksen aidoissa murehditaan alueen turhan massiivisina pidettyjä rakentamissuunnitelmia. "Suunnitelmat tuntuvat vasaraniskulta lasimaljakkoon: hetken siitä ehkä saa iloa, mutta myöhemmin harmittaa."
Mietin, mihin suuntaan jatkaisin matkaa - kampukselleko? Äh, remonttityömaat eivät houkuta nyt... Siis keskustaa kohti.  Juomatehtaan pullo on varmasti monen ohikulkijan ehdoton suosikki. Niin minunkin.
Onneksi Jyväskylän Juomatehdas on edelleen pystyssä ja hyvissä voimissa, pihapiiriä myöten. On niin kiva, että Juomatehdas on punatiilinen eikä maalattu. Muuten olisi varmasti tekstitkin maalattu piiloon jo lukuisia kertoja.
Pysähdyn sähkökaappitaideteoksien luona (niitä löytyy yläkaupungilta ja Vapaudenkadultakin useita) ja hidasta Alvar Aallon piirtämän Casa Laurénin kohdalla. Se näyttää olevan remontin tarpeessa. Edelleen. Ehkä sitten, kun naapuriin on rakennettu niitä uusia taloja?
Vaasankadun ja Vapaudenkadun uusien, modernien kerrostalojen seinien alaosat on koristeltu oivaltavasti suomen- ja ruotsinkielisillä tekstikatkelmilla, jotka ovat fraktuuraa. Hieman hitaammin luettavaa nykyihmiselle... Tällä tontilla, Cygnaeus-puiston vieressä, sijaitsi ennen asuinrakennuksia muutamia vuosia sitten purettu Kesyn koulu, mutta paikan kouluhistoria yltää vielä paljon kauemmas. Siispä muistutus koulun ohjesäännöstä on hyvin paikallaan: Jyväskylän tyttökoulu toimi seinälaatan mukaan juuri tässä sijainneessa puutalossa 1883-1952.
Käännyn Cygnaeuksenkadun kulmalta alas, Toivolan vanhalle pihalle. Pihan pyörävuokraamon tukevien jokapaikanpyörien ohella fillaririvistöstä löytyy menopeli myös lyhytjalkaisemmille, mutta ehkä tämä pikkuväen ajokki ei ole vuokrattavana ;) En vieläkään taivu pyöräilemään, mutta tauko pihakahvilassa on paikallaan.
Sitten onkin hyvä kavuta takaisin Vapaudenkadulle. Kirjaston vastapäätä vanha pappila on yhtä kaunis kuin aina.
Minua huvittaa aina se, että kaupungintalon seinässä, Jyväskylän vaakunan alla, lukee Kunnallistalo eikä Kaupungintalo. Kaikki kunnat eivät ole kaupunkeja, mutta jokainen kaupunki on kunta.
Tajuan olevani kuin nähtävyyskävelyllä, kun käännän selkäni kaupungintalolle ja tuijotan kaupunginkirkkoa. Nyt ollaan postikorttikohteissa! Mitä itse valitsisin Jyväskylän tunnusomaisiksi rakennuksiksi postikorttikuviin? Vai ottaisinko rakennuksia ensinkään? Paha kysymys. En keksi saman tien vastausta.
Siispä on jatkettava samaan malliin eli turistifiiliksellä, nyt kun keskustakortteleihin saavuin! "Etuoikealla Alvar Aallon suunnittelema Jyväskylän kaupunginteatteri..."
Ja tuolla hupun alla on suojassa Suoja, tai Valtiontalo, alun perin suojeluskuntatalo (1929). Saapa nähdä, milloin ja miten tönö saadaan käyttökuntoon ja mitä sinne sitten tulee! Ei varmaankaan enää elokuvateatteria. Varhaisimmat omat muistoni rakennuksesta ovat siltä ajalta, kun talossa vielä toimi pääposti.
Kävelen Vapaudenkatua eteenpäin Nikolainkulmalle. Tästä puutalosta on oltava ikuisesti kiitollinen. Jos Nikolainkulman koristeellinen entinen hotelli-ravintolarakennus olisi hävitetty lähes kaikkien muiden puutalojen lailla Jyväskylän keskustasta, olisi jälleen yksi konkreettinen osa kaupungin historiaa kadonnut näkyvistämme. On ihan eri asia kuulla, että jossain on ollut sellainen ja tällainen hieno rakennus kuin nähdä se omin silmin. No niin, sitten käännös vasempaan ja kävelykadulle ja sitten... Askel on vapaa.

Kommentit

 1. Niin tuttuja maisemia! Kauniita kuvia!

  VastaaPoista
 2. Samoin,tuttuja ovat maisemat. Juomatehtaasta pidän itse erityisesti ja toivoisin että opetus palaisi sinne takaisin. Siellä me taideihmiset oltiin niin mukavassa "pesässä". Ja tuo Vapaudenkadun Vanha pappila rakennus on kiehtonut myös minua pitkään. Olisi hauskaa tietää miltä se näyttää sisältä ja miltä se on joskus näyttänyt.

  Ja aurinkoisilla päivillä on mukavaa kuvata varsinkin silloin jos taivaalla on juuri tuollaisia valkoisia pilvenhattaroita. Minusta kesäkuvat näyttävät parhaimmilta kun turkoosin sinisellä taivaalla on valkoisia pilviä.

  Ihana kesä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni Naisten pankin lukupiiri on ainakin aiemmin kokoontunut vanhassa pappilassa. Siellä pidetään jonkin verran tilaisuuksia; olen itse ollut siellä kerran ristiäisissä.

   Ja ihana kesä jatkuu vielä!

   Poista
 3. Minä ottaisin Jyväskylä-postikorttiin alimman kuvan. Tuo ikkunatorni on taideteos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torni on mahtava myös sisältä. Ja tuolta vinttikerroksestahan löytyy myös aivan huippuja seinämaalauksia, joita mieskuoro Sirkat aikoinaan taiteili. Pari kuvaa niistä täällä: http://jalkaisin.blogspot.fi/2011/06/salainen-jyvaskyla-alakaupunki.html

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva