Siirry pääsisältöön

Joulua ikkunassa, Jyväskylä


Jalan alla pettävän liukas, aamun puolella sataneen lumikerroksen alle peittynyt jää; hiekanmurusia siellä sun täällä. Ei metsäkävelyä tänään vaan kaupunkikävely, vilkaisemaan miltä Jyväskylän keskustassa näyttää joulumeininki tapaninpäivänä. Yläkaupungilla jouluikkunoihin on panostettu erityisesti, joten aloitin keskustatallaamisen sieltä.

Kehystämö Galleria Patinan tunnistaa, vaikka ei olisi edes kurkannut näyteikkunaa; taulunkehysten pätkillä upeasti päällystetty pylväs kiinnittää välittömästi huomion.


Gallerian suuria ikkunoita somistavat muun muassa enkelit, mutta komeimpana katsoo ikkunasta ulos valokaulanauhan saanut ratsu. Tonttulakille ei ole tarvetta.


Vähän matkan päässä Kauppakatua alaspäin mennessä ylitän kadun. Kalakauppa Mäkisen ikkunoista löytyy kaksi erilaista joulukattausta; maalaisempi punasaviastioiden joulupöytä ja kaupunkilaisempi, valkoisten posliiniastioiden versio. Tämä ikkuna osallistuu joulun alla alkaneeseen Ihana ikkuna -kilpailuun, jonka äänestysaikaa on jäljellä vielä muutama päivä. Tempauksen tarkoituksena oli saada kivijalkakauppoja somistamaan näyteikkunansa persoonallisesti, nyt joulun teemaan sopien.


Jatkoin matkaa edelleen Kauppakatua alaspäin, missä Kirkkopuiston lähellä tuli vastaan viehättävä kirjajoulukuusi, Päijänne Antikvariaatin ikkunassa. Nuottipaperista taiteltu koristeköynnös ja latvatähden virkaa toimittava paperienkeli kruunasivat komeuden. Mainio idea!


Kirkkopuisto näyttää tuoreen lumen ansiosta mukavan jouluisalta, vaikka Kaupunginkirkon pääkäytävällä ei jouluteemaa erityisesti viljeltykään. Joulutunnelman luomiseen riittää puhtaasti lumi ja käytävän valaistus.


Entäpä Jyväskylän kaupungin virallinen joulukuusi? Paikalle tuotu joulupuu seisoo kaupungintaloa vastapäätä ja näyttää parhaalta juuri täältä Kauppakadulta Vapaudenkatua kohti tultaessa, kun Kunnallistalon hienosti valaistu julkisivu piirtää kuuselle juhlavan taustan.  Monessa kaupungissa joulukuusi seisoo kaupungin torilla, toisin kuin Jyväskylässä - kun nykyaikaa ajatellaan. Jyväskylän kauppatori sijaitsi kuitenkin aikoinaan Kirkkopuistossa.


Kävelen Kirkkopuiston halki, kirkon ja Kirkkopuiston kioskin ohitse takaisin Kauppakadulle. Kukkakaupan joulu syntyy näppärästi jouluisista kukka-asetelmista, punaisen ja valkoisen värin yksinkertaisesta yhdistelmästä. Vaan olihan sinne livahtanut myös tonttu vanhan kelkan kyydissä!

Ti-La 2016 -gallerian ikkunasta ei pilkota joulu kuin punaisen penkin verran. Joka viikko uuden taidenäyttelyn tänä vuonna tarjonnut galleria Ti-La 2016 on avoinna nyt viimeistä viikkoaan; Videokaffe päättää gallerian taidevuoden 31.12.2016.


Parturi- ja kampaamopalveluita tarjoavan Velvetin ikkunan katseenvangitsija on vanha puinen suksipari. Kun tarkemmin suksien kärkiä tihrustan, näen että Harju-sukset ovat jyväskyläläisen A. Valkosen tekemät! Tämäntapaisilla suksilla olen itsekin joskus muinoin hiihtänyt ja suksen siteen kärkilukon kanssa taistellut... Mutta kylläpä side onkin kaunis ja tyylikkäästi muotoiltu. Ei mikään tylsä suora metallinkappale, vaan suorastaan koristeellinen!


Jyväskylän taidemuseon ikkunassa säväyttää ihan ensimmäiseksi huima kylmänsinervä väri, sitten kukkean ikkunan yksityiskohdat keinutuoleineen. Merry Art!  Tosi hauska ja erilainen joulukortti!


Taidemuseo Holvin edustalla on yksi suosikeistani, nyt osittain lumiasussa - kuin talvisilla rantakivillä ikään - Jussi Heikkilän Matkalla, pronssinen soutuveneen runko. Eipä ollut saanut tonttuja kyytiinsä.


Kuljen edelleen Kauppakatua alaspäin ja saavuin viimein kävelykadulle. Käsityön museon jouluakkunan on perinteiseen tapaan vallannut kahdeksantoista nukketaiteilijan hieno luomus, joka on tällä kertaa Kutsut kartanossa 1920-luvulla. Juhlaväki on kokoontunut kartanolle parhaimmissaan. Portaikossa seisoskelee 40 nuken joukko, mukana mm. tyylikkäitä flapper-neitoja, mutta nukketaiteilijat eivät ole unohtaneet myöskään kyökin puolella ahertajia. Tätä ikkunaa yksityiskohtineen kannattaa tutkia pidempikin tovi!


Vain muutaman näyteikkunan päässä odottaa kadun toinen kirjallinen joulukuusi. Ei ollut enää mikään yllätys, että kirjajoulupuu oli kirjakaupan somisteena, sillä sinne se sopii mitä parhaiten. Ellin kirjakaupan puu on antikvariaatin kirjakuusta korkeampi ja tämän kruununa enkelin sijasta perinteinen latvatähti. Näinköhän sitä pitäisi jonain vuonna itsekin jättää oikea kuusi hankkimatta ja rakentaa sen sijaan kirjaversio? Missään ikkunassa ei muuten taida olla aitoa joulukuusta.


Kävelykadun joulusomistus on jo vuosia syntynyt Kompassin ylle ripustetusta kookkaasta, hopeanhohtoisesta tähdestä ja puihin kiedotuista jouluvaloista, kauppaliikkeiden omien joulusomisteiden ohella. Kuvassa etualalla olevan kivipaaden päällä sijaitsi useampanakin vuonna Jyväskylän seurakunnan jouluseimi omassa lasikaapissaan, mutta muistelisin nähneeni jouluseimen Taulumäellä. Kirkon luona seimellä lienee luontevampi paikka, mutta kieltämättä tuntuu, että jotain tästä puuttuu.


Entäpä se perinteisistä perinteisin jouluikkuna Jyväskylässä eli Sokoksen ikkuna? Sokoksen jouluinen ikkunasomistus on sisältänyt vuosikausia samoja tuttuja tonttu- ja eläinhahmoja (toki aina aivan erilaisisissa asetelmissa), joten tunnustan, että tämä yksinkertaisen valkoinen, myös kiiltoa ja kimallusta sisältävä versio hämmästyttää (kuten myös se, että tavaratalo oli tapaninpäivänä auki!). Missä on se vanha tuttu kissaemo pentuineen? Entä se ja se tonttu? Hetkonen, perinne on katkennut!  Perusporon sijasta tontun rekeä vetää disneymäinen sarvipää ja lumihangen laidalla seisoo kokovalkoinen pörröinen pitkänokka, kenties pingviini. Tavaratalon visualistit ovat luoneet tämän satumaiseman näyttötyönään, joten he ovat selvästi halunneet uudistaa Sokoksen jouluikkunan ihan kunnolla.

Omat ajatukseni alkavat karata hyvän joulun toivotusten maailmasta arkiseen elämään, kun vastaan tulee ihmisiä ostoskassit käsissään. Mietin, että vielä tapaninpäivänä soisin voitavan kuljeskella kaupungilla ilman ostosmeininkiä, ihan vain kiireettömästi happea haukkaamassa. Joulu on kerran vuodessa vaan.

Kommentit

 1. Moi! Teillä on kyllä paljon hienompi joulukuusi, kuin meillä täällä Hämeenlinnassa :)
  t.Tiina
  tiinanpatikointi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas, ja minä taas tykkäsin enemmän Kuopion torikuusesta! Meinasin Mikkelissä tehdä vertailevaa tutkimusta, mutta siellä pysähtyessä oli sää niin apea, että jäi kuusi tarkastamatta.

   Poista
 2. Ihana että ehdit tallentamaan jouluikkunoita blogiisi! Itse äänestin Ikkunakilvassa juuri Kalaliike Mäkisen ikkunaa. Tämä oli kiva tempaus. Nuo Kässämuseon ja Taidemuseon ikkunat ovat aina upeita ja tarkastamisen arvoisia.
  Hyviä välipäiviä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja ikkunoita oli kyllä tosi monta. Kalaliike Mäkisen ikkuna on ihanan krumeluuriton. Liikuin sen verran vähän keskustan jouluostosmaailmassa, että en edes tiennyt jouluikkunatempauksesta, joten jäi muutama kisassa oleva tuolla kävelyllä katsastamatta (kuten Harjun Paperi ja Tikkiverstas). Pitänee jättää äänestäminen siiheksi, kun loputkin on nähty :)

   http://visitjyvaskyla.fi/ihanaikkuna

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la