Yläkaupungin uusi helmi: The Local Culture Hostel & Café


Tämän punatiilisen kaunottaren seinien sisällä on ollut monenmoista, kuten Jyväskylän kaupungin viljamakasiini, Jyväskylän Tieteellinen kirjasto, kaupunginkirjasto, Suomen kotiteollisuusmuseo ja yliopiston rehtoraatti. Nyt ketjuun liittyy myös kahvila- ja majoitustoiminta, kun rakennuksen ovet avautuivat jälleen myös yleisölle: tänään vietetään The Local Culture Hostel & Cafén avajaisia.


Sisääntuloaulan oikealta puolelta, kaarevien portaiden ja upeiden, kunnostettujen pariovien takaa avautuu kahvilan (ja hostellin vastaanoton) puoli. Näin paikallisen asukkaan vinkkelistä onkin mahtavaa, että rakennus ei ole vain hostellin majoitusasiakkaille avoin, vaan tänne pääsee nyt astumaan vaikkapa kahvikupposen merkeissä sisälle kuka vain.


Kahvilassa oli heti vastassa iloinen puheensorina; mukava määrä asiakkaita oli heti näin ensimmäisenä virallisena avajaispäivänä löytänyt paikkaan tiensä.


Hostelli-kahvila mainostaa olevansa kasvis- ja vegaanikahvila, jossa tarjotaan paikallisia herkkuja ja järjestetään tapahtumia. Esillä olikin kivasti herkullista syötävää ja paikallisia tuotteita oli toden totta tarjolla: esimerkiksi kahvit (paahtimo Papu), teet (Teeleidi), oluet (Hiisi) ja raakakakut (Soma). En voinut venyä kuin yhteen makeaan herkkuun, joten valinta oli vaikea.

Korvapuusteja on kuitenkin aina vaikea vastustaa... Niinpä päädyin vaihteeksi yhdistelmään korvapuusti ja latte. Paikan vegaaniystävällisyys tuli heti ilmi, sillä tiskin takaa tiedusteltiin heti, otanko kauramaitoa vai tavallista.


Kapusin herkkuineni rappusia yläkertaan. Tila on mahtavan valoisa, kiitos suurten, korkeiden ruutuikkunoiden. Ihan naapurustossa asunut arkkitehti Wivi Lönn suunnitteli aikanaan viljamakasiinin muutostyöt kirjastoksi, joten oletan että erityisesti häntä on tästä valoisuudesta kiittäminen. Ylätasolla on asiakaspaikkoja kahdella sivulla, sekä Seminaarinkadun puolella että rakennuksen eteläseinustalla. Olikin kiva löytää istumapaikka juuri yläkerrasta, mistä voi katsella koko kahvilan meininkiä. Tosin alakerran keinustuolipaikkakin olisi ollut aika hauska!


Oli mukava istahtaa alas ja nauttia hetki maukkaasta korvapuustista ja hyvästä kahvista tässä kauniissa, avarassa tilassa. Paikan hyvä henki näyttäytyi niinkin, että kun jaoin pöydän toisen, itselleni tuntemattoman asiakkaan kanssa, aloimme spontaanisti jutella. Hyvä merkki: kyseessä on siis aito kohtauspaikka.

Hostellikahvilan alakerrasta löytyy oheistekemistä, kuten tällaisesta paikasta kuuluukin, sekä omaa rauhaa kaipaaville että yhteisen tekemisen parissa viihtyville: kirjoja luettavaksi, pelejä pelattavaksi.

Yhtä ainoaa asiaa haikailin: olisipa paikalla lyhyt ja ytimekäs nimi! "The Local Culture Hostel & Café" on varmasti loistava hakukoneita ja ei-suomenkielisiä ajatellen, mutta mitenkähän alan kutsua tätä esimerkiksi tapaamispaikkana? "Paikallinen"? "Lokaali"? Saapa nähdä...


Täytyy sanoa, että lämpimästi tervetuloa Yläkaupungille, The Local Culture Hostel & Café! Paikasta jäi todella hyvä fiilis ja kahvilan valikoima oli erinomainen - houkuttelee tulemaan ehdottomasti uudelleen. Majoituspuoli taitaa jäädä itselleni arvoitukseksi, mutta eipä se haittaa :)

Kommentit

 1. Siellä olin minäkin https://365kuppiakahvia.blogspot.fi/2018/02/local-on-avattu.html
  Ja olen täsmälleen samaa mieltä: Nimi on pitkä, siksi kutsun sitä pelkästään"Local" :) On kyllä erittäin tervetullut uusi kahvila ja tuo rakennus on ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan näköistä ja kuuloista, täytyy ehdottomasti käydä testaamassa! <3 Yrityksen sivut taitavat ainakin lyhyemmin olla "The Local", joten Local tai Paikallinen voisivat olla mainioita nimityksiä kahvilalle!

   Poista
  2. Kannattaa käydä, siellä on hyvä fiilis! Saapa nähdä, miksi paikan nimi omassa kielenkäytössäni mukautuu ;)

   Poista
 2. Miksi pitää olla Englannin kielellä nimetty ? Jos vastaus on tyyliin kansainvälisyyttä jne...., ei kelpaa minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelin nimeä itsekin, mutta yrityksellä on toki vapaus valita nimensä.

   Poista
 3. Vieläkö kahvila on tällä nimellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kyllä ihana Local sulki ovensa tammikuussa 2020. Rakennuksessa ei ole enää hostellia eikä kahvilaa.

   Poista
  2. No ei ihmekään, koska tämä on ensimmäinen kerta kun edes kuulin koko paikasta. Melko huonoa paikallista mainontaa siis :(

   Poista
  3. Harmi että et ehtinyt käydä. Jäin itse kyllä Localia kaipaamaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi