Joulua ikkunassa, Jyväskylä


Jalan alla pettävän liukas, aamun puolella sataneen lumikerroksen alle peittynyt jää; hiekanmurusia siellä sun täällä. Ei metsäkävelyä tänään vaan kaupunkikävely, vilkaisemaan miltä Jyväskylän keskustassa näyttää joulumeininki tapaninpäivänä. Yläkaupungilla jouluikkunoihin on panostettu erityisesti, joten aloitin keskustatallaamisen sieltä.

Kehystämö Galleria Patinan tunnistaa, vaikka ei olisi edes kurkannut näyteikkunaa; taulunkehysten pätkillä upeasti päällystetty pylväs kiinnittää välittömästi huomion.


Gallerian suuria ikkunoita somistavat muun muassa enkelit, mutta komeimpana katsoo ikkunasta ulos valokaulanauhan saanut ratsu. Tonttulakille ei ole tarvetta.


Vähän matkan päässä Kauppakatua alaspäin mennessä ylitän kadun. Kalakauppa Mäkisen ikkunoista löytyy kaksi erilaista joulukattausta; maalaisempi punasaviastioiden joulupöytä ja kaupunkilaisempi, valkoisten posliiniastioiden versio. Tämä ikkuna osallistuu joulun alla alkaneeseen Ihana ikkuna -kilpailuun, jonka äänestysaikaa on jäljellä vielä muutama päivä. Tempauksen tarkoituksena oli saada kivijalkakauppoja somistamaan näyteikkunansa persoonallisesti, nyt joulun teemaan sopien.


Jatkoin matkaa edelleen Kauppakatua alaspäin, missä Kirkkopuiston lähellä tuli vastaan viehättävä kirjajoulukuusi, Päijänne Antikvariaatin ikkunassa. Nuottipaperista taiteltu koristeköynnös ja latvatähden virkaa toimittava paperienkeli kruunasivat komeuden. Mainio idea!


Kirkkopuisto näyttää tuoreen lumen ansiosta mukavan jouluisalta, vaikka Kaupunginkirkon pääkäytävällä ei jouluteemaa erityisesti viljeltykään. Joulutunnelman luomiseen riittää puhtaasti lumi ja käytävän valaistus.


Entäpä Jyväskylän kaupungin virallinen joulukuusi? Paikalle tuotu joulupuu seisoo kaupungintaloa vastapäätä ja näyttää parhaalta juuri täältä Kauppakadulta Vapaudenkatua kohti tultaessa, kun Kunnallistalon hienosti valaistu julkisivu piirtää kuuselle juhlavan taustan.  Monessa kaupungissa joulukuusi seisoo kaupungin torilla, toisin kuin Jyväskylässä - kun nykyaikaa ajatellaan. Jyväskylän kauppatori sijaitsi kuitenkin aikoinaan Kirkkopuistossa.


Kävelen Kirkkopuiston halki, kirkon ja Kirkkopuiston kioskin ohitse takaisin Kauppakadulle. Kukkakaupan joulu syntyy näppärästi jouluisista kukka-asetelmista, punaisen ja valkoisen värin yksinkertaisesta yhdistelmästä. Vaan olihan sinne livahtanut myös tonttu vanhan kelkan kyydissä!

Ti-La 2016 -gallerian ikkunasta ei pilkota joulu kuin punaisen penkin verran. Joka viikko uuden taidenäyttelyn tänä vuonna tarjonnut galleria Ti-La 2016 on avoinna nyt viimeistä viikkoaan; Videokaffe päättää gallerian taidevuoden 31.12.2016.


Parturi- ja kampaamopalveluita tarjoavan Velvetin ikkunan katseenvangitsija on vanha puinen suksipari. Kun tarkemmin suksien kärkiä tihrustan, näen että Harju-sukset ovat jyväskyläläisen A. Valkosen tekemät! Tämäntapaisilla suksilla olen itsekin joskus muinoin hiihtänyt ja suksen siteen kärkilukon kanssa taistellut... Mutta kylläpä side onkin kaunis ja tyylikkäästi muotoiltu. Ei mikään tylsä suora metallinkappale, vaan suorastaan koristeellinen!


Jyväskylän taidemuseon ikkunassa säväyttää ihan ensimmäiseksi huima kylmänsinervä väri, sitten kukkean ikkunan yksityiskohdat keinutuoleineen. Merry Art!  Tosi hauska ja erilainen joulukortti!


Taidemuseo Holvin edustalla on yksi suosikeistani, nyt osittain lumiasussa - kuin talvisilla rantakivillä ikään - Jussi Heikkilän Matkalla, pronssinen soutuveneen runko. Eipä ollut saanut tonttuja kyytiinsä.


Kuljen edelleen Kauppakatua alaspäin ja saavuin viimein kävelykadulle. Käsityön museon jouluakkunan on perinteiseen tapaan vallannut kahdeksantoista nukketaiteilijan hieno luomus, joka on tällä kertaa Kutsut kartanossa 1920-luvulla. Juhlaväki on kokoontunut kartanolle parhaimmissaan. Portaikossa seisoskelee 40 nuken joukko, mukana mm. tyylikkäitä flapper-neitoja, mutta nukketaiteilijat eivät ole unohtaneet myöskään kyökin puolella ahertajia. Tätä ikkunaa yksityiskohtineen kannattaa tutkia pidempikin tovi!


Vain muutaman näyteikkunan päässä odottaa kadun toinen kirjallinen joulukuusi. Ei ollut enää mikään yllätys, että kirjajoulupuu oli kirjakaupan somisteena, sillä sinne se sopii mitä parhaiten. Ellin kirjakaupan puu on antikvariaatin kirjakuusta korkeampi ja tämän kruununa enkelin sijasta perinteinen latvatähti. Näinköhän sitä pitäisi jonain vuonna itsekin jättää oikea kuusi hankkimatta ja rakentaa sen sijaan kirjaversio? Missään ikkunassa ei muuten taida olla aitoa joulukuusta.


Kävelykadun joulusomistus on jo vuosia syntynyt Kompassin ylle ripustetusta kookkaasta, hopeanhohtoisesta tähdestä ja puihin kiedotuista jouluvaloista, kauppaliikkeiden omien joulusomisteiden ohella. Kuvassa etualalla olevan kivipaaden päällä sijaitsi useampanakin vuonna Jyväskylän seurakunnan jouluseimi omassa lasikaapissaan, mutta muistelisin nähneeni jouluseimen Taulumäellä. Kirkon luona seimellä lienee luontevampi paikka, mutta kieltämättä tuntuu, että jotain tästä puuttuu.


Entäpä se perinteisistä perinteisin jouluikkuna Jyväskylässä eli Sokoksen ikkuna? Sokoksen jouluinen ikkunasomistus on sisältänyt vuosikausia samoja tuttuja tonttu- ja eläinhahmoja (toki aina aivan erilaisisissa asetelmissa), joten tunnustan, että tämä yksinkertaisen valkoinen, myös kiiltoa ja kimallusta sisältävä versio hämmästyttää (kuten myös se, että tavaratalo oli tapaninpäivänä auki!). Missä on se vanha tuttu kissaemo pentuineen? Entä se ja se tonttu? Hetkonen, perinne on katkennut!  Perusporon sijasta tontun rekeä vetää disneymäinen sarvipää ja lumihangen laidalla seisoo kokovalkoinen pörröinen pitkänokka, kenties pingviini. Tavaratalon visualistit ovat luoneet tämän satumaiseman näyttötyönään, joten he ovat selvästi halunneet uudistaa Sokoksen jouluikkunan ihan kunnolla.

Omat ajatukseni alkavat karata hyvän joulun toivotusten maailmasta arkiseen elämään, kun vastaan tulee ihmisiä ostoskassit käsissään. Mietin, että vielä tapaninpäivänä soisin voitavan kuljeskella kaupungilla ilman ostosmeininkiä, ihan vain kiireettömästi happea haukkaamassa. Joulu on kerran vuodessa vaan.

Kommentit

 1. Moi! Teillä on kyllä paljon hienompi joulukuusi, kuin meillä täällä Hämeenlinnassa :)
  t.Tiina
  tiinanpatikointi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas, ja minä taas tykkäsin enemmän Kuopion torikuusesta! Meinasin Mikkelissä tehdä vertailevaa tutkimusta, mutta siellä pysähtyessä oli sää niin apea, että jäi kuusi tarkastamatta.

   Poista
 2. Ihana että ehdit tallentamaan jouluikkunoita blogiisi! Itse äänestin Ikkunakilvassa juuri Kalaliike Mäkisen ikkunaa. Tämä oli kiva tempaus. Nuo Kässämuseon ja Taidemuseon ikkunat ovat aina upeita ja tarkastamisen arvoisia.
  Hyviä välipäiviä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja ikkunoita oli kyllä tosi monta. Kalaliike Mäkisen ikkuna on ihanan krumeluuriton. Liikuin sen verran vähän keskustan jouluostosmaailmassa, että en edes tiennyt jouluikkunatempauksesta, joten jäi muutama kisassa oleva tuolla kävelyllä katsastamatta (kuten Harjun Paperi ja Tikkiverstas). Pitänee jättää äänestäminen siiheksi, kun loputkin on nähty :)

   http://visitjyvaskyla.fi/ihanaikkuna

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi