Late Lammas-kävelyllä - Shaun's Trail, Lontoo

Pääsiäiseen kuuluvat tietenkin lampaat. Parhaassa tapauksessa jopa 50 kappaletta lampaita (joita laskiessa pysyy kuitenkin taatusti hereillä). Niinpä oli pyrähdettävä kuluttamaan Lontoon katuja lammasjahdissa: Late Lammas-patsaita etsimässä.
Shaun in the City -tempauksen - vapaasti käännettynä vaikkapa Laten Lammaselämää - taustalla on hyväntekeväisyysprojekti. Vuonna 2015 Lontoossa ja Bristolissa on esillä yhteensä 120 erinäköistä, taiteilijoiden koristamaa Late Lammasta, jotka tullaan syksyllä huutokauppaamaan ja tulot ohjataan lastensairaaloille eri puolille Britanniaa. Kaksi vuotta sitten vastaava Gromit-patsaiden avulla Bristolissa toteutettu projekti tuotti 2.3 miljoonaa puntaa kaupungin lastensairaalalle.

Lontoon Latet ovat esillä 28.3.-25.5.2015 Paddingtonin aseman ja Canary Wharfin välimaastossa ja niitä on Thamesin molemmin puolin. Lampaiden etsintää helpottaa Shaun in the City-kartta, johon on merkitty neljä eri reittiä lampaiden luo ja lisäksi viisi kauempana reiteistä olevaa Latea. Late Lampaita seuraamalla tulee samalla kuljettua useimpien Lontoon keskeisten nähtävyyksien luona. Kaksi lammasta yhdellä kävelyllä, vai miten sen nyt sanoisi...

Aloitimme Shaunien metsästyksen läheltä Oxford Circusta, mistä oli lyhyt matka ensimmäisen eli Baa-bushka-Shaunin luo (Rachel Shilston). Päässä alkoi heti soida Kate Bushin vastaava kappale, mutta tämä huivipäinen Late pysytteli hiljaa paisley- ja kukkakuoseissaan. Liekö Laten kuvioihin ollut osuutta sillä, että kangastarjonnastaan tunnettu Libertyn tavaratalo oli ihan naapurissa.  Seuraava Shaun olikin ihan lähellä Broadwick Streetillä.
Union Jack-lipuilla koristeltu Rule Brittania ei kuitenkaan ollut yhtä mielikuvituksekas ilmestys kuin sen viereisen rakennuksen huima seinämaalaus. Ihan mieletön taideteos, josta löytyi ties mitä Sohoon liittyviä yksityiskohtia ja naamoja, jotka historiaa paremmin tunteva kenties saattaisi tunnistaakin. Groucho Marxin naamasta ei sentään voinut erehtyä.
Seuraava Shaun eli Ben & Holly's Little Kingdom löytyi komeljanttereita vilisevän Hamleys-lelutavaratalon sisäpuolelta. Oli ihan pakko pysähtyä vähäksi aikaa katsomaan sekä lapsia että aikuisia viihdyttävien, Hamleysin palkkaamien pupukorvaisten taitureiden esitystä kadun varteen.
Hamleys tarjosi ohikulkijoille ja sisään astujille sekä iloista musiikkia, temppuja että akrobatiaa. En enää ihmettele, että brittilapset ovat lelupuotiin tykästyneet.
Kävelimme lelukaupalta Regent's Streetiä alaspäin, kohti Piccadilly Circusta. Seuraava Shaun odotti taas ulkosalla ja sen olisi voinut bongata vaikka kaksikerroksisesta bussista. Ram of the Match oli pukeutunut isänmaansa väreihin, onhan rugbyn World Cup tänä vuonna Englannissa ja Walesissa. Näinköhän Late pärjäisi rugbyssakin?
Regent's Street teki mutkan ja sitten edessä häämötti Piccadilly Circus, Eros-patsaineen. Aukion laidalta löytyi hämmästyttäviä juttuja esittelevä Usko tai älä!-museo eli Ripley's Believe it or Not! ja sen aulasta hirviö-Late Monsters! (Chris Riddell). Tai no, ei niin hirviömäinen, mutta aikamoisia hirvityksiä Laten villoista löytyi. Ikävä kyllä Laten toiselle puolelle ei päässyt tässä kulkemaan, joten osa taiteilijan luomista yksityiskohdista jäi näkemättä. Pelottavan hännän kuitenkin näkee, jos vain astuu lähemmäs! Riddell tekee sekä lastenkirjoja että poliittisia pilapiirroksia.
Vain muutaman askeleen päässä odotti seuraava, vihreä The Gruffalo Shaun. Axel Schefllerin söpö hirviö Gruffalo itse oli Shaunin vihreässä turkissa kadun puolella; lampaat olivat vallanneet suurimman osan pirtsakasta villalaitumesta. Muistin kuinka ilahduin, kun Gruffalo eli Mörkyli-animaatio esitettiin joulun aikaan televisiossa!
Sitten suuntasimme Sohon kiinalaiskorttelia kohti. Jingtai-Late oli mielettömän hienosti maalattu taideteos. Simon Farrell oli mukaillut tästä Shaunissa cloisonné-tyyliä 1300-luvun Kiinasta. Jingtai oli Ming-dynastian seitsemäs keisari.
Kiinalaiskorttelista siirryimme vilkkaammalle alueelle, kohti Leicester Squarea ja elokuvateattereiden maailmaa. Sopivasti vastaan tuli maailman tunnetuin kulkuri Charlie Chaplin, mitä ilmeisimmin luonnollista kokoa olevan patsaan muodossa. Hän ei siis ollut mikään hongankolistaja.
Leicester Squarella väistimme Cinderella-elokuvan hehkutuksen ja marssimme kahden vieretysten olevan Laten/Shaunin luokse. Ja jos joku väittää, että lampaalla ei voi olla siipiä, hän erehtyy raskaasti! Woolly Jumbo (Joseph Dunmore) on varustettu mitä mainioin siivin!
Entä Mossy Bottom? Aardman-studioiden sponsoroiman teoksen sankareita ovat vastikään ensi-iltansa saaneen elokuvan sankarit Shaun (Late) ja Bitzer (Vuhku).
Moni otti Shaun-patsaista äkkiä kuvan, kenties klikkasi applikaatiosta käyneensä paikalla ja häipyi sen siliän tien. Me otimme reitin rauhallisemmin ja pysähdyimme kiertämään jokaisen Shaunin ja katsomaan yksityiskohtia, joita monesta teoksesta ilahduttavasti löytyi. Piti kuitenkin muistaa myös itse tehdä tilaa muille Shaunin ikuistamiseen, joten ylettömän kauaa ei jokaista lammasta voinut tutkailla. Valokuvaamisvuorojen suhteen oltiin hyvin kohteliaita, niin että jokainen sai varmasti oman kuvansa otettua.
Leicester Squarelta oli jälleen lyhyt kävelymatka seuraavalle, joka sijaitsi Trafalgar Squarella, Nelsonin patsaan ja leijonien eteläpuolella. Aukiolle saavuttuamme pähkimme hetken, mistä ihmeestä Nelson-lammas löytyy, sillä amiraalin patsaan toisella puolella oli valtava väenpaljous - screeneille heijastettiin livekuvaa pääsiäisen kärsimysnäytelmästä, jota näyteltiin samaan aikaan aukiolla. Niinpä tulimme ohittaneeksi Latea etsiessämme mm. Michael Cainen.
Nelsonin päällä istuskeli luonnollisesti Trafalgar Squaren normaali tunnuseläin, pulu. Ja Nelson-Laten punaisessa nauhassa oli kunniamerkkien joukossa niin keritsimiä, lammas, villapaita kuin kuningatar.
Shaunin polun (noin 3 km) viimeinen Late löytyi aivan Trafalgar Squaren vierestä, The Mallin varrelta. Tämä Shaun on saanut geometrisen kuosinsa meksikolaiselta taiteilija Edgar Orlainetalta. Ei ruttunaama, vaan ruutunaama! Ihan kuin Laten yllä olisi uusi villapaita...

Näin ensimmäinen Late-kävely Lontoossa.

Late Lammas -kävelyllä: Timmy's Trail
Late Lammas -kävelyllä: Shirley's Trail
Late Lammas-kävelyllä: Bitzer's Trail

Kommentit

  1. Kovin erilaisia ovat nämä lampaat, mitä kotoiset käkkärävillaiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Late-joukko on sonnustautunut hienoihin kaupunkivermeisiin :)

      Poista
  2. Oi miten ihana kävely! Odotan innolla, että pääsen katsomaan Late Lammas -elokuvan, koska en päässyt katsomaan sitä elokuvateatteriin.

    Mun blogissa on sinulle haaste :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi Late-leffaa! Kiitos haasteesta, pitääpä vilkaista.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi