Sulavat jääveistokset, Jyväskylä

Jäätä ja vettä, räntää, vesisadetta. Parhaimmillaan hiekoitettuja katuja ja teitä, huonoimmillaan vain turkasen liukkaita ja loskaisia kulkuväyliä on ollut Jyväskylä viime päivinä. Olin ensin aikonut kävellä Ladun majalle katsomaan, miltä näyttäisi jääveistomestareiden sinne tekemä muumiveistos, mutta hieman flunssainen olo ja arveluttava väylän kunto saivat pyörtämään päätöksen ja poikkesin vain Älylään katsomaan, missä kunnossa muutama päivä sitten taiteillut jääteokset olivat plussakelin jäljiltä.
Galleria Beckerin pihassa komeili yksi Feodor Markovin ja Vadim Tammannyrovin teoksista. Mutta voi! Heti näki, että osa jäästä oli jo ehtinyt sulaa ja tarkasti veistettyjä taideteoksen osia oli tipahtanut maahan. Jakutialaisten taiteilijoiden kentauripariskunta oli menettänyt ainakin hiuksia ja hännänkappaleita. Harmi! Veistoksen vieressä oli lievästi vinoileva kyltti, jossa todettiin taideteos Kauko Sorjosen lahjaksi jyväskyläläisille kulttuurin ystäville, erityisesti nimetyille jyväskyläläisille poliittisille vaikuttajille. Sorjosen talon aidassa on esillä toinenkin lista, johon joutuneita poliitikkoja puolestaan ei kiitellä.
Lyhyen matkan päässä Kauko Sorjosen kotipihassa piti oleman lisää hänen tilaamiaan jääveistoksia. Hämeenkadun puoleinen portti pihaan oli kiinni, mikä ei luvannut hyvää. Menin vielä kurkkaamaan Wivi Lönnin kadun puolelta ja sieltä paljastui, että pihan jääteokset olivat kärsineet kelistä vieläkin enemmän. Nyyh! Torsosta pystyi päättelemään, että tässä oli ollut mystinen jääkaunotar.
Olisinpa mielelläni nähnyt jääneidon eheänä. Siro kaula lienee kannatellut kaunista päätä.
Vieressä törötti vielä surullisemmassa kunnossa oleva toinen torso. Hahmosta oli pystyssä jäljellä vieläkin vähemmän, mutta jalustan päällä sentään oli tallessa veistoksen pää.
Tummat roiskeet jääveistoksen jalustalla lepäävässä päässä eivät liene veriroiskeita vaan arvatenkin lintujen tiputtamia pihlajan- tai aronianmarjoja. Tämä talvi leikkasi julmasti jääveistoksilta päät poikki ja sulavat jääveistokset jatkavat sulamistaan. Toivottavasti ensi talvena on jääveistoksille otollisempi eli reippaasti kylmempi keli tähän aikaan, jos Kauko Sorjonen vaikka ilahduttaisi kaupunkilaisia jälleen uusilla tilausteoksilla!

Kommentit

  1. Voi harmi, ovatpa ne menneet nopeasti surkeaan kuntoon. :( Olin paikalla kun niitä veistettiin tiistaina, ja heti perään iski kamala vesikeli. En ehtinyt nähdä veistoksia ihan terävimmässä kunnossa valmiina ja nyt ne ovatkin jo pyöristyneet ja pudotelleet osiaan. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos veistoksia on taas ensi talvena, pitää syöksyä välittömästi paikalle! Toivoisin muutenkin pakkastalvia tämän loskan sijasta.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi