Upe



Olen Upe Nykänen, kävelijä, ja Jalkaisin-blogin kirjoittaja vuodesta 2009. Kuulun myös Suomen suosituimman retkeilyblogin eli Retkipaikan kirjoittajakaartiin. Rakastan luonto- ja kaupunki/lähiretkeilyn ohella myös viihtyisiä, omaleimaisia kahviloita, teehuoneita, ruokapaikkoja sekä paikallisia herkkuja ja olen kirjoittanut juttuja myös Ruokaretki.fi-sivustolle.


Harrastan retkeilyä sen eri muodoissa - lähiretkeilyä Jyväskylässä ja Keski-Suomessa sekä aina tilaisuuden tullen myös muualla Suomessa. Keskisuomalaismaisemissa olen tarponut ihan mielenkiinnosta myös tutkimassa, minkälaisessa kunnossa entinen Keski-Suomen maakuntaura onkaan nyt. Sanotaan nyt diplomaattisesti, että maakuntauran seuraaminen vanhojen mustavalkokarttojen avulla on ollut välillä erittäin mielenkiintoista.

Vaellukset ovat vieneet minua useasti itäiseen Suomeen, missä olen taivaltanut muun muassa Karhunpolkua, Susitaivalta ja Itärajan retkeilyreittiä. Jalkaisin liikkuminen on ehdoton suosikkini, mutta talvisin täydennän varustustani tarvittaessa myös lumikengillä. Ja joskus jopa suksilla. Kesäisin viihdyn myös meloskelemassa järvi- ja jokimaisemissa, erityisenä suosikkinani ihana Keitele.


Olen kulkenut reppu selässä myös Britanniassa ja Ranskassa ja oppinut niillä retkillä paljon paitsi itsestäni, myös paikallisesta luonnosta, maastosta ja retkeilykulttuurista sekä reitistöistä merkintöineen ja palveluineen. Huikein reissuni toistaiseksi on ollut keväällä 2016 tekemäni vaellus, jolle lähdin testireissun jälkeen kahdeksi kuukaudeksi astelemaan Englannin pisintä kansallista vaellusreittiä eli South West Coast Pathia, pituudeltaan 630 mailia (1014 kilometriä). Suunnistus oli aika helppoa, sillä tärkeintä oli pitää meri koko ajan oikealla puolella! Okei, kyllä siinä karttaakin tuli käytettyä. Jos ei muusta syystä niin siksi, että näin, minkä verran on matkaa seuraavaan kivaan taukopaikkaan, tasaiselle maalle, yöpaikkaan tai laskeakseni, montako reipasta ylös-alas-mäkeä olikaan vielä jäljellä. 

Olen tallannut National Trail -reiteistä Britanniassa myös Cotswold Way -reitin sekä Walesin upean Pembrokeshire Coast Path -reitin. Isle of Wight -saareen olen tutustunut lyhyemmillä kävelyretkillä saaren luonnossa.

Ranskassa olen seikkaillut kartta kourassa Vogeeseilla (Alsace) sekä pitkin poikin Rivieran rannikkoa ja sen lähistön polkuja. Murmeleihin törmäsin ensimmäistä kertaa elämässäni Mercantourin kansallispuistossa Merialpeilla.


Viihdyn kävelyretkillä myös kaupunkimaisemissa; lähilöytöretkeily avartaa aina ja riittävän hitaasti kulkiessaan voi löytää paljon sellaista, mitä ei ole ennen huomannut. Uusiin paikkoihin tutustun mieluiten jalkaisin.

Olen mukana Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnassa ympäristöluotsina; meitä luonto- ja ympäristöasioista kiinnostuneita voi kysäistä kävelykaveriksi vaikka lähiluontoon. Ei maksa mitään. Kävelyn ja retkeilyn ohella istun myös nenä kirjassa, lempigenreni on kävelypainotteinen matkakirjallisuus.

Työmaailmassa

Vuodesta 2017 olen työskennellyt Jyväskylän ammattikorkeakoulussa asiantuntijana matkailuun (luontomatkailu, vastuullinen matkailu, vapaaehtoismatkailu) liittyvissä kehityshankkeissa sekä digiviestinnän parissa. Olen myös toiminut projektipäällikkönä digityökalujen hyödyntämistä parantavissa pk- yritysten yritysryhmähankkeissa Hankasalmella ja Uuraisilla. Vuosina 2019-2020 olin asiantuntijana Saarijärven-Viitasaaren seutukunnan reittiverkoston virittäminen -hankkeessa, jossa oli mukana kahdeksan pohjoisen Keski-Suomen kuntaa. Tällä hetkellä pääfokukseni on jamk.fi-verkkosivustossa ja siihen liittyvissä projekteissa. 

Aiemmin työskentelin pitkään kansainvälisessä teollisuusyrityksessä mm. digiviestintäpäällikkönä ja tein jokseenkin kaikkea mahdollista digiviestintään liittyvää, sisällöntuotannosta kansainvälisten verkkoviestintäprojektien vetämiseen ja julkaisujärjestelmien uudistamiseen. 

#Keski-Suomen retkeilyreitit maailmankartalle

Olin projektisuunnittelijana 2017-2019 mukana #Keski-Suomen retkeilyreitit maailmankartalle -hankkeessa, missä mm. tuotin digisisältöjä reittikohteista. Osana #retkeilyKS-hanketta tuotimme ideani pohjalta  lyhyitä videoita (keski)suomalaisesta retkeilyetiketistä. Sain kunnian esittää videoilla Retkiääliötä ihan itse.

Kaikki Retkiääliö-videot löytyvät esimerkiksi Retkeily Keski-Suomi -kanavalta YouTubesta sekä suomeksi (Retkiääliö-soittolista) että englanniksi (Finnish Outdoors for Dummies -soittolista) tekstitettyinä.


Seuraa somessa

Mediassa

Luentoja

Ota yhteyttä

  • Some-kanavien kautta (kts. yllä) 
  • Sähköpostiosoitteeni loppuosa on @gmail.com, alkuosa: upe.nykanen.

Vielä lopuksi

Kävelyaiheiset digitarinat ajalta ennen videoiden kulta-aikaa (2011)


Kävelymatka from jalan on Vimeo.

Walking distance from jalan on Vimeo.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Kolinpolku: Uuro-Urkkalampi

Jyväskylä: Laajavuoren Pirunluola