Siirry pääsisältöön

Keski-Suomen maakuntaura: Jämsä-Jämsänkoski

Kävellessäni viime kesänä entistä Keski-Suomen maakuntauraa Jämsään ohitin muutamia kilometrejä ennen maalia (Särkijärven kuntotalolta pohjoiseen) opasteen, jonka mukaan reitiltä haarautui polku Jämsänkoskelle. Tutkin kotona karttaa ja onnistuin ajamaan ensi yrityksellä tämän haarauman luo. Vieressä oli sopivasti levike autolle. Edessä oli noin 4,5 km:n kävely Jämsänkoskelle ja toinen mokoma takaisin lähtöpaikkaan.

Jalkineiksi olin valinnut goretex-lenkkarit. Mitä sitä noin lyhyelle matkalle vaelluskenkiä! Ja siinäpähän näkisi, miten hyvin ne pitävät vettä, jos sattuisi sadekuuroja kohdalle.
Tutkin hetken lähtöpaikan latukarttaa ja vertasin sitä omaan mustavalkoiseen maakuntauran karttalehteeni. Reitti näytti ihan selkeältä, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Latu-ura voi näyttää kesällä miltä hyvänsä. Aluksi suunta oli kuitenkin ihan selkeä: sinne minne opasteen nuoli näytti eli kärrytien tyyppistä uraa tieltä sivuun. Aurinko paistoi, pilvet viuhuivat taivaalla, jokunen horsmakin kukki vielä. Kuinka mukava olla keskellä hiljaisuutta.

Laskeuduin loivaa mäenrinnettä pikkutielle ja pälyilin lähipuita. Ei sinisiä maakuntauran merkkejä missään, joten turvauduin karttaan: matka jatkui tietä oikealle.
Seuraavassa tienhaarassa ei myöskään ollut vinkkejä reitistä, mutta kartan mukaan oli seurattava vasenta haaraa Kastjärven pohjoispäähän.
Kohta vastaan tuli Kastjärven siisti kota. Kas vain! Sitä ei ollut kartassa! Olisinpa tiennyt varautua retkieväin, sillä kuivia polttopuitakin näkyi olevan vajassa mukavasti. Kastjärven ranta oli kuitenkin sen verran ummessa, että kodalta ei päässyt rantamaisemia ihailemaan.
Kodalta reitti lähti kiertämään Kastjärven pohjoispäätä alkuun melkoisen märkänä (jopa halkoja oli viskottu pahimman paikan peitoksi), kunnes vastaan tuli kuivempi, kapeampi polun pohja ja itse järvenkin näki paremmin.
Hylätyn näköisen lautatönön jälkeen vilkaisin erittäin huolettomasti karttaa sen jälkeen, kun olin riemuinnut sinisistä maakuntauran maalimerkeistä kuusen kyljessä; tulkitsin virheellisesti, että jo siitä tuli kääntyä oikealle. Tovin käveltyäni alkoi kuitenkin tuntua siltä, että talsin ihan liikaa pohjoiseen ja pian palasin nolona takaisin. Eihän tästä kuusen luota pitänyt kääntyä, vaan vasta seuraavasta risteyksestä.
Niittymaisema aukeni tien oikealla puolella. Pikkutietä oli hyvä kulkea ja sekin ilahdutti, että äkkäsin tien poskesta yhden sinipäisen maakuntauran opastetolpan ja yhdessä kuusessa jälleen vuosikymmenien ikäisen sinisen maalimerkin.

Seuraavan pellon kulmaukseen tultuani tarkistin jälleen kartan ja aivan oikein, siitä tuli jälleen kääntyä oikealle (pikkykyltti: 173).
Sitten olikin edessä mielenkiintoinen osuus. Hiihtäjillä lienee talvella helppoa, etenkin kun heidän reittinsä saattaa mennä pellon puolelta, mutta hakkuualueet nuorine kuusentaimineen ja runsaine heinikoineen (joiden kätköissä on salakavalia kuoppia, risua sekä rankaa vaikka kuinka) eivät todellakaan ole suosikkejani keskikesällä. Huokasin ja astuin kuusitukkipätkien yli uraan, joka mahdollisesti meni suunnilleen entisen polun paikalla.
Vuohenputket, horsmat ja jopa muutama ukonkello kukkivat kauniisti polun laidassa ja noukin muutaman ahomansikan lievittämään hakkuu-taimikkoalueen läpi kulkemisen tuskaa. Tällaisessa maastossa vaelluskengät olisivat nilkoille paremmat kuin lenkkarit, sillä heinikossa on mahdotonta nähdä, mihin astuu ja pitää vain toivoa, että ei tule humpsahdettua yllättäen mihinkään isompaan monttuun.
Notkelman jälkeen näytti siltä, että vasemmalle jatkui vanha polun ura, joten seurasin sitä koivulehdon halki ja ilokseni olin tismalleen oikealla reitillä; sen vahvistivat hento sininen maalimerkki puussa ja maassa lojunut vanha reittikeppi. En kuitenkaan huomannut muita opasteita, joten päätin jatkaa matkaa edessä näkyvän Rajamaan tilan pellon laitaa eteenpäin ja yhyttää polun vasta pellon jälkeen. Ryteikkö näytti sen verran tukkoiselta pellon ojan toisella puolella, että muu ei tuntunut mahdolliselta. Loikkasin hetkeksi pellolta kokeilemaan, mutta edes vatukon vierestä löytyneet tammen taimet eivät saaneet minua jatkamaan ryteikössä.
Hyppäsin pellon jälkeen ojan yli ja hentoinen polun pohja tuli vastaan, tai ainakin joku oli siitä kulkenut. Välillä olin itseni korkuisessa heinikossa, mutta sitten polku parani ja muuttui oikeaksi metsäpoluksi. Ja olihan siellä tämä ilahduttava harvinaisuuskin, Keski-Suomen maakuntauran sinipäinen tunnustolppa! Oi riemua!
Kehnoon kuntoon päässeet, osin sammaloituneet ja erittäin liukkaat pitkospuut ohjasivat soisen kohdan yli... ja vaativat varovaista tassuttelua, liukuaskelien välttämiseksi.
Sitten riemastuin: maariankämmeköitä! Ja kuinka paljon! En ollut varmaan ikinä nähnyt niin runsasta esiintymää. Kukkasia ihastellessa menikin aimo tovi.
Suopohjan jälkeen polku nousi kuivemmalle maalle ja yhytti kuntopolun tyyppisen polun. Maakuntauran ruskeat viitat olivat haalistuneet lukemattomaan kuntoon, mutta puiset nuolikyltit kertoivat selkeästi Jämsänkoski 1 km, Orivuori 1 km, Pykälä 6 km, Jämsä 6 km. Kostea, ruohikkoinen ura laskeutui seuraamaan radan vartta ja johdatti minut sitten jo asvalttitien laitaan. Melkein perillä.
Rautatiesillan yli jatkuneet siniset maalimerkit lyhtytolpissa jatkuivat vielä muutaman sata metriä, sitten huomasin taas harmaat, puiset opasteviitat tien toisella puolella. Siellä oli P-paikka ja selvästi maakuntauran tämän haaran päätepiste. Valitettavasti näin karussa paikassa, sillä olin elätellyt toivoa siitä että lähitienoilla olisi kioski ja jäätelöä saatavissa. Ilman tietoa paikkakunnan kioskikannasta sunnuntai-iltana en viitsinyt lähteä enää haahuilemaan jäätelön perään, vaan käännyin kannoillani ja lähdin palaamaan samaa reittiä takaisin. Tai niin ajattelin.

Saavuttuani paluumatkalla lähelle ensimmäistä pellon kulmaa tarkkailin maastoa ja mietin, kävisinkö sittenkin kokeilemassa, josko hento ura heinikossa veisikin minut mukavammin eteenpäin (sen sijaan että olisin palannut savisen pellon laitaan). Näytti suunnilleen siltä, että tasan yksi ihminen oli siitä joskus kulkenut, mutta astelin toiveikkaana eteenpäin.
Onhan näitä näyttää-melkein-polulta -uria ennenkin löydetty perille. Ja mitä siitä, että alkoi taas sataa; olin jo muutenkin aika märkä, koska edellisen kuuron jäljiltä märkä heinikko oli jo tehnyt tehtävänsä. Muutaman kerran piti miettiä, mihin jatkaa matkaa, mutta suunta tuntui kuitenkin koko ajan oikealla. Ja sitten ta-daa!
Osuin tuttuun pellon nurkkaan - ja olisihan siinä ollut opasteviitta jo menomatkallekin. Erittäin pieni tosin, mutta silti! Olin vain sokea sille aiemmin, mutta hyvä kun löytyi edes nyt. Loppumatkan pistelin menemään tismalleen tuttua reittiä.

Goretex-lenkkarit sanoivat lits-läts. Sukatkin olivat jo läpimärät. Seuraavan kerran kun lähden märkään maastoon ja sateeseen, pistän takuulla jalkaan vaelluskengät ja ne tuoreemmat gorehousut. Kuivat jalat ovat kivemmat, mutta kyllä tässä +16 asteen heinäkuisessa kesäillassa kuitenkin hyvin tarkeni.

Jämsä-Jämsänkoski-pätkä entisestä Keski-Suomen maakuntaurasta lienee selkeämmin kuljettavissa talviaikaan, jos latukone reittiä pitää auki. Kesällä reitillä pysyy vain jos sen tuntee tai jos on mukana kartta, johon reitti on merkitty; vanhat reittimerkinnät maastossa ovat nyt sen verran vähäiset, että niistä ei ole riittävää apua risteyskohdissa. Vaan tulipa tehtyä mielenkiintoinen iltakävely. Mietin ainoastaan kerran, että miksi ihmeessä olen täällä rämpimässä märässä heinikossa, kun voisin vaikka lueskella kotisohvalla...

Kommentit

  1. Melkoista vaivaa sinulla on taas ollut reitin löytämisessä.

    Olen huomannut myös, että näin sadekesänä ei kannata lähteä mihinkään ilman maastokenkiä tai peräti kumisaappaita. Sellaisetkin paikat jotka normikesinä ovat kuivia, ovat nyt veden vallassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta töriset. Hyvin kosteaa on ollut maastossa kuivinakin päivinä. Mielellään sitä kuitenkin kulkisi kevyemmissä kengissä välillä!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la